• ΥΓΕΙΑ

    Το είδος της σοκολάτας που βελτιώνει την όραση

    • Έφη Τσιβίκα
    τρόφιμα


    Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να βελτιώσει την οπτική οξύτητα – τουλάχιστον παροδικά, σύμφωνα με μελέτη από το Σαν Αντόνιο, στο Τέξας, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Ophthalmology.

    Οι ερευνητές συνέκριναν τις επιδράσεις της σοκολάτας γάλακτος και της μαύρης σοκολάτας σε τρεις παραμέτρους της όρασης: την οπτική οξύτητα και την ευαισθησία φωτεινής αντίθεσης στα μικρά και στα μεγάλα γράμματα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι και οι τρεις παράμετροι παρουσίασαν βελτίωση έπειτα από την κατανάλωση 47 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας με περιεκτικότητα σε κακάο 72%.

    «Η ευαισθησία φωτεινής αντίθεσης είναι ένας δείκτης της οπτικής λειτουργίας, που υποδηλώνει πόσο καλά μπορεί ένα άτομο να ξεχωρίσει τα διάφορα οπτικά ερεθίσματα όταν μειώνεται το κοντράστ, δηλαδή η αντίθεση», εξηγεί ο ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Δρ. Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical School. «Ο δείκτης αυτός είναι πολύ σημαντικός για να μπορούμε, π.χ., να βλέπουμε σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού ή όταν έχει ομίχλη. Την ευαισθησία αντίθεσης μπορούμε να την αξιολογήσουμε στο ιατρείο, με ειδική εξέταση».

    Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 30 ενήλικες, οι οποίοι δεν έπασχαν από οφθαλμοπάθειες. Οι ερευνητές τους ζήτησαν να φάνε σε δύο διαφορετικές περιστάσεις σοκολάτα γάλακτος και μαύρη σοκολάτα. Δύο ώρες αργότερα, τους υπέβαλλαν σε μέτρηση των τριών παραμέτρων της όρασης.

     «Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν ήταν μικρές όσον αφορά την οπτική οξύτητα και την ικανότητα διάκρισης μεγάλων γραμμάτων σε συνθήκες μειωμένου κοντράστ», τόνισε ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Αντιθέτως, ήταν σημαντικές όσον αφορά την ικανότητα διάκρισης μικρών γραμμάτων στο μειωμένο κοντράστ, αλλά και όταν αξιολογούσαν οι ερευνητές τις τρεις παραμέτρους συνδυαστικά μεταξύ τους. Την πρακτική αξία αυτού του ευρήματος δεν την ξέρουμε ακόμα, διότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ανάλογη μελέτη στον αληθινό κόσμο (η παρούσα διεξήχθη στο ερευνητικό εργαστήριο)».

    Πώς θα μπορούσε, όμως, να επηρεάζει η μαύρη σοκολάτα την υγεία των ματιών; «Δεν το ξέρουμε ακόμα με βεβαιότητα, αλλά υπάρχουν αρκετές θεωρίες», απαντά ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Μία από τις επικρατέστερες είναι ότι αυξάνει την ροή αίματος στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού (φέρει τα κύτταρα-υποδοχείς του φωτός, τα ραβδία και τα κωνία), καθώς και στο οπτικό νεύρο και στο κέντρο της οράσεως στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η βιοδιαθεσιμότητα οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η όραση».

    Ειδικά η αυξημένη ροή αίματος στον αμφιβληστροειδή πιθανώς είναι πολύ σημαντική, διότι «ο χιτώνας αυτός, που βρίσκεται βαθιά μέσα στο μάτι, περιέχει πολύ πυκνό δίκτυο αιμοφόρων αγγείων, επομένως μπορεί να είναι αυτός που ωφελείται περισσότερο από τη μαύρη σοκολάτα», συμπληρώνει.

    Γιατί δεν παρέχει ανάλογα οφέλη η σοκολάτα γάλακτος; «Προφανώς είναι θέμα περιεκτικότητας σε φλαβανόλες», λέει ο ειδικός. «Η μαύρη σοκολάτα έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα στις ουσίες αυτές, αναλόγως βεβαίως με την περιεκτικότητά της σε στερεά κακάο. Στη νέα μελέτη, για παράδειγμα, η περιεκτικότητα της μαύρης σοκολάτας σε φλαβανόλες ήταν 316,3 mg ανά 47 γρ. τροφίμου».

    Αντιθέτως, η περιεκτικότητα της σοκολάτας γάλακτος σε φλαβανόλες είναι χαμηλή: μόλις 40 mg ανά 47 γρ. στη μελέτη του JAMA Ophthalmology. Επιπλέον, η σοκολάτα γάλακτος περιέχει και πολύ περισσότερα λιπαρά και ζάχαρη, επομένως σε περίπτωση υπερκατανάλωσης υπάρχει αυξημένος κίνδυνος παχυσαρκίας και διαβήτη.

    «Ασφαλώς θα ήταν πρόωρο να συστήσουμε σε έναν άνθρωπο που δεν τρώει σοκολάτα, να την βάλει στη ζωή του για να βλέπει καλύτερα», τονίζει ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Αν, όμως, του αρέσει ήδη η σοκολάτα, δεν υπάρχει λόγος να τη στερηθεί. Απλώς θα ήταν προτιμότερο να προσπαθήσει να συνηθίσει την, κατά κανόνα πιο πικρή, μαύρη σοκολάτα, η οποία αφενός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο, αφετέρου μικρή δυνατότητα να δημιουργήσει άλλα προβλήματα (όπως ο διαβήτης και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια) όταν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες».

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πώς μπορεί το σεξ να «κοστίσει» την όραση

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς η σοκολάτα «καλμάρει» το βήχα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΙΣΑ: Επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει γιατί πρέπει να τρώμε τρεις σοκολάτες το μήνα



    ΣΧΟΛΙΑ