• Ροή Ειδήσεων

    Vodafone: Εκανε και πάλι την έκπληξη στην σταθερή τηλεφωνία

    • NewsRoom
    Vodafone Μπρουμίδης

    Χάρης Μπρουμίδης . CEO Vodafone


    Ιδιαιτερα θετικα ειναι τα νεα για την Vodafone καθως η  εταιρεία κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε ότι στο α΄ εξάμηνο της οικονομικής χρήσης του 2017-2018, τα έσοδα ανήλθαν σε 440 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 5% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου οικονομικού έτους. Τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 145 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 16%. Τέλος, τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 56 εκατ. ευρώ, από 27 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

    Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η εταιρεία αύξησε τους πελάτες της στη σταθερή, αλλά σημείωσε οριακή υποχώρηση στην κινητή τηλεφωνία. Συγκεκριμένα οι πελάτες της κινητής ανήλθαν σε 5,523 εκατ. πελάτες, κυρίως εξαιτίας της μείωσης των συνδέσεων της καρτοκινητής (περίπου 7.000 συνδέσεις).

    Οι πελάτες συμβολαίου αυξήθηκαν κατά περίπου 2.000. Στη σταθερή τηλεφωνία, η εταιρεία ανακοίνωσε 643 χιλ. πελάτες ή 9.000 περισσότερους από πέρυσι.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά την κίνηση δεδομένων (mobile data) σημειώθηκε αύξηση κατά 66% στο τελευταίο τρίμηνο, φτάνοντας τα 12,1 Pbytes, από 7,2 Pbytes που ήταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016-2017. Η πορεία αυτή επιβεβαιώνει την ανάκαμψη της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.

    Τόσο η Vodafone, όσο και η Cosmote ανακοίνωσαν αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν αυτή την ανάκαμψη στα έσοδα και στα κέρδη.

    Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και στελέχη της Wind Hellas, καθώς η εταιρεία δεν ανακοινώνει ενδιάμεσα αποτελέσματα. Είναι η πρώτη φορά που η αγορά, μετά το 2008, ανακάμπτει στα μεγέθη της, και αφού έχασε πάνω από το 50% του μεγέθους της την περίοδο 2009-2016. Ετσι για φέτος παρουσιάζει μικρή αύξηση της τάξης του 3% έως 5%.

    Σε ό,τι αφορά τη Vodafone, στελέχη της αναφέρουν ότι το τελευταίο β΄ τρίμηνο της οικονομικής χρήσης ήταν το καλύτερο των τελευταίων ετών.

    Η εταιρεία μάλιστα αύξησε για πρώτη φορά το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά χρήστη, από 8,4 ευρώ σε 8,6 ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο. Ακόμη και στα καρτοκινητά αυξήθηκε η δαπάνη έστω και οριακά (από 3,0 σε 3,1 ευρώ ανά μήνα). Υπενθυμίζεται ότι η οικονομική χρήση της εταιρείας ξεκινάει την 1η Απριλίου κάθε έτους.



    ΣΧΟΛΙΑ