• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αμοιβή 7,6 εκατ. δολ. για το δολοφόνο του Καναδού μεγιστάνα και της γυναίκας του

    • Bloomberg
    μπαρι σερμαν


    Η οικογένεια του δολοφονημένου Καναδού δισεκατομμυριούχου Barry Sherman και της συζύγου του Honey προσφέρει αμοιβή ύψους περίπου 10 εκατ.δολ. Καναδά (ή 7,6 εκατ. δολ. ΗΠΑ), για πληροφορίες που θα ρίξουν φως στη δολοφονία τους, υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία δεν χειρίστηκε  εξ αρχής σωστά την υπόθεση.

    Όπως έγινε γνωστό, θα συγκροτηθεί τηλεφωνικό κέντρο το οποίος θα αξιολογεί τις πληροφορίες, σε μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της υπόθεσης, η οποία κλείνει σχεδόν ένα χρόνο, δήλωσε ο Brian Greenspan, σύμβουλος της οικογένειας Sherman.

    “Δυστυχώς, έχει καταστεί σαφές σε αυτούς ότι παρά τα εντάλματα έρευνας και την αναζήτηση άλλων τρόπων διευρεύνησης της υπόθεσης, δεν έχει γίνει σωστή διαχείριση και αξιοποίηση των αστυνομικών πόρων”, ανέφερε ο Greenspan σε διάσκεψη στο Τορόντο.

    Η ανακοίνωση αφορά την υπόθεση του Sherman, ιδρυτή της καναδικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Apotex Inc και της συζύγου του, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί στην έπαυλη του στο Τορόντο στις 16 Δεκεμβρίου 2017. Ήταν κρεμασμένοι από ζώνες, κοντά στην πισίνα του υπογείου. Ο Barry Sherman, 75 ετών, ήταν ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του Καναδά και το ζευγάρι ήταν γνωστό για τη φιλανθρωπική του δράση και τις δωρεές σε νοσοκομεία, σχολεία, στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο κ.α.

    Ιδιωτικοί ερευνητές

    Αρχικά η αστυνομία έκρινε τους θανάτους τους ως ύποπτους αλλά δεν προχώρησε σε καμία επίσημη ενημέρωση για την υπόθεση, ούτε στην αναζήτηση υπόπτων. Τις μέρες μετά την ανακάλυψη των πτωμάτων, μερικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι θάνατοι αντιμετωπίζονται από την αστυνομία ως πιθανή δολοφονία-αυτοκτονία, που διέπραξε ο Barry Sherman.

    Οι εκθέσεις προκάλεσαν την οργή των τεσσάρων παιδιών του ζευγαριού, τα οποία εξέδωσαν μια δήλωση που ανέφερε ότι οι χαρακτήρες των γονιών τους ήταν «εντελώς αντίθετοι με τις φήμες που κυκλοφόρησαν δυστυχώς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης» και κάλεσε την αστυνομία να προχωρήσει σε διεξοδική έρευνα.

    Η οικογένεια Sherman προσέλαβε τον Greenspan, δικηγόρο υπεράσπισης του Τορόντο σε ποινικές υποθέσεις, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει παλιότερα τους Justin Bieber και Naomi Campbell. Ο Greenspan συγκέντρωσε μια ομάδα συνταξιούχων αστυνομικών για να διεξάγουν ξεχωριστή έρευνα και άρχισαν να εκφράζουν δημοσίως την αντίθεση τους στην προοπτική ότι ο Sherman ήταν υπεύθυνος για τους θανάτους.

    Honey και  Barry Sherman

    Οι Sherman προσέλαβαν επίσης έναν παθολόγο για τη διεξαγωγή δεύτερων αυτοψιών των θανόντων. Μεταξύ των πιο σημαντικών ανακαλύψεων που προέβη ήταν τα στενά σημάδια στους καρπούς των δύο θυμάτων. Αυτά τα στοιχεία έδειχναν ότι τα χέρια τους ήταν δεμένα κάποια στιγμή ακόμη και αν δεν βρέθηκαν σκοινιά στη σκηνή. Τα πόδια του Barry επίσης ήταν σταυρωτά μπροστά από το σώμα του σε μια θέση που δεν συνάδει με αυτοκτονία.

    Οι ιδιωτικοί ντετέκτιβ ενημέρωσαν την αστυνομία για το συμπέρασμά τους και στις 26 Ιανουαρίου, περισσότερο από ένα μήνα μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων, ο ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών Susan Gomes δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι Sherman αποτέλεσαν στόχο και κήρυξαν τους θανάτους σε ανθρωποκτονίες.

    Την Παρασκευή, ο Greenspan δήλωσε ότι η αστυνομία είχε παραπλανητικά στοιχεία σε διάφορες πτυχές της έρευνας, συμπεριλαμβανομένης της μη αξιολόγησης και της διασφάλισης της σκηνής του εγκλήματος σωστά. Επίσης υποστηρίξε ότι έχασαν τουλάχιστον 25 δακτυλικά αποτυπώματα που αργότερα βρήκαν ιδιωτικοί ερευνητές.

    “Σε πολλές περιπτώσεις οι αμοιβές έχουν αποτέλεσμα και πιστεύουμε ότι μπορεί να βοηθήσουν”, υποστήριξε.

    Από την πλευρά του ο αρχηγός της αστυνομίας του Τορόντο, Mark Saunders, αμφισβήτησε τους χαρακτηρισμούς του Greenspan για την έρευνα, λέγοντας ότι ποτέ δεν κατέληξαν σε πρόωρα συμπεράσματα.

    “Σε καμία χρονική στιγμή η αστυνομία του Τορόντο δεν δήλωσε ότι πρόκειται για δολοφονία-αυτοκτονία”, δήλωσε ο Saunders σε δική του διάσκεψη με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. “Αυτή η έρευνα έχει γίνει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού.”

    Είπε ότι από την αρχή γνώριζαν για την ανθρωποκτονία και ότι στη σκηνή βρέθηκε εγκληματολόγος παθολόγος. Συμμετείχαν περισσότεροι από 50 αξιωματικοί, γράφτηκαν περισσότερες από 4.000 σελίδες εγγράφων που πήραν συνέντευξη σε πάνω από 200 μάρτυρες.

    Πρόσθεσε ότι η υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη και εξακολουθεί να υποστηρίζεται από την αστυνομία, η οποία έχει τον ίδιο στόχο με την οικογένεια Sherman – να βρει τους δράστες του εγκλήματος.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ