• Ροή Ειδήσεων

    Ποιος πρόεδρος έχει γίνει διαδρομιστής στο Μέγαρο Μαξίμου;

    the wise man

    the wise man


    Ο ανήσυχος πρέσβης 

    Ησυχία δεν έχει τις τελευταίες ημέρες ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ. Πάει από εδώ, πάει από εκεί… Μέσα στη διαβούλευση και στις business είναι. Την προηγούμενη Τετάρτη πήγε μες το μεσημέρι στο γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου και έκατσε κανά δίωρο. Χθες, κάλεσε ορισμένους δημοσιογράφους για να τους πείσει να επικοινωνήσουν πόσο θετική για τα συμφέροντα της Ελλάδας είναι η συμφωνία των Πρεσπών. Το μόνο σίγουρο κ. Πρέσβη μας είναι ότι η συμφωνία είναι θετική για τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών… Όσο γι αυτά της Ελλάδας άσε να περάσουν 5-6 χρόνια και βλέπουμε… Στον Ευκλείδη μαθαίνω μίλησε για business και συγκεκριμένα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά και τα ναυπηγεία…

    Δεν θέλει να χάσει τον μισθό…

    Κι ενώ ο αξιότιμος κ. Πρέσβης τρέχει για την συμφωνία των Πρεσπών ένας άλλος ξένος, υπάλληλος των δανειστών και κομισάριός τους ο Αυστριακός πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Dr Martin Czurda, ο οποίος έχει γίνει ο κολλητός των διαδρόμων του Μεγάρου Μαξίμου, δεν θέλει επουδενί να ακούσει για αλλαγή στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής και της τράπεζας Πειραιώς, στις οποίες το Ταμείο ελέγχει το 40% και 25%, αντίστοιχα. 

    Ο Dr (έτσι υπογράφει) Czurda λοιπόν δεν θέλει τις αλλαγές γιατί αν συνέβαινε αυτό, δηλαδή, να γίνουν αυξήσεις κεφαλαίου με είσοδο ιδιωτικών κεφαλαίων (λέμε τώρα έτσι όπως είναι οι ελληνικές τράπεζες) θα έχανε την δουλειά του λόγω έλλειψης αντικειμένου… 

    Κυρίως θα έχανε το μισθό των 150.000 ευρώ το χρόνο.

    Και που αλλού θα μπορούσε να τα βρει τα χρήματα αυτά ένας συνταξιούχους βιεννέζος τραπεζικός μάνατζερ; 

    Μήνυμα προς τον IT της Τρ. Πειραιώς

    Τι συμβαίνει κ. διευθυντά μου και το σύστημα σε ATM και στο internet banking της τράπεζάς σας βρίσκεται εντός της ημέρας συχνά εκτός λειτουργίας; 

    Μήπως να το δείτε το πρόβλημα και να το λύσετε για να μην ταλαιπωρούμαστε… 

    Ειδικά, κάθε βράδυ μεταξύ 21.00 και 00.00 η winbank βγαίνει για πάνω από μισάωρο εκτός λειτουργίας… 

    Συνάντηση στο Ναύπλιον

    Στην όμορφη (ομολογουμένως) πόλη του Ναυπλίου βρέθηκαν στις προηγούμενες ημέρες τα υψηλόβαθμα στελέχη, οι γενικοί διευθυντές, οι περιφερειάρχες και πολλά στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο των κλειστών συναντήσεων που κάνει κάθε αρχή του έτους η τράπεζα με στόχο την ανταλλαγή απόψεων και την συζήτηση των στόχων της χρονιάς. 

    Σύσσωμοι λοιπόν η ηγεσία με τον Χρήστο Μεγάλου να αναλύει στα στελέχη του τις επόμενες μεγάλες κινήσεις στο μέτωπο της ριζικής αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. 

    Μεταξύ άλλων τους παρότρυνε να μην δίνουν σημασία στα σενάρια που κυκλοφορούν όσον αφορά το μέλλον της τράπεζας… 

    Εξάλλου, εντός του πρώτου 3μηνου αναμένονται εξελίξεις στο deal με το αμερικανικό fund Cerberus και την μεταφορά των 24 δις ευρώ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε εταιρεία ειδικού σκοπού.

    Ο διαχωρισμός τους έχει γίνει εδώ και δύο χρόνια, το μόνο που απομένει είναι η RBU να γίνει εταιρεία με δική της σφραγίδα…

    Ανησυχούν οι αγορές…

    Δεν νομίζω ότι οι αγορές ανησυχούν από το διαζύγιο Τσίπρα-Καμμένου. Το είχαν προεξοφλήσει και μην σας πω ότι το ήθελαν… 

    Αλλού είναι οι εστίες της ανησυχίας: Στις παροχές που θα αρχίσει ο Αλέξης αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από την Βουλή. 

    Όταν δηλαδή θα ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος… 

    Αυτό φοβούνται και σορτάρουν μετοχές, ομόλογα κ.ά. Επίσης, χθες κατά τις 15.30 το απόγευμα βγήκαν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τα οποία όποιος τα διάβασε κατάλαβε πόσο ασθενεί η ελληνική οικονομία: Το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 400 εκατ. ευρώ και το πλεόνασμα υστερεί κατά 450 εκατ. ευρώ. 

    Η κυβέρνηση το δικαιολογεί στην καθυστέρηση παραχώρησης του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών… Σωστό αλλά δεν πείθει… 

    Δηλαδή, αν δεν πουληθεί κάτι ο προϋπολογισμός θα πέφτει στα βράχια; Ανάπτυξη χρειάζεται αλλά δυστυχώς δεν μας έχει ακόμη επισκεφθεί κύριοι της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών.



    ΣΧΟΛΙΑ