• ΥΓΕΙΑ

    Το κάθισμα τουαλέτας που μπορεί να σώσει εκατομμύρια ζωές


    Ένα “ιδιαίτερο” εργαλείο παρακολούθησης της καρδιάς ανέπτυξαν Αμερικανοί ερευνητές. Οι επιστήμονες  εφηύραν ένα κάθισμα τουαλέτας, το οποίο θα μπορούσε να ανιχνεύσει σημάδια καρδιακής ανεπάρκειας πριν ακόμα να εμφανιστούν τα συμπτώματα και να παρακολουθεί την κατάσταση των ατόμων που έχουν ήδη νοσήσει.

    Το εν λόγω gadget τοποθετείται πάνω στο κανονικό κάθισμα και περιέχει αισθητήρες που μπορούν να μετρήσουν τον καρδιακό ρυθμό, την πίεση του αίματος και τα επίπεδα οξυγόνου του χρήστη, μέσω των ποδιών του. Τα πόδια αποτελούν ένα καλό σημείο για την παρακολούθηση, καθώς η αορτή – η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος – βρίσκεται  στους μηρούς.

    Οι εφευρέτες του ισχυρίζονται ότι το προϊόν θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές και να διευκολύνει την παρακολούθηση ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο, με ακριβείς πληροφορίες, σε πραγματικό χρόνο.

    «Επί του παρόντος κοστίζει  £ 1.500 το καθένα και παρόλο που δεν είναι φθηνό, θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα στα νοσοκομεία και να βελτιώσει την υγεία των ανθρώπων», αναφέρουν οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Rochester, στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι έχουν σχεδιάσει και παράγουν το κάθισμα. Οι ίδιοι ευελπιστούν  ότι το προϊόν τους θα μειώσει τα ποσοστά εισαγωγών στα νοσοκομεία.

    Περίπου το ένα τέταρτο των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια επανεισάγονται στο νοσοκομείο εντός 30 ημερών από το εξιτήριο, σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ το 45% επανέρχεται εντός έξι εβδομάδων.

    Με την παρακολούθηση των ασθενών στο σπίτι – και χωρίς να τους ζητείται να κάνουν τίποτα άλλο εκτός από αυτό που έρχεται φυσιολογικά – οι ιατροί μπορεί να είναι σε θέση να τους παρακολουθούν εντατικότερα.

    Το νέο προϊόν μειώνει, επίσης, την πιθανότητα των λαθών που διαφορετικά θα συνέβαιναν, αν οι άνθρωποι πραγματοποιούσαν τις δικές τους μετρήσεις, χρησιμοποιώντας άλλες συσκευές.

    Τα δεδομένα από το κάθισμα, το οποίο είναι ενεργοποιημένο με WiFi, μπορούν να μεταδοθούν αυτόματα στους γιατρούς, αν είναι απαραίτητο, ώστε να αποφασίσουν αν κάποιος χρειάζεται θεραπεία.

    «Αυτό το σύστημα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει πολλές από τις προκλήσεις με εσωτερική παρακολούθηση», γράφουν οι εφευρέτες σε μια έκθεση στο περιοδικό JMIR mHealth.

    Τονίζουν δε ότι το κάθισμα  θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προβλήματα συμμόρφωσης, καθώς οι μετρήσεις γίνονται χωρίς καμία επιπλέον προσπάθεια.

    «Μια τέτοια συσκευή μπορεί να δώσει τη δυνατότητα νέων προσεγγίσεων και δυνατοτήτων στη διάγνωση και τη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων, μεταξύ των οποίων και της καρδιακής ανεπάρκειας», τονίζουν οι ερευνητές.

    «Εάν είναι επιτυχής, αυτή η στρατηγική, έχει τη δυνατότητα να μειώσει το φορτίο της καρδιακής ανεπάρκειας και των καρδιαγγειακών παθήσεων στον κλάδο της υγείας και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών», αναφέρει η έκθεση.

    Τα καθίσματα λειτουργούν με μπαταρία, είναι αδιάβροχα, ασύρματα και δεν απαιτούν καμία ρύθμιση ή προγραμματισμό από τον ασθενή.

    Αναμένεται δοκιμή τους σε 150 ασθενείς στις ΗΠΑ.



    ΣΧΟΛΙΑ