• Ροή Ειδήσεων

    Μαχέντ Χαλίλ: Ποιος είναι ο αμφιλεγόμενος Λιβανέζος επιχειρηματίας που έδωσε το αεροπλάνο του στον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ

    Ο Λιβανέζος επιχειρηματίας Μαχέντ Χαλίλ (Majed Khalil Majzoud)


    Άπαντες γνωρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας και πολλοί υπουργοί του είναι φανατικοί λάτρεις του καθεστώτος Μαδούρο. Το ταξίδι του υπουργού Νίκου Παππά στην Βενεζουέλα πολλούς μήνες πριν από τις εκλογές του 2015,  με συνοδεία επιχειρηματιών, είναι ένα από τα μεγάλα μυστήρια που κρατούν ακόμη σκοτεινή την διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία. Ήταν τότε που ο Νίκος Παππάς ταξίδεψε στην Καραϊβική με το ιδιωτικό αεροπλάνο του αμφιλεγόμενου Μαχέντ Χαλίλ (Majed Khalil Majzoud). Συνεπιβάτες ο κύπριος δικηγόρος Αρτέμης Αρτεμίου, ο τότε υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ήσυχος και ο κυβερνητικός βουλευτής της Βενεζουέλας και στενός συνεργάτης του Μαδούρο, ο Ερμάν Φερέρ, σύζυγος της γενικής εισαγγελέως της Βενεζουέλας Λουίζα Ορτέγα Ντίας. Ποιος είναι όμως στην αλήθεια ο μυστηριώδης επιχειρηματίας που δάνεισε εκείνη την εποχή το αεροπλάνο του για να πάνε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην μακρινη αυτή χώρα; Αμφιλεγόμενη δράση πίσω από την οποία βρίσκονται deals πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, υποστήριξη από ισχυρούς της πολιτικής, εμπλοκή με κυκλώματα ναρκωτικών και «χλιδάτη» ζωή κρύβονται πίσω από τον Μαχέντ Χαλίλ.

    Ο λόγος για τον αμφιλεγόμενο επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα, με το ιδιωτικό σκάφος του οποίου φέρεται να ταξίδεψαν μαζί στο νησί Μαργαρίτα της Καραϊβικής τον Αύγουστο του 2013 ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο γνωστός πλέον Κύπριος δικηγόρος, έμπειρος στη διαχείριση off shore εταιριών, Αρτέμης Αρτεμίου. Ο Νίκος Παππάς ταξίδεψε εκεί ως διευθυντής του γραφείου του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε πλήρη γνώση του ταξιδιού αυτού.

    Ποιος είναι, αλήθεια, ο Μαχέντ Χαλίλ (Majed Khalil Majzoud);

    Είναι ένας πανίσχυρος επιχειρηματίας λιβανέζικης καταγωγής ο οποίος δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα και σε άλλες χώρες της λατινικής Αμερικής  κυρίως στον Παναμά. Ο συγκεκριμένος «μπίζνεσμαν», έχει πλουτίσει χάρη στις ιδιαίτερες σχέσεις που διατηρεί με το καθεστώς της Βενεζουέλας και τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που προέρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχει απαγορευθεί η είσοδος του Μαχέντ Χαλίλ στις ΗΠΑ επειδή ερευνάται η συμμετοχή του σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος αλλά και σε άλλες σοβαρότατες υποθέσεις. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των αμερικανικών δικαστικών Αρχών για τις δραστηριότητες του Χαλίλ παραμένει ιδιαίτερο ακόμη και σήμερα.

    Πριν από λίγα χρόνια η αμερικάνικη εταιρεία καταπολέμησης των ναρκωτικών DEA, είχε κρατήσει σε αμερικάνικο έδαφος ένα από τα ιδιωτικά του αεροσκάφη για να το ελέγξει για ναρκωτικά. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των τότε ερευνών, είχαν ξηλωθεί όλα τα καθίσματα από το αεροσκάφος! Οι, δε, γιοι του Χαλίλ φέρεται να έχουν εντοπιστεί να μεταφέρουν κοκαΐνη στις ΗΠΑ.

    Χάρη στις στενές του σχέσεις με το καθεστώς Ούγκο Τσάβες, και μετέπειτα του Νικολά Μαδούρο, ο Μαχέντ Χαλίλ, κατάφερε να αυξήσει την περιουσία του την περίοδο της λεγόμενης μπολιβαριανής επανάστασης, χάρη στην προνομιακή μεταχείριση που είχε από το κράτος και στις τεράστιες εμπορικές συμφωνίες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων, που φέρεται να έκλεισε με την κυβέρνηση.

    Οι αρχές της Βενεζουέλας αρνούνται να δώσουν οποιαδήποτε βοήθεια, καθώς ο Χαλίλ απολαμβάνει την ασυλία του καθεστώτος Μαδούρο.

    Ο Μαχέντ Χαλίλ μαζί με τον αδερφό του, Χαλέντ Χαλίλ, κατέχουν δεκάδες επιχειρήσεις στη Βενεζουέλα όπως η επιχείρηση ηλεκτρισμού Pacific Trim Energy αλλά κι ένα τηλεοπτικό κανάλι.

    Ο Χαλίλ, εκτός από το Μαδούρο, διατηρεί στενές σχέσεις και με άλλα κορυφαία μέλη της κυβέρνησης της Βενεζουέλας όπως ο Διοσδάδο Καβέγιο. Ο Χαλίλ έχει χαρακτηριστεί από μερίδα του τύπου της χώρας ως ο «αχυράνθρωπος του Καβέγιο» ο οποίος κρύβεται πίσω από πολυάριθμες αδιαφανείς οικονομικές του δραστηριότητες. Επίσης, χάρη στη στενή σχέση που διατηρεί με το δήμαρχο του Καράκας και κορυφαίο στέλεχος του τσαβισμού, Χόρχε Ροτρίγκες, ο Χαλίλ σύναψε πολλές συμφωνίες με το δήμο που του απέφεραν κέρδη εκατομμυρίων δολαρίων.

    Ο ίδιος ζει μια πολυτελή ζωή που μοιράζεται ανάμεσα στις επαύλεις του. Διαθέτει ιδιωτικά σκάφη και λίαρ τζετ. Ενδεικτικό των σχέσεών του με την πολιτική ηγεσία, είναι ότι ο επιχειρηματίας Μαχέντ Χαλίλ υποδέχθηκε τον Νίκο Παππά στη στρατιωτική βάση «Φρανσίσκο Μιράντα», γνωστή ως «Καρλότα», στο Καράκας και μαζί επιβιβάστηκαν σε ένα από τα ιδιωτικά του αεροσκάφη με προορισμό την Καραϊβική. Σημειώνεται πως από τη συγκεκριμένη στρατιωτική βάση, ιδιαίτερα νευραλγικής σημασίας για τη χώρα, δεν απογειώνεται κανένα ιδιωτικό αεροσκάφος παρά μόνο στρατιωτικά ή κυβερνητικά αεροσκάφη.

    Μαχέντ Χαλίλ (Majed Khalil Majzoud) . Λιβανέζος επιχειρηματίας



    ΣΧΟΛΙΑ