• Ροή Ειδήσεων

    Νovartis: Κλήση για την Παρασκευή στον Ανδρέα Λοβέρδο για ανωμοτί εξηγήσεις

    Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος


    Η «Μεγάλη Παρασκευή» του Ανδρέα Λοβέρδου έρχεται λίγες ημέρες μετά το Πάσχα. Ο πρώην υπουργός Υγείας έλαβε (την αναμενόμενη) κλήση από τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς και την ερχόμενη Παρασκευή, 3 Μαΐου, πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον τους για να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις, ως ύποπτος  δωροδοκίας από τη φαρμακοβιομηχανία Νovartis.

    Μετά την άρση της βουλευτικής του ασυλίας τη Μεγάλη Εβδομάδα (την οποία και ο ίδιος υπερψήφισε) , ο κ. Λοβέρδος γίνεται ο πρώτος (και μοναδικός μέχρι σήμερα) πρώην υπουργός που καλείται σε παροχή εξηγήσεων για το αποκαλούμενο σκάνδαλο με τις δωροδοκίες της Νovartis.

    Παρά το γεγονός ότι από την 11μηνη εισαγγελική έρευνα δεν βρέθηκε χρήμα που να συνδέει τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ με τα «μαύρα» ταμεία της Νovartis, οι εισαγγελείς κατέληξαν σε ενδείξεις τέλεσης παθητικής δωροδοκίας.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος που αρνείται κάθε παράνομη συνδιαλλαγή με τη Νovartis και αποδίδει σε σκευωρία την εμπλοκή του, ελέγχθηκε για την περίοδο Απρίλιος 2011-Μάιος 2012. Οι εισαγγελείς εκτίμησαν ως ενδείξεις για τη δωροδοκία του:

    Α) Τις υπερτιμολογήσεις επί υπουργίας του 4 ακριβών φαρμάκων, με πολύ γρήγορες αποφάσεις και χωρίς να ληφθεί υπόψη η χαμηλότερη τιμή τριών ευρωπαϊκών χωρών.
    Β)Χειρόγραφες σημειώσεις και βίντεο από εσωτερικές ενημερώσεις της Νovartis.
    Γ)Μαρτυρικές καταθέσεις μεταξύ των οποίων, των υπευθύνων τριών μεγάλων ραδιοφωνικών σταθμών. Οι τελευταίοι δεν αναγνώρισαν τα τιμολόγια που είχαν κοπεί από διαφημιστική εταιρεία για διαφημίσεις προς τους συγκεκριμένους σταθμούς. Ερευνάται αν η συγκεκριμένη εταιρεία λειτούργησε ως «όχημα» για να ξεπλυθεί μαύρο χρήμα μέσω εικονικών τιμολογίων.
    Ήδη οι υπεύθυνοι της εταιρείας αλλά και μέλη Επιτροπών που τιμολόγησαν τα επίμαχα φάρμακα ( στο σύνολο 5 από τα τουλάχιστον 20 μη πολιτικά πρόσωπα που θα κληθούν ως ύποπτα), έχουν ήδη πάρει προθεσμία για να προετοιμάσουν τις ανωμοτί εξηγήσεις τους.

    Τι θα γίνει με τους άλλους 5 πολιτικούς;

    Μετά τις προ μηνός πρώτες αρχειοθετήσεις, εισαγγελικές πηγές έλεγαν ότι εάν δεν προκύψουν άμεσα ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων

    σε βάρος (έστω) κάποιων από τους 5 πολιτικούς που συνεχίζουν να ελέγχονται για τη Νovartis και η δική τους υπόθεση θα αρχειοθετηθεί. 

    Ωστόσο, παρά τις πληροφορίες ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για κάποια από αυτά τα πρόσωπα, χωρίς να έχουν προκύψει ενδείξεις εμπλοκής και παρά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών ότι ήδη υπάρχουν δύο αρχειοθετήσεις (αρχικά γράφτηκε για τον Αντώνη Σαμαρά και μετά για τον Γιάννη Στουρνάρα), ανώτατες εισαγγελικές πηγές το διαψεύδουν με κατηγορηματικό τρόπο.

    «Μετά το Πάσχα θα υπάρξει η οποιαδήποτε εξέλιξη», τόνιζαν.

    Συνεπώς, τουλάχιστον επίσημα και μετρώντας αντίστροφα για τις Ευρωεκλογές, η έρευνα παραμένει ανοιχτή για τον πρώην  πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους πρώην υπουργούς Γιάννη ΣτουρνάραΔημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνι Γεωργιάδης και Μάριο Σαλμά

    Ήδη έχει αρχειοθετηθεί το σκέλος της δικογραφίας για τον Παναγιώτη Πικραμμένο (υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάιος -Ιούνιος 2012) και  τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελο ΒενιζέλοΑνδρέα Λυκουρέντζο και τον Γιώργο Κουτρουμάνη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Novartis: Η Βουλή ψήφισε την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Novartis: Μπούμερανγκ για την κυβέρνηση – Στην αντεπίθεση οι εμπλεκόμενοι



    ΣΧΟΛΙΑ