• Ροή Ειδήσεων

    Στα χέρια του ΣΔΟΕ μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίας – Στα 30 εκατ. ευρώ η απώλεια ΦΠΑ

    • NewsRoom


    Στην εξάρθρωση μεγάλης σπείρας που διακινούσε λαθραία προϊόντα από την Κίνα μέσω κοντέινερ , προχώρησε το ΣΔΟΕ. Οι ελεγκτές κατάσχεσαν 49 κοντέινερ που ξεκίνησαν από την Κίνα και είχαν προορισμό την Ιταλία, ενώ ξεφορτώθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες στον Πειραιά. Ο ΦΠΑ που δεν καταβλήθηκε για τα προϊόντα που περιέχονταν ξεπερνούσε τα 8 εκατ. ευρώ, ενώ οι ετήσιες απώλειες υπολογίζονται σε 30 εκατ. ευρώ.

    Το ύψος της φοροδιαφυγής είναι σημαντικά υψηλότερο καθώς στο ποσό του ΦΠΑ θα πρέπει να προστεθούν οι φόροι εισοδήματος και οι ασφαλιστικές εισφορές. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ διενεργήθηκαν τις ημέρες των εορτών και οι ελεγκτές έπιασαν “στον ύπνο” το κύκλωμα διακίνησης προϊόντων από την Κίνα στην Ελλάδα τα οποία δεν έφθασαν ποτέ σε ιταλικές επιχειρήσεις αλλά διοχετεύτηκαν στην ελληνική αγορά χωρίς τιμολόγιο.

     

     

    Μετά από έρευνα 14 ελεγκτών του ΣΔΟΕ οι διακινητές εντοπίστηκαν στον Ασπρόπυργο. Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης αποκάλυψε ότι  «εκτιμούμε πως η όλη ιστορία αφορά κατ΄έτος πάνω από 5.000 containers. Η απώλεια ΦΠΑ εκτιμάται στα πλέον 30 εκατομμυρίων ευρώ. Για παράδειγμα ένα container με 150.000 εσώρουχα, αν πωλείται ένα ευρώ το εσώρουχο, τότε τα κέρδη φθάνουν τα 150.000 ευρώ. Φανταστείτε την απώλεια σε φόρους».

    Τις υποψίες των ελεγκτών κίνησε το γεγονός ότι τα προϊόντα των συγκεκριμένων κοντέινερ, μεταφορτώθηκαν μετά την άφιξή τους στον Πειραιά σε άλλα κοντέινερ.
    Στο κύκλωμα εμπορίας, εμπλέκονται 9 επιχειρήσεις με ελληνικό ΑΦΜ και γιγάντια ποσά συναλλαγών, με πάνω από 1.500 εισαγωγές μόνο το περασμένο έτος.

    Ακόμα, στην υπόθεση εμπλέκονται 17 ιταλικές επιχειρήσεις που φέρονταν ως αποδέκτες των εμπορευμάτων. Όπως ανακοίνωσαν η Κ. Παπανάτσιου και ο Στ. Θωμαδάκης οι έρευνες συνεχίζονται και ήδη έχουν συλληφθεί έξι άτομα μεταξύ των οποίων και δύο εκτελωνιστές. Αναζητούνται δύο ακόμα συνεργοί. Εννέα ακόμη άτομα κατηγορούνται για αδικήματα που αφορούν σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία και απάτη.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στη «φάκα» του ΣΔΟΕ 57χρονος για φοροδιαφυγή άνω του 1.000.000 ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΔΟΕ: Έκαναν τζίρο 2 εκατ. ευρώ πουλώντας αθλητικά «μαϊμού»



    ΣΧΟΛΙΑ