• Portraits.gr

    Πώς να αποκτήσεις το δικό σου vintage Rolex εξοικονομώντας χιλιάδες δολάρια

    • Bloomberg


    Παρά το γεγονός ότι οι δημοπρασίες vintage ρολογιών έχουν πάρει… φωτιά τα τελευταία χρόνια, ο συγκεκριμένος χώρος είναι από εκείνους που περιφρουρούνται στενά από λίγους και εκλεκτούς. Οι οίκοι δημοπρασιών Phillips και Christie’s συνεχίζουν να πετυχαίνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε πωλήσεις, όπως συνέβη για παράδειγμα στην περίπτωση του πρώτου Rolex Submariner που «έπιασε» τιμή άνω του 1 εκατομμυρίων δολαρίων και της επιτυχίας που γνώρισε η δημοπρασία «Winning Icons – Legendary Watches of the 20th Century» του οίκου Phillips που κατάφερε μέσε σε ένα απόγευμα, πέρυσι τον Οκτώβριο, να πουλήσει ρολόγια αξίας 28,8 εκατ. δολαρίων. Την άνοιξη και μόνο, οι δημοπρασίες ρολογιών από τον οίκο Phillips απέφεραν καθαρά το εντυπωσιακό ποσό των 61 εκατομμυρίων δολαρίων. Δηλαδή 17% περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

    Πέραν του πανίσχυρου αυτού διδύμου, στον συγκεκριμένο τομέα δραστηριοποιούνται και άλλοι οίκοι δημοπρασιών, όπως ο Sotheby’s, ο Antiquorum και η Heritage Auctions, μεταξύ άλλων. Το σκηνικό αυτό έρχεται, όμως, να… διαταράξει η Bob’s Watches, μία από τις μεγαλύτερες online εταιρείες πώλησης μεταχειρισμένων Rolex παγκοσμίως, και ο Eric Wind, πρώην ειδικός του οίκου Christie’s για τον τομέα των ρολογιών και ιδρυτής της Wind Vintage. Το νέο αυτό δίδυμο θα πραγματοποιήσει την πρώτη online δημοπρασία, 12 ρολογιών, στις 5-12 Σεπτεμβρίου.

    Όλα τα ρολόγια θα πουληθούν ως πλήρη σετ, μαζί με το κουτί και τα χαρτιά τους, κάτι που δεν συνηθίζεται, αφού ελάχιστα μεταχειρισμένα ρολόγια, 1 στα 40, βγαίνουν στην αγορά σε πλήρη σετ. Η μεγαλύτερη αλλαγή, όμως, είναι ότι οι πλειοδότες δεν θα πληρώσουν προμήθεια για την απόκτηση του θησαυρού τους. Στους παραδοσιακούς οίκους δημοπρασιών, η προμήθεια που πληρώνει ο αγοραστής είναι συνήθως περίπου 25% πάνω από την τιμή που χτυπά το σφυρί και πέφτει στο 20% αν η τιμή πώλησης υπερβαίνει τα 175.000 δολάρια. Επομένως, δεν μιλάμε για κάποιο μικροποσό. Για παράδειγμα, όταν το Rolex Daytona του Paul Newman έσπασε κάθε ρεκόρ πιάνοντας 15,5 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο, η προμήθεια ανέβασε την τελική τιμή του στα 17,8 εκατομμύρια δολάρια. Με αυτά τα 2,3 εκατομμύρια δολάρια επιπλέον θα μπορούσε να αγοράσει κανείς πολύ περισσότερα ρολόγια.

    ROLEX EXPLORER 16570 ‘WARM CREAM WHITE DIAL’ (1991)

    «Επειδή δεν είμαστε κάποιος παραδοσιακός οίκος δημοπρασιών, απλά δεν έχουμε να διαχειριστούμε τις ίδιες ακριβές πρόσθετες δαπάνες λειτουργίας», λέει ο Paul Altieri, ιδιοκτήτης της Bob’s Watches. «Έτσι, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να προσφέρουμε αυτόν τον τύπο δημοπρασίας χωρίς κανένα κόστος για τους αγοραστές και τους συλλέκτες μας», προσθέτει. Τα έσοδα για την Bob’s Watches θα προέλθουν από τα περιθώρια κέρδους που έχει από την αγορά και την πώληση των 12 ρολογιών που θα δημοπρατηθούν.

    Ο Altieri δεν είναι άγνωστος στον κόσμο των δημοπρασιών. Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα από τα ρολόγια που περιλαμβάνονται στη δημοπρασία προέρχονται από την προσωπική συλλογή του, κάτι που, αναμφίβολα, βοηθά και αυτό στο να μη χρεώσει προμήθεια. Επιπλέον, για κάθε ρολόι που θα πουληθεί, προσφέρει δωδεκάμηνη εγγύηση και δωρεάν αποστολή στις ΗΠΑ.

    Από τα δώδεκα ρολόγια, το «highlight» είναι ένα Rolex 6239 Paul Newman Daytona σε άριστη κατάσταση, με πρώτη τιμή προσφοράς στα 190.000 δολάρια, αν και ο Altieri εκτιμά ότι θα «πιάσει» γύρω στα 250.000 δολάρια. Το ρολόι ανήκε σε κάποιον γιατρό (ο οποίος το πούλησε όταν ο ίδιος ήταν 87 ετών) που το φορούσε καθημερινά σχεδόν όλη του τη ζωή. Το ενδιαφέρον είναι ότι το ρολόι θα πουληθεί μαζί με όλα τα χαρτιά του, στα οποία περιλαμβάνεται και το καρτελάκι με την τιμή στην οποία το είχε αγοράσει ο γιατρός.

    VINTAGE ROLEX DAYTONA 6239 ‘PAUL NEWMAN’

    Μαζί με το Newman, θα βγουν σε δημοπρασία και τέσσερα Rolex Submariner (συμπεριλαμβανομένου ενός 1680 «Red Sub»), καθώς και ένα καλοδιατηρημένο Milgauss του 1967.

    Πέραν των vintage, η Bob’s θα βγάλει σε δημοπρασία και δύο ολοκαίνουργια Rolex που είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς στην αγορά. Πρόκειται για δύο μοντέλα που αλλάζουν συνεχώς χέρια σε τιμές πολύ υψηλότερες της τιμής λιανικής τους, ένα Daytona 116500 και το νέο GMT-Master II Pepsi 126710.

    ROLEX DAYTONA 116500LN CERAMIC BEZEL (NEW)
    ROLEX GMT-MASTER 126710 CERAMIC PEPSI (NEW 2018)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Rolex σάς προκαλεί να καταστρέψετε το ρολόι σας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το Rolex που θέλουν όλοι δεν είναι τόσο ακριβό όσο φαντάζεστε… [pics]



    ΣΧΟΛΙΑ