• The Wiseman

    Όλο το παρασκήνιο για την ΤΕΝΕΡΓΑ και γιατί η Goldman Sachs είναι για την Γ’ Εθνική

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    ΤΕΝΕΡΓΑ: Όλο το παρασκήνιο για Περιστέρη, Ολλανδούς και York 

    Στον όμιλο της ΓΕΚ υπάρχει  μεγάλη κινητικότητα ειδικά μετά την αύξηση του ποσοστού στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που πέτυχαν οι Ολλανδοί. Για να αποκτήσουν τα χαρτιά του τέως προέδρου της εταιρείας, του αείμνηστου Νίκου Κάμπα, και της York Capital,  οι Ολλανδοί πλήρωσαν premium και συγχρόνως όλον αυτόν τον καιρό λέγεται ότι είναι αγοραστές στη μετοχή της ΓΕΚ. Οι Ολλανδοί έχουν μεγάλη τσέπη και μακροπρόθεσμο ορίζοντα στην επένδυσή τους. Ήρθαν για να μείνουν. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στη διοίκηση και στο όραμα του Γιώργου Περιστέρη. Οι Ολλανδοί αναμένεται ότι στο τέλος του 2019 θα ελέγχουν το 30% της ΓΕΚ. Από εδώ και πέρα όμως υπάρχουν κι άλλες εξελίξεις.

    Όπως ήδη γνωρίζετε, η York ενδιαφέρεται να πουλήσει τη θέση της στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. 

    Η York επισήμως κατέχει στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (ΤΕΝΕΡΓΑ) το 9,016% το οποίο είναι και το τελευταίο μεγάλο πακέτο μετοχών που υπάρχει στην εταιρεία. 

    Για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη, ο Γιώργος Περιστέρης έχει το 14% της ΓΕΚ και το 22% της ΤΕΝΕΡΓΑ. 

    Το ξαφνικό μπάσιμο όμως του Ολλανδού και η πάρα πολύ καλή σχέση του με το York έχει φέρει ανακατατάξεις στη διαδικασία του placement και έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλη ζήτηση για το πακέτο της York.

    Από πλευράς Περιστέρη, φαίνεται ότι υπάρχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον.

    Από την άλλη έχουμε το York που θέλει να πουλήσει σε όσο το δυνατόν υψηλότερη τιμή. 

    Συγχρόνως έχουμε και τον Ολλανδό οι οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι διατεθειμένος να δώσει και πάλι premium για να αποκτήσει ποσοστό. 

    Επίσης, έχουμε και μεγάλους ξένους θεσμικούς που ενδιαφέρονταν εδώ και καιρό να πάρουν τα «χαρτιά» της York. 

    Οι συγκεκριμένοι ξένοι θεσμικοί θεωρούν ότι μπορεί να γίνει το placement στα επίπεδα περί του 6,10€, δηλαδή με ένα εύλογο μικρό discount της τάξης του 6% από τα τρέχοντα επίπεδα των 6,50€. 

    Ο στόχος τους είναι μετά το placement σε πρώτη φάση η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ να παίξει με ένα EV/EBITDA 2018 = 9,5. 

    Αυτό το νούμερο δεν είναι τυχαίο, αλλά είναι με βάση την πώληση των αιολικών πάρκων του LIBRA Group στην FORTRESS που έγινε με ένα EV/EBITDA = 9,5. Έτσι πιστεύουν οι ξένοι θεσμικοί ότι με βάση τα αποτελέσματα του 2018 σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα η μετοχή να μπορεί να πάει να παίξει  με ένα EV/EBITDA 2018  = 9.5. Κάτι που σημαίνει ότι η μετοχή θα πρέπει να αντικρίσει τα 8,62€…

    Όμως, στις ασκήσεις που κάνουν οι συγκεκριμένοι ξένοι θεσμικοί, οι οποίοι έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα, εκτιμάται πως αν το 2020 η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ βγάλει 205 εκατ. ευρώ EBITDA και έχει καθαρό δανεισμό 660 εκατ. ευρώ, τότε μπορεί να «παίξει» με ένα EV/EBITDA 2020e = 9,5. Στην περίπτωση αυτή, η μετοχή μπορεί να οδηγηθεί στα 11,30€!!!

    Στο ίδιο πλαίσιο σκέψης, οι ξένοι θεσμικοί βλέπουν το 2021 να δίνει η εταιρεία επιστροφή κεφαλαίου 0,56€ ανά μετοχή δηλαδή στα 11,30€ να έχει μερισματική απόδοση 5%. 

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, είμαστε πολύ κοντά στο να βρεθεί φόρμουλα έτσι ώστε να είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι ευχαριστημένοι. Δηλαδή τόσο το YORK που είναι ο πωλητής όσο και οι δυνητικά ενδιαφερόμενοι.

    Ένα win-win σενάριο για όλους. Απ’ ότι φαίνεται υπάρχει σύμπνοια και το York μπορεί να βάλει λίγο νερό στο κρασί του τώρα στο πακέτο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ, για να μπορέσει να πουλήσει σε δεύτερη φάση το υπόλοιπο 7,64% που έχει στη ΓΕΚ σε υψηλότερες τιμές. 

    Διότι όσο πιο ψηλά πάει η ΤΕΝΕΡΓΑ τόσο μεγαλύτερη αξία αποκτάει η ΓΕΚ. 

    Το βιβλίο απ’ ό,τι φαίνεται θα το «τρέξει» η WOOD τώρα που τελείωσε και το roadshow που είχε για την Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ στη Βοστώνη και στη Νέα Υόρκη μαζί με την ΑΧΙΑ. Η WOOD χρησιμοποιεί σαν χρηματιστηριακή για τις πράξεις της στην Ελλάδα την EUROXX….  

    Πάντως πολλοί λένε ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα είναι η αιχμή του δόρατος του ομίλου.

    Η δικαιοσύνη, ο Ψυχάρης και τα 10 στελέχη της Alpha Bank

    Χθες έγινε η (επίσημη) έναρξη της δίκης ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας του Σταύρου Ψυχάρη και 10 στελεχών της Alpha Bank για το προσωπικό δάνειο ύψους 44,7 εκατ. ευρώ που πήρε ο άλλοτε κραταιός εκδότης από την τράπεζα για να αγοράσει μετοχές του πρώην ΔΟΛ. 

    Στο μεσοδιάστημα η τράπεζα έχει βγάλει στο σφυρί πολυτελή ακίνητα του Ψυχάρη σε Κολωνάκι και Πόρτο Χέλι και ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί εντός του 2019 ένα μικρό διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους αλλά και δύο κατοικίες του υιού Παναγιώτη (Ψυχάρη) στο Παλαιό Ψυχικό. 

    Όσο για τα στελέχη της Alpha Bank, μεταξύ των οποίων και ο πρώην CEO Δήμος Μαντζούνης έχουν ετοιμασθεί και σαφώς θα επικαλεστούν και τους πολλαπλούς πλειστηριασμούς στην ακίνητη περιουσία του πρώην εκδότη…

    Η Goldman Sachs και η Γ’ Εθνική

    Το φιάσκο που συνέβη χθες με τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν έχει ξαναγίνει… Φταίνε οι συμβουλοι δηλαδή η Goldman Sachs και τη Εθνική Τράπεζα; Φταίει το ΤΑΙΠΕΔ; 

    O ένας τα ρίχνει στο άλλο. Πάντως  τα στελέχη της Goldman Sachs είναι μάλλον για την Γ Εθνική.  

    Μετά την Εθνική Ασφαλιστική που δεν ζήτησαν ούτε τα απαραίτητα όταν ήθελε να την πουλήσει η Εθνική Τράπεζα και ο διαγωνισμός κατέληξε στα βράχια, τώρα αποτυγχάνουν και στα ΕΛΠΕ. Καλά δεν πήραν είδηση οτι οι ενδιαφερόμενοι δεν πρόκειται να καταθέσουν προσφoρές;  Όλοι στην αγορά γελάνε με τους καουμπόυδες της Νέας Υόρκης. 

    Αν για τα ΕΛΠΕ δεν κατέθεσε κανένας δεσμευτική προσφορά φανταστείτε τι θα γίνει στην περίπτωση χαμηλότερου βεληνεκούς ιδιωτικοποιήσεις…

    Το φυσάνε και δεν κρυώνει στην κυβέρνηση και στο ΤΑΙΠΕΔ… Πανικός!!! 

    Καλέ μου Αλέξη όπως καταλαβαίνεις οι επενδυτές σου κουνάνε μαντήλι… 

    Μια οι λιγνιτικές της ΔΕΗ, μια τα ΕΛΠΕ, μια η απέραντη φαρσοκωμωδία με το ΚΑΣ που βλέπει τις ακτές του Πειραιά δάση… 

    Φαντάσου να μην ήταν η οικονομία το ατού σου…

    Ο Ευκλείδης και τα σενάρια για την θέση του Επιτρόπου

    Η παρέα του Μεγάρου Μαξίμου θέλει, όπως μαθαίνω, να στείλει τον Ευκλείδη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ευκλείδης λένε όσοι τον γνωρίζουν ότι δεν θέλει αλλά δεν τοποθετείται και ξεκάθαρα… Μήπως περιμένει να δει κι άλλο τις δημοσκοπήσεις για να αποφασίσει; 

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ