ΥΓΕΙΑ

Βάνα Παπαευαγγέλου: Βλέπουμε μια σταθεροποίηση, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό – Περιμέναμε μεγαλύτερη ύφεση των κρουσμάτων από το lockdown

  • NewsRoom

Βάνα Παπαευαγγέλου


«Κανείς δεν είναι άτρωτος», επανέλαβε ακόμα μια φορά η Βάνα Παπαευαγγέλου, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κατά την ενημέρωση για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας.

«Να κάνουμε ό,τι πρέπει ο καθένας από εμάς ξεχωριστά για να φτάσουμε στο πολυπόθητο ραντεβού μας με το εμβόλιο» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου, υπενθυμίζοντας επίσης την δήλωση του Χανς Κλούγκε, διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι εάν φτάσει η χρήση της μάσκας στο 95%, ίσως τα λοκντάουν να μην είναι απαραίτητα.

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε, επίσης, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι ωστόσο μεταδίδουν τον ιό.

«Παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα μια μικρή αλλά σταθερή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται στα 45 έτη στην επικράτεια» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Ο συνολικός αριθμός ασθενών που νοσηλεύεται σε απλές κλίνες covid στη χώρα μας ξεπέρασε τις 4.000 ενώ 519 διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα» ανακοίνωσε η λοιμωξιολόγος.

Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη αλλά και η Λάρισα, η Μαγνησία και η Πέλλα εμφανίζουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, στην Ευρώπη «υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εφαρμοζόμενα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αλλά σημείωσε ότι «το κακό νέο είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημία θερίζει ζωές».

Όπως ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου, υπάρχει προβληματισμός για το γεγονός πως το lockdown δεν έχει οδηγήσει στην ύφεση του επιδημιολογικού φορτίου αναμενόταν με βάση την προηγούμενη εμπειρία της περασμένης Άνοιξης. Όπως ανέφερε θα περιμέναμε μεγαλύτερη ύφεση. Η κα Παπαευαγγέλου εξήγησε πως οι λόγοι αφορούν διάφορους παράγοντες καθώς είναι ένα σύνθετο ζήτημα. Μάλιστα, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις περιπτώσεις πολιτών που δείχνουν, παρά την βεβαρημένη κατάσταση, χαλαρή συμπεριφορά.

«Προκαλεί ανησυχία η μη ξεκάθαρη μείωση του επιδημικού κύματος τρεις εβδομάδες μετά το λοκντάουν της Βόρειας Ελλάδας και δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή οριζόντιων μέτρων σε όλη την Ελλαδα» είπε η καθηγήτρια ΕΚΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι «σύμφωνα με την εμπειρία της προηγούμενης άνοιξης θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση».

Σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, με βάση τις αναλύσεις του ΕΟΔΥ, παρατηρείται μια σταθεροποίηση στη Αττική και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά συνεχίζονται οι αυξητικές τάσεις στη Θεσσαλία.

Συμπερασματικά, η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως υπάρχει μια σταθεροποίηση, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό.


ΣΧΟΛΙΑ