• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ingvar Kamprad: Το αγοράκι με τα σπίρτα που έχτισε μια αυτοκρατορία

    • Bloomberg

    Ingvar Kamprad. Ιδρυτής ΙΚΕΑ


    Ο Ingvar Kamprad, ο οποίος δημιούργησε μια ολόκληρη αυτοκρατορία, την αλυσίδα Ikea, πουλώντας ως παιδί σπίρτα, μολύβια και σπόρους με το ποδήλατό του στη Σουηδία, έφυγε από τη ζωή. Ήταν 91 ετών.

    «Ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες του 20ού αιώνα, ο Ingvar Kamprad, έφυγε από τη ζωή ήρεμα στο σπίτι του στο Smaland της Σουηδίας, στις 27 Ιανουαρία», ανέφερε το email της εταιρείας Ikea την Κυριακή. Ο ιδρυτής της Ikea, καθώς και μιας τράπεζας για τους πελάτες των καταστημάτων της, της Ikano, «είχε κοντά του τους αγαπημένους του» και πέθανε «μετά από σύντομη ασθένεια».

    Σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η αξία της περιουσίας του Kamprad υπολογίζεται στα 58,7 δισ. δολάρια, ήταν δηλαδή ο 8ος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο. Μια περιουσία που συγκέντρωσε κατασκευάζοντας οικονομικά και εύκολα στη μεταφορά έπιπλα για το ευρύ καταναλωτικό κοινό. Οι επίπεδες συσκευασίες των προϊόντων Ikea έφεραν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να αποθηκεύονται και να μεταφέρονται είδη όπως τραπέζια, καρέκλες και άλλα, πριν συναρμολογηθούν από τον πελάτη.

    ΙΚΕΑ

    Ο μεγιστάνας με τον λιτό βίο

    Ο Kamprad ήταν γνωστό ότι οδηγούσε ένα παλιό Volvo, ανακύκλωνε τα σακουλάκια από το τσάι και έπαιρνε μαζί του τα μικρά σακουλάκια με το αλάτι και το πιπέρι όταν έφευγε από κάποιο εστιατόριο. Στο ελβετικό χωριό του Epalinges, κοντά στη Λωζάννη, όπου είχε μετακομίσει τη δεκαετία του 1970, προτού επιστρέψει στη Σουηδία πριν από κάποια χρόνια, ήταν επίσης γνωστός ως «Θείος Σκρουτζ» και ως «ο Φιλάργυρος». Απέφευγε επίσης να φοράει κοστούμια και γραβάτες και ταξίδευε στην οικονομική θέση όταν πετούσε.

    Ingvar Kamprad. Ιδρυτής ΙΚΕΑ

    Και αυτό ακριβώς το πνεύμα οικονομίας αντανακλάται και στην εταιρική κουλτούρα της εταιρείας Ikea. Τα στελέχη της εταιρείας ταξιδεύουν με χαμηλού κόστους αερομεταφορείς και επιλέγουν οικονομικά ξενοδοχεία. Οι εργαζόμενοί της, δε, ακολουθούν ό,τι γράφει ένα μικρό φυλλάδιο που έγραψε ο Kamprad το 1976, «Η Διαθήκη ενός Πωλητή Επίπλων», το οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «η σπατάλη πόρων είναι θανάσιμο αμάρτημα» και πως «καθήκον» της Ikea είναι «να επεκταθεί».

    O Jesper Brodin, CEO του Ομίλου Ikea, ο οποίος κατά τη διάρκεια της καριέρας του εργάστηκε για 10 χρόνια ως βοηθός του Kamprad, ανέφερε σε τηλεφωνική του συνέντευξη ότι ο δισεκατομμυριούχος «ξεκίνησε ως 17χρονος με άδειες τσέπες, αλλά με τόνους επιχειρηματικού πνεύματος».

    Γεννημένος επιχειρηματίας

    Ο Ingvar Feodor Kamprad γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου 1926, κοντά στην πόλη Almhult στη νότια Σουηδία. Ο πατέρας του, ο Feodor, ασχολείτο με το οικογενειακό αγρόκτημα και η μητέρα του, η Berta, διαχειριζόταν ένα κατάλυμα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σε ηλικία 5 ετών, ο Kamprad έβαλε μπρος την πρώτη του επιχείρηση, πουλώντας σπίρτα στους γείτονες, τα οποία αγόραζε χονδρική στη Στοκχόλμη και πουλούσε ακριβότερα και σε μικρότερες ποσότητες στη γειτονιά του. Και ενώ ήταν ακόμη στο Λύκειο, άρχισε να πουλά ψάρια, χριστουγεννιάτικα στολίδια, σπόρους και μολύβια με το ποδήλατό του. Μετά την ίδρυση της εταιρείας Ikea το 1943, ο Kamprad άρχισε να εμπορεύεται στυλό, πορτοφόλια και νάιλον καλσόν, τα οποία διένειμε με ένα βανάκι. Έπιπλα άρχισε να πουλά το 1948, ενώ το πρώτο κατάστημα Ikea άνοιξε στο Almhult το 1958.

    Ingvar Kamprad
    Ingvar Kamprad. O Ιδρυτἠς του ΙΚΕΑ

    Ο Kamprad αποχώρησε από τη θέση του CEO στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά συνέχισε να ασκεί επιρροή ως σύμβουλος της μητρικής εταιρείας, ενώ σχεδίασε μια ιδιοκτησιακή δομή για να διασφαλίσει ότι θα επιβιώσει, και μάλιστα ανεξάρτητη, η εταιρεία του. Το 2013, αποχώρησε και από τη θέση του προέδρου του ομίλου Inter Ikea Group.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο λιτοδίαιτος δισεκατομμυριούχος που κουρευόταν μόνος του έφυγε από τη ζωή στα 91 του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο δισεκατομμυριούχος που «έφυγε» από την ζωή έμενε 40 χρόνια σε ένα μικρό σπιτάκι



    ΣΧΟΛΙΑ