• Think Tanks

    Αυτές είναι οι τρεις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα σήμερα


    Η παχυσαρκία, ο υποσιτισμός και η κλιματική αλλαγή είναι οι μεγαλύτερες απειλές για τον παγκόσμιο πληθυσμό, που συνδέονται με κίνητρα κέρδους και αδράνεια πολιτικής, ανέφερε την περασμένη Κυριακή μία κορυφαία επιτροπή, απευθύνοντας έκκληση για ένα δεσμευτικό σχέδιο και για τρισεκατομμύρια δολάρια προκειμένου να αποτραπούν οι κίνδυνοι.

    Ένα ταμείο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και στρατηγικές δράσης με στόχευση στην πολιτική και την παραγωγή τροφίμων είναι αναγκαία επειγόντως για την υποστήριξη της υγείας, του περιβάλλοντος και της οικονομικής ευημερίας, ανέφερε η έκθεση της επιτροπής Lancet για την παχυσαρκία, μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων στον τομέα της γεωργίας, της οικονομίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλων πεδίων.

    Τα τρία προβλήματα της παχυσαρκίας, της υποσιτισμού και της κλιματικής αλλαγής αλληλοσυνδέονται με τις μεθόδους της γεωργικής παραγωγής, των μεταφορών, του αστικού σχεδιασμού και της χρήσης γης, που θα επιβαρύνουν συντριπτικά τον πληθυσμό και τον πλανήτη, ανέφερε η επιτροπή.

    «Αυτό που κάνουμε τώρα είναι μη βιώσιμο», δήλωσε ο William Dietz, συγγραφέας της μελέτης και ειδικός δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο George Washington.

    «Το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι ότι μια αίσθηση επείγουσας ανάγκης θα επικρατήσει», είπε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους. «Δεν έχουμε χρόνο».

    Κυβερνητικές επιχορηγήσεις ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον κλάδο του βοείου κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και άλλων ειδών διατροφής παγκοσμίως πρέπει να μετακινηθούν στη βιώσιμη και υγιή γεωργία και 5 τρισεκατομμύρια δολάρια επιδοτήσεων σε ορυκτά καύσιμα να μετακινηθούν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις βιώσιμες μεταφορές, είπε η επιτροπή.

    Οι τρεις παγκόσμιοι κίνδυνοι συνδέονται με τρόπους όπως η μαζική παραγωγή επεξεργασμένων τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, που προκαλούν όχι μόνο παχυσαρκία και κακή διατροφή, αλλά και σημαντικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, ανέφερε η έκθεση.

    Η γεωργική παραγωγή και διανομή χρησιμοποιεί ορυκτά καύσιμα που συμβάλλουν στην αύξηση της θερμοκρασίας, της ξηρασίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων παγκοσμίως.

    Ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας έχει δηλώσει ότι η γεωργία, η δασοκομία και άλλες χρήσεις γης ευθύνονται για το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που θερμαίνουν τον πλανήτη.

    Τα προβλήματα επιδεινώνονται από την αδράνεια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, την επιρροή των κερδοσκοπικών εταιρειών τροφίμων στη δημόσια πολιτική και την απουσία απαίτησης για αλλαγή από το κοινό, ανέφερε η έκθεση.

    Ως παράδειγμα, ανέφερε ότι το 2016, οι εταιρείες που πραγματοποιούν ποτά γεμάτα ζάχαρη δαπάνησαν σχεδόν 50 εκατομμύρια δολάρια για να ασκήσουν πιέσεις εναντίον πρωτοβουλιών των κυβερνήσεων των ΗΠΑ για τη μείωση της κατανάλωσης των ποτών που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην κακή διατροφή και την παχυσαρκία.

    «Με την ισχύ της αγοράς έρχεται η βιομηχανική ισχύς», δήλωσε ο Tim Lobstein, μέλος της επιτροπής και διευθυντής πολιτικής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας, μιας βρετανικής επαγγελματικής ομάδας.

    «Ακόμη και οι πρόθυμες κυβερνήσεις δυσκολεύονται να εφαρμόσουν πολιτικές ενάντια στις βιομηχανικές πιέσεις», ανέφερε.

    Περίπου 4 εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο συνδέονται με την παχυσαρκία και περίπου 815 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται χρόνια, ανέφερε η επιτροπή.

    Η επιτροπή δήλωσε ότι απαιτείται μια δεσμευτική διεθνής συμφωνία, παρόμοια με αυτή που επιτεύχθηκε για την υπερθέρμανση του πλανήτη το 2015, για την αντιμετώπιση και βελτίωση της παραγωγής και της διανομής τροφίμων.

    Πριν από τρία χρόνια, σχεδόν 200 χώρες συναντήθηκαν στο Παρίσι για να συμφωνήσουν σε μία συνθήκη, πτυχές της οποίας είναι νομικά δεσμευτικές, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

    Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο world economic forum.org και συγγραφέας είναι η Kate Ryan του Reuters



    ΣΧΟΛΙΑ