• Business Of Fashion

    Επένδυσε σε vintage ρούχα υψηλής ραπτικής και πούλα 20.000 φορέματα μέσω internet

    • Bloomberg

    Κeni Laventi


    Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το χώρο της μόδας στο τέλος της δεκαετίας του 1970, όταν απολύθηκε από το ξακουστό Studio 54 της Νέας Υόρκης και τώρα πουλάει τη σπάνια συλλογή που έφτιαξε όλα αυτά τα χρόνια και περιλαμβάνει 20.000 φορέματα υψηλής ραπτικής vintage. O λόγος για τον Keni Valenti, σχεδιαστή, στυλίστα και στη συνέχεια συλλέκτη vintage ενδυμάτων. Αρχικά χρησιμοποίησε το πολύτιμο αρχείο του ως πηγή για τους σχεδιαστές μόδας, δανείζοντας ή και νοικιάζοντας ρούχα σε μοντέλα και κοσμικούς. Στους πελάτες του περιλαμβάνονται οι Celine Dion, Kate Moss και Victoria Beckam. “Δεν είμαι έμπορος vintage ρούχων, απλά μου αρέσει η μόδα” επισημαίνει ο ίδιος.

    Ο Valenti, ο οποίος έκλεισε τον Αύγουστο τα 60, άνοιξε το 2011 μία γκαλερί στο Μiami, στη γειτονιά Wynwood, σε μία προσπάθεια να εκθέσει τα ρούχα του ως έργα τέχνης. “Τα τοποθετούμε σε κούκλες και τα πουλάμε ως τέχνη. Λέμε στους ανθρώπους ότι μπορεί να τα τοποθετήσουν στο καθιστικό ή να τα βάλουν σε πλεξιγκλάς”.

    Keni Laventi

    Το 2015, ο Valenti αγόρασε ένα σπίτι στην Καλιφόρνια προκειμένου να μεταφέρει εκεί τη συλλογή του και να τη μεγαλώσει. Ωστόσο, ήρθε τυχαία σε επαφή με την εταιρία online λιανικών πωλήσεων Bluefly.com, και του έγινε η πρόταση να βάλει προς πώληση όλη τη συλλογή του. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: “Είπα ότι είναι η ώρα να τη μοιραστώ με τον κόσμο”. Έτσι ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα με περίπου 200 ρούχα, τα οποία εκθέτει παράλληλα στη γκαλερί δημοπρασιών Phillips στη νέα Υόρκη. Αν πάει καλά το εγχείρημα, θα συνεχίσει να πουλά και τα υπόλοιπα.

    Μεταξύ άλλων έχουν βγει προς πώληση ένα μπεζ καφτάνι Halston στην τιμή των 695 δολ., ένα φόρεμα Yves Saint Laurent που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980, στην τιμή των 3.200 δολ. και ένα απογευματινό φόρεμα του Givenchy, στην τιμή των 3.500 δολ.

    Συμπτωματικά ή όχι, η πώληση της συλλογής Valenti συμπίπτει με μια αύξηση που παρατηρείται στις πωλήσεις vintage ενδυμάτων. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι τιμές τους έχουν παρουσιάσει μεγάλη αύξηση.

    Ο Valenti από την πλευρά του διηγείται το εξής περιστατικό: “Όταν ρώτησα την Kate Moss για ποιο λόγο θέλει να φοράει vintage αφού έχει χρήματα και κάθε σχεδιαστής είναι πρόθυμος να της δώσει καινούργια ρούχα, μου απάντησε ότι δεν μπορεί να τα φορέσει γιατί αν για παράδειγμα επιλέξει κάποιο ένδυμα του Dior, τότε οι συνεργάτες του Givenchy θα τη μισήσουν. Έτσι επιλέγει τα vintage”.

    Πάντως ο Valenti υποστηρίζει ότι τα brands που είναι ισχυρά και ακριβά σήμερα, όπως τα Chanel και τα Gucci, παραμένουν ακριβά και στα vintage κομμάτια τους.

    Ωστόσο, τονίζει ότι οι πωλήσεις που θα πραγματοποιηθούν μέσω του Bluefly μπορούν να αποδειχθούν για τον ίδιο μία σημαντική μορφή επένδυσης, αποφέροντας ικανοποιητικά χρήματα.

    Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι έχει βρει ακριβά ρούχα στους κάδους σκουπιδιών της Νέας Υόρκης. Τότε οι άνθρωποι, όπως λέει, συνήθιζαν να αφήνουν ρούχα πάνω στα καπάκια των κάδων προκειμένου να τα βρουν άνθρωποι που τα είχαν ανάγκη. Έτσι ανακάλυψε ένα φόρεμα Balenciaga.

    Μία άλλη φορά βρήκε ένα κοστούμι Chanel κάτω από μία γέφυρα στο Fort Lauderdale, όπου μερικοί πλανόδιοι πουλούσαν πράγματα που είχαν τοποθετήσει πάνω σε κουβέρτες.



    ΣΧΟΛΙΑ