• Ροή Ειδήσεων

    ΣτΕ: Δίωρη ακρόαση του Τούρκου στρατιωτικού πριν από την απόφαση για το άσυλο του

    Τούρκοι αξιωματικοί


    Επί δύο ώρες, ο Τούρκος πιλότος S.O. απαντούσε το μεσημέρι στις ερωτήσεις των δικαστών του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τα μέλη του Τμήματος ήθελαν να ακούσουν τον πρώτο αξιωματικό που κέρδισε πολιτικό άσυλο στη χώρα μας, πριν κρίνουν εάν θα ικανοποιήσουν ή εάν απορρίψουν το κυβερνητικό αίτημα για αναστολή της απόφασης χορήγησης του ασύλου.

    Κάτω από ιδιαίτερα αυξημένα μέτρα της αστυνομίας έγινε η μεταγωγή του Τούρκου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι ανώτατοι δικαστές ήταν εκείνοι που ζήτησαν σε ακρόαση τον αξιωματικό πριν αποφασίσουν για την τύχη του.

    Ο συγκυβερνήτης του ελικοπτέρου, με το οποίο συνολικά 8 Τούρκοι, έφτασαν παράνομα στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος, στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ρωτήθηκε για την οικογένεια και τη δουλειά του. Οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στη 15η Ιουλίου του 2016. Με τη βοήθεια μεταφράστριας ο Τούρκος αρνήθηκε ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος και στα όσα του καταλογίζουν οι αρχές της χώρας του. Μίλησε για τις συνθήκες απόδρασης του από τη γείτονα χώρα, καθώς όπως είπε φοβόταν για τη ζωή του, υποστήριξε ότι κλήθηκε να παρουσιαστεί στη στρατιωτική μονάδα του τη στιγμή που είχε βγάλει το παιδί του βόλτα σε πάρκο κι ότι η αποστολή του ίδιου και των άλλων επτά συναδέλφων του ήταν η περισυλλογή τραυματιών με το συγκεκριμένο ελικόπτερο.

    Ο S.O. είναι ο πρώτος από τους 8 Τούρκος που του χορηγήθηκε άσυλο στη χώρα μας. Ωστόσο μετά από προσφυγή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, το ΣτΕ θα κρίνει τώρα την αναστολή της χορήγησης ασύλου και στις 4 Μαϊου εάν θα ακυρώσει την απόφαση του ασύλου.

    Η απόφαση του Τμήματος Αναστολών αναμένεται μέσα στο επόμενο 15νθήμερο.



    ΣΧΟΛΙΑ