• Think Tanks

    Αυτή η γυναίκα λύνει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της πράσινης ενέργειας


    Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένο το ηλεκτρικό ρεύμα. Περιμένουμε να ανάψουν τα φώτα όταν πατάμε τον διακόπτη, να ζεστάνει το νερό ο βραστήρας και να φορτίζουμε τα τηλέφωνά μας όποτε χρειαζόμαστε.

    Όμως, ενώ στον ανεπτυγμένο κόσμο τα μπλακ άουτ γίνονται πρωτοσέλιδα, περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και πολλοί άλλοι έχουν διακοπτόμενη ή αναξιόπιστη παροχή.

    Η Enass Abo-Hamed είναι αποφασισμένη να το αλλάξει αυτό. Θέλει να κάνε πραγματικότητα μία οικονομικά προσιτή και αξιόπιστη πράσινη ενέργεια, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου χαμηλού κόστους. Αν και τα πειραματικά της μοντέλα χρειάζονται ακόμα κάποια δουλειά, η Abo-Hamed και οι συνεργάτες της στην startup H2GO Power βρίσκονται σε καλό δρόμο για να αναπτύξουν ενεργειακά αποθέματα αρκετά μεγάλα ώστε να τροφοδοτούν ένα νοσοκομείο, ένα σχολείο ή 100 σπίτια.

    Το έργο τους υπογραμμίζει την αυξανόμενη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια και η ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή αυξάνονται. Ακόμη και όταν η πράσινη ενέργεια γίνεται όλο και πιο διαθέσιμη και εμφανίζονται νέοι τρόποι αξιοποίησής της, οι ανισορροπίες της αποθήκευσης και των δικτύων σημαίνουν ότι ένα σημαντικό ποσό χάνεται συχνά.

    “Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα σε ένα πλανήτη που θερμαίνεται, κάποιοι επιλέγουν να το παρακολουθήσουν, κάποιοι επιλέγουν να το αρνηθούν, και κάποιοι επιλέγουν να ενεργήσουν και να το αντιστρέψουν”, δήλωσε ο Abo-Hamed στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

    “Επιλέξαμε να αναλάβουμε το μερίδιό μας στην H2GO Power, εργαζόμενοι στην ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν ανανεώσιμη ενέργεια, να την αποθηκεύσουν για μεγάλες χρονικές περιόδους σε κλίμακα χαμηλού κόστους και στη συνέχεια να την απελευθερώσουν στο χρήστη όταν η ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται “.

    Το έργο της Abo-Hamed, που αναπτύχθηκε, ενώ εργαζόταν πάνω στο διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, κέρδισε μεγάλη αναγνώριση. Επιλέχθηκε ως εξαιρετικός νέος επιστήμονας από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, είναι μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου του Μέλλοντος για τις Προηγμένες Ενεργειακές Τεχνολογίες του Φόρουμ και επιλέχθηκε από το MIT Technology Review ως πρωτοπόρος που “αλλάζει το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας”.

    Ο “σπόγγος” της, του οποίου εκκρεμεί το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, είναι ένα έξυπνο υλικό με πορώδη νανοσωματίδια που παράγει, αποθηκεύει και απελευθερώνει υδρογόνο. Η υδρόλυση μεταλλικών και χημικών υδριδίων παράγει υδρογόνο, το οποίο στη συνέχεια παγιδεύεται εντός του πλαισίου των πολυμερών. Αργότερα, το αποθηκευμένο υδρογόνο μπορεί να απελευθερωθεί με τη χρήση θερμότητας.

    “Αναπτύξαμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό σύστημα αποθήκευσης υδρογόνου, αλλά δεν ήμουν σίγουρη τι πρόβλημα επιλύθηκε έξω από το εργαστήριο”, δήλωσε η Abo-Hamed στο Φόρουμ.

    “Μετά από περαιτέρω διερεύνησή, συνειδητοποίησα ότι αυτή η ίδια η τεχνολογία θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν ρόλο στη συμβολή στη δημιουργία καθαρών, προσιτών και αξιόπιστων πηγών ενέργειας”.

    Το H2GO Power έχει επίσης αναπτύξει μια “ενεργειακή μονάδα plug-and-play” που είναι στο μέγεθος ενός τυποποιημένου δοχείου μεταφοράς. Αυτά μπορούν να μεταφερθούν σε όλο τον κόσμο και θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε περιοχές όπου σήμερα υπάρχει ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, για παράδειγμα σε μέρη σε επαρχίες της Ασίας ή στην υποσαχάρια Αφρική.

    Ωστόσο, το να δημιουργηθεί μια προσιτή, αποθηκευτική, προσβάσιμη πράσινη ενέργεια πραγματικότητα θα απαιτήσει ανοιχτό πνεύμα από τους επενδυτές, τις κυβερνήσεις και τους διαμορφωτές πολιτικής, είπε, παρομοιάζοντας την πρόκληση με έναν μαραθώνιο, όχι έναν αγώνα δρόμου. Η απόκτηση της σωστής διάρθρωσης του κόστους, ώστε να απευθύνεται σε πελάτες που δεν διαθέτουν πολλές εναλλακτικές λύσεις στα ρυπογόνα καύσιμα, θα αποτελέσει κεντρικό στοιχείο της επιτυχίας, όπως και η εξασφάλιση χρηματοδότησης.

    Υπάρχει επίσης μία εστίαση στη μείωση της εξάρτησης από τη ρυπογόνα παραγωγή ενέργειας μετά από μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έδειξε ότι περισσότερο από το 90% των παιδιών του κόσμου αναπνέουν αέρα που είναι τόσο μολυσμένος, που θέτει την υγεία και την ανάπτυξή τους σε κίνδυνο. Αυτό, σε συνδυασμό με την απειλή της κλιματικής αλλαγής και την επιθυμία απομάκρυνσης από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή της εστίασης σε τεχνολογίες όπως η H2GO Power.

    “Χρειάζονται μεγάλοι κύκλοι ανάπτυξης για τη μείωση της παραγωγής και τη μείωση του κόστους. Έτσι χρειάζεται χρόνος και μεγάλοι γύροι χρηματοδότησης “, δήλωσε ο Abo-Hamed. “Αν μπορούμε να συμβάλουμε στην αύξηση της υιοθέτησης καθαρών τεχνολογιών και να ενθαρρύνουμε τους άλλους να κάνουν το ίδιο, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος και να συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα του αέρα”.

    Η Enass Abo-Hamed συμμετέχει στην ετήσια συνάντηση των Παγκόσμιων Συμβουλίων του Μέλλοντος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Ντουμπάι στις 11 και 12 Νοεμβρίου. Η συνάντηση συγκεντρώνει περισσότερα από 600 μέλη από τον ακαδημαϊκό χώρο, τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών για να προσφέρουν οραματική ηγεσία και να προωθήσουν την καινοτόμο σκέψη για την αντιμετώπιση παγκόσμιων, περιφερειακών και γεωπολιτικών ζητημάτων.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η συγγραφέας Emma Charlton.



    ΣΧΟΛΙΑ