• Οικονομία

    Αλά FBI: Έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στα γραφεία προέδρων, CEOs και γενικών διευθυντών των τραπεζών

    Ιωάννης Λιανός , πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Όπως ακριβώς εισβάλλει το FBI, με το ίδιο στυλ η Επιτροπή Ανταγωνισμού έκανε έφοδο στα κεντρικά γραφεία τραπεζών.

    Κλιμάκιο της Επιτροπής Ανταγωνισμού εμφανίστηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί της Πέμπτης, αιφνιδιαστικά στα κεντρικά γραφεία, της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τράπεζας Αττικής και ζήτησε από τα στελέχη να απομακρυνθούν χωρίς να αγγίξουν τίποτε και να μην πειράξουν τους υπολογιστές τους προκειμένου να ερευνήσουν τα γραφεία τους.

    Συγκεκριμένα έγινε έφοδος στα γραφεία των προέδρων, των CEOs, των γενικών διευθυντών και γενικά όσων είναι ψηλά στην ιεραρχία των τραπεζών και συγκεκριμένα στα γραφεία υψηλόβαθμων στελεχών που συμμετέχουν στα ΔΣ και στις επιτροπές.

    Οι έλεγχοι έγιναν για να εξακριβωθούν οι καταγγελίες περί ύποπτης συμπεριφοράς των τραπεζών σε ό,τι αφορά τις χρεώσεις και τις προμήθειες και αν τυχόν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ των τραπεζών για εναρμονισμένες πρακτικές στις χρεώσεις που επιβάλλουν στις τραπεζικές συναλλαγές και στις αναλήψεις από τα ATMs.

    Ωστόσο το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, δεν αφορά μόνο αυτό αλλά ερευνούν όλο το πλαίσιο των προμηθειών που εισπράττουν οι τράπεζες  και έχει να κάνει με μια σειρά συναλλαγών όπως είναι η πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας, οι χρεώσεις που επιβάλλονται για την αποστολή εμβασμάτων, η προμήθεια για την πληρωμή ΕΝΦΙΑ, του φόρου εισοδήματος στο γκισέ κλπ.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογα με την πολιτική που ακολουθεί κάθε τράπεζα η πληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΗ στο γκισέ χρεώνεται από 1,20 έως 3 ευρώ. Η πληρωμή του ίδιου λογαριασμού στα ΑΤΜ έχει χρέωση από 0,5ο έως 1 ευρώ ενώ ακόμα και μέσω του internet banking εισπράττει η τράπεζα 0,50 ευρώ.

    Όπως είναι γνωστό πρόσφατα ανακοίνωσαν ότι η έκδοση ή η επανέκδοση, λόγω λήξης, χρεωστικής κάρτας θα χρεώνεται με 5 έως 6 ευρώ (ανάλογα με την τράπεζα) ενώ ήθελαν να τιμολογήσουν ακόμη και την έκδοση νέου pin.



    ΣΧΟΛΙΑ