• ΥΓΕΙΑ

    Βιβλιάρια τέλος: Τι πρέπει να κάνετε για τον δικό σας φάκελο υγείας


    Εντός 15 ημερών αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η υπουργική απόφαση με την οποία θα παρέχονται λεπτομέρειες για τον ατομικό φάκελο υγείας. Οι διεργασίες για την κατάργηση των βιβλιαρίων είναι σε εξέλιξη και οι πολίτες οφείλουν να έχουν πλέον προσωπικό, ατομικό βιβλιάριο βάσει και του νέου νόμου που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

    Η υπουργική απόφαση θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας του ατοµικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας αλλά και ποιος θα έχει πλήρη πρόσβαση στα δεδοµένα που θα περιέχει.

    Ο Ατοµικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας (ΑΗΦΥ) θα παρέχεται µέσω του οικογενειακού τους γιατρού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο νέο νόµο: «Το περιεχόµενο του ΑΗΦΥ τηρείται ισοβίως και είναι ενιαίο και υποχρεωτικό σε εθνικό επίπεδο». Από την άλλη, πάντως, τον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας πρέπει να τον δηµιουργούν οι οικογενειακοί γιατροί µε την πρώτη επίσκεψη του ασθενούς.

    Προς το παρόν πάντως παρατηρούνται προβλήματα κυρίως λόγω δυσκολίας ελεύθερου οικογενειακού γιατρού.

    Εξάλλου οι διαθέσιµοι οικογενειακοί γιατροί τόσο µέσω του ΕΟΠΥΥ όσο και στις δηµόσιες Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) δεν ξεπερνούν τους 1.200 για πάνω από 10 εκατ. ασφαλισµένους.

    Ως εκ τούτου ο νέος νόμος προβλέπει πως τον φάκελο µπορούν να τον δηµιουργήσουν ακόµη και ιδιώτες παθολόγοι, γενικοί ιατροί ή παιδίατροι, οι οποίοι δεν έχουν σύµβαση µε τον ΕΟΠΥΥ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μυστήριο με τα αδιάθετα 658 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού



    ΣΧΟΛΙΑ