• The Wiseman

    Γιατί η Alpha Finance δίνει τιμή στα 9,5 ευρώ για την ΤΕΝΕΡΓΑ και τι περίεργο συμβαίνει σε Eurobank και Πειραιώς

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Όλο το παρασκήνιο από το report της Alpha Finance για την ΤΕΝΕΡΓΑ

    Φίλοι αναγνώστες, μετά από πολύ καιρό, η ALPHA FINANCE ξεκίνησε ξανά την κάλυψη της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ. Το μικροσκόπιο του WISEMAN έχει βρει πολλά λαβράκια. Πάμε τώρα να τα δούμε μαζί. Με χθεσινό της report, η ALPHA FINANCE δίνει τιμή στόχο τα 9,50€ στην ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (βλέπε 1ο πίνακα παρακάτω), χρησιμοποιώντας το μοντέλο προεξόφλησης μελλοντικών ταμειακών ροών (DCF). Μετά την πολύ πρόσφατη εξαγορά της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ των 200 MW στην Αμερική, ο αναλυτής βλέπει ότι η ΤΕΝΕΡΓΑ θα έχει στο τέλος του 2020 εγκατεστημένη ισχύ 1592 MW. Γι’ αυτό βλέπει το 2019 (βλέπε 2ο πίνακα παρακάτω) η εταιρεία να έχει κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) 354 εκατ. ευρώ. Ακόμα βλέπει ότι οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες θα είναι θετικές της τάξης των 175 εκατ. ευρώ. 

    Αυτό σημαίνει ότι η ΤΕΝΕΡΓΑ το 2019 θα έχει αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 179 εκατ. ευρώ. Το 2020 ο αναλυτής προβλέπει ότι η εταιρεία θα έχει CAPEX 200 εκατ. ευρώ και ότι θα έχει ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες της τάξης των 207 εκατ. ευρώ. 

    Δηλαδή, οι ελεύθερες ταμειακές ροές γυρίζουν σε θετικές 7 εκατ. ευρώ. 

    Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το 2021 ο αναλυτής προβλέπει ότι επειδή το CAPEX θα είναι μόνο 55 εκατ. ευρώ και οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες θα είναι 228 εκατ. ευρώ αυτό μας δίνει ελεύθερες ταμειακές ροές της τάξης των 170 εκατ. ευρώ. 

    Δηλαδή, στην τιμή στόχο των 9,50€ η ΤΕΝΕΡΓΑ θα έχει μια κεφαλαιοποίηση 1,082 δισ. ευρώ. Δηλαδή, θα έχει μια απόδοση ελευθέρων ταμειακών ροών στην τιμή στόχο της τάξης του 15,71%. 

    Μακράν, η καλύτερη του ελληνικού χρηματιστηρίου. Φίλοι αναγνώστες αυτές τις βλέπει να είναι επαναλαμβανόμενες κάθε χρόνο (!!!!!). Δηλαδή, προβλέπει το 2022 181 εκατ. ευρώ ελεύθερες ταμειακές ροές, 181 εκατ. ευρώ το 2023 και πάει λέγοντας. 

    Για να σας φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη, αντιστοίχου μεγέθους εταιρείες παίζουν συνήθως με απόδοση ελευθέρων ταμειακών ροών στο 10%. Δηλαδή τιμή μετοχής 15,80€. Ακόμα, η ALPHA FINANCE προβλέπει για το 2019 κύκλο εργασιών της τάξης των 308 εκατ. ευρώ, EBITDA 184 εκατ. ευρώ, ΚΜΦΔΜ 47 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 783 εκατ. ευρώ. 

    Το 2021, ο αναλυτής προβλέπει τζίρο 426 εκατ. ευρώ, EBITDA 263 εκατ. ευρώ, ΚΜΦΔΜ 80 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό 811 εκατ. ευρώ. Συγχρόνως, βλέπει η εταιρεία να δίνει επιστροφή κεφαλαίου (μέρισμα) το 2019 0,30€/μετοχή, το 2020 0,35€/μετοχή και το 2021 0,45€/μετοχή.

    Στην τιμή στόχο των 9,50€ η ΤΕΝΕΡΓΑ θα έχει ένα ENTERPRISE VALUE της τάξης των 1,893 δισ. ευρώ με το εκτιμώμενο EBITDA να είναι στα 264 εκατ. ευρώ αυτό μας δίνει ένα EV/EBITDA 2021 στην τιμή στόχο (9,50€) = 7,17. 

    Αυτό που μας αρέσει πάρα πολύ στον αναλυτή και κάνει το report συντηρητικό είναι ότι δεν αναφέρει καθόλου ότι η εξαγορά των αιολικών πάρκων του LIBRA Group από το FORTRESS έγινε με ένα EV/EBITDA = 9,5. 

    Αν είναι να παίξει το ίδιο EV/EBITDA 2021 η ΤΕΝΕΡΓΑ η τιμή μετοχής πρέπει να πάει στα 14,89€ (!!!). 

    Τελειώνοντας, ο αναλυτής αναφέρει ότι εάν η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ φτάσει σε 6 χρόνια τα 2000 MW που έχει πει τότε η τιμή στόχος θα είναι πολύ υψηλότερη. Αλλά μέχρι να έχει κάτι χειροπιαστό δεν προβαίνει σε καμία εκτίμηση. 

    Όπως αντιλαμβάνεστε, φίλοι αναγνώστες, η άποψη της στἠλης (Προσοχή αυτό δεν σημαίνει ότι σας προτρέπουμε να αγοράσετε την μετοχή), η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι η απὀλυτη μελλοντική μηχανή παραγωγής μετρητών.

    Το report της alpha Finance για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ
    Το report της Αlpha Finance για την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ

    Στεγανά… στην Troubled Assets Group της Eurobank

    Η στήλη πληροφορείται ότι με σιωπηλό τρόπο, όταν ανοίγει μια εσωτερική θέση στην τράπεζα, δεν δίνεται η δυνατότητα να μεταπηδήσει σε αυτήν στέλεχος ή απλός υπάλληλος που εργάζεται στη διεύθυνση Troubled Assets Group. 

    Πρόκειται για τη διεύθυνση που ασχολείται και διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σύσσωμη αναμένεται να μετακομίσει στα τέλη του 2019 στο SPV που θα δημιουργήσει η τράπεζα και μέσα από το οποίο θα περάσει ολόκληρο το project «μαμούθ» μείωσης των κόκκινων δανείων. 

    Τα «άτυπα» στεγανά, μαθαίνω ότι, αποφασίσθηκαν προκειμένου – ενόψει της μεταφοράς του προσωπικού από το TAG στο SPV – να μην φύγουν κάποιοι εργαζόμενοι προς άλλες διευθύνσεις της τράπεζας… 

    Στεγανά και στην Piraeus Legacy Unit της Τράπεζας Πειραιώς

    «Κλειδωμένη», με επίσης σιωπηρό τρόπο, ως προς τις μετακινήσεις εργαζομένων και στελεχών της σε άλλες υπηρεσίες της τράπεζας είναι, όπως πληροφορείται η στήλη, και η πόρτα της μονάδας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων – Piraeus Legacy Unit – της Τράπεζας Πειραιώς. 

    Και σε αυτήν την περίπτωση, η τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με ξένους επενδυτές με στόχο τη δημιουργία ενός SPV στο οποίο θα μεταφερθούν όλα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. 

    Μαζί με το χαρτοφυλάκιο θα μεταφερθεί και το προσωπικό… 

    Έτσι, προκειμένου να μην υπάρξει αιμορραγία από την PLU αποφασίστηκαν τα στεγανά, κλείδωσε η διεύθυνση και οι εργαζόμενοί της δεν μπορούν να μεταπηδήσουν σε άλλα τμήματα εντός της τραπέζης…

    Η εμμονή με το Ερρίκος Ντυνάν…

    Η κρατικοποίηση του Ερρίκος Ντυνάν από την κυβέρνηση μέσω της νέας προσφοράς που θα υποβάλει το Ίδρυμα Ωνάση εντάσσεται στο ευρύτερο πακέτο μέτρων που ετοιμάζεται ο «σκαφάτος» Αλέξης; 

    Προς τι τέτοια πρεμούρα με ένα προβληματικό asset που βρέθηκε στο χαρτοφυλάκιο μιας τράπεζας; 

    Η στήλη μαθαίνει ότι μπορεί το Ίδρυμα πράγματι να επιστρέψει με νέα βελτιωμένη προσφορά, ωστόσο η διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς θα εκκινήσει εκ νέου διαγωνισμό… Ίδωμεν!

    Όλα τα ‘χαμε ο Τραμπ μας έλειπε

    Σταθερά στο κόκκινο κινήθηκαν χθες οι τραπεζικές μετοχές. Το γεγονός ότι η αγορά είναι εξαιρετικά ρηχή και ευάλωτη αποδείχθηκε περίτρανα χθες, όταν με τη δίνη που προκάλεσαν οι αποφάσεις του Τραμπ να αυξήσει του δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα, το ελληνικό χρηματιστήριο ταράχθηκε και έκλεισε με πτώση άνω του 2%. 

    Αν η ευρωζώνη μπει σε βαριά επιβάρυνση τι θα κάνει;

    Τα ραντεβού στο υπουργείο Δικαιοσύνης 

    Ξεκινούν δυναμικά σήμερα τα ραντεβού υπουργών, τραπεζιτών με την τρόικα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο Ευκλείδης δεν θέλει να τους δεχθεί στο υπουργείο Οικονομικών, διότι προσπαθεί να αποφύγει τους δημοσιογράφους, στους οποίους στο κτήριο του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν επιτρέπεται η είσοδος…

    the wise man
    the wise man



    ΣΧΟΛΙΑ