• ΥΓΕΙΑ

    Το Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • της Δέσποινας Κουκλάκη


    Δραστικές αλλαγές στη λειτουργία των νοσοκομείων της Αττικής προωθεί το υπουργείο Υγείας προκειμένου να αντιμετωπίσει τον ασφυκτικό φόρτο που δημιουργούν οι αυξανόμενες εισαγωγές περιστατικών κορονοϊού.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ήδη έχει αποφασιστεί το Σισμανόγλειο να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για νοσηλεία ασθενών με Covid-19. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει άμεσα να αρχίσουν να προωθούνται οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία τα οποία σύμφωνα με το σχεδιασμό θα είναι το ΝΙΜΤΣ αλλά και το Ερρίκος Ντυνάν.

    Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το τι θα γίνει με την εφημερία του Σισμανογλείου (εφημερεύει τα πρωινά μαζί με το Κοργιαλένειο και το Ιπποκράτειο). Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να παραμείνει ανοιχτό το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και οι ασθενείς που χρειάζονται εισαγωγή να  με το ΕΚΑΒ στα συνεργαζόμενα νοσοκομεία (ΝΙΜΤΣ, Ντυνάν). Η πρακτική αυτή εφαρμόστηκε στο πρόσφατο παρελθόν στη Θεσσαλονίκη, όταν χρειάστηκε να μετατραπούν και εκεί κάποια νοσοκομεία σε νοσοκομεία αποκλειστικά για Covid-19.

    Ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να διευθετηθεί είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τα τακτικά χειρουργεία που έχουν προγραμματιστεί για τις επόμενες ημέρες. Μια από τις πρακτικές που μπορεί να εφαρμοστεί είναι οι γιατροί του Σισμανογλείου να χειρουργήσουν τα περιστατικά τους σε άλλα νοσοκομεία.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμη ότι έχει ζητηθεί μέσω του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών η συνδρομή – νέων κυρίως – ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία που θα κληθούν να υποδεχτούν non covid περιστατικά.

    Δεν αποκλείεται να ακολουθήσει το Τζάνειο

    Οι επιτελείς του υπουργείου Υγείας εξετάζουν και το σενάριο μετατροπής του Τζανείου σε νοσοκομείο μόνο για περιστατικά Covid-19.

    Επειδή όμως το Τζάνειο του Πειραιά επωμίζεται μια μεγάλη γενική εφημερία η οποία καλύπτει όλη τη νότια Αθήνα, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η συνεργασία μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου της περιοχής αλλά και να διερευνηθούν οι δυνατότητες του Ασκληπιείου Βούλας.

    Σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας βρέθηκε στο ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ, σε συνεχείς συσκέψεις για την επιχειρησιακή αντιμετώπιση της ασφυκτικής πίεσης που ασκείται στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.

    Είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κατά την οποία:

    -Παρουσιάστηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα από όλες τις περιοχές της χώρας και συζητήθηκε η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού.

    -Εξετάστηκαν μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής όπου παρατηρείται αυξημένη πίεση.

    -Συζητήθηκε ο πιο αποτελεσματικός τρόπος υλοποίησης των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.

    Αύριο το πρωί συγκαλείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων σε όλη τη χώρα.

    Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο το απόγευμα από τον υπουργό Υγείας, κατά την τακτική ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας.



    ΣΧΟΛΙΑ