• ΥΓΕΙΑ

    Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την ασφάλεια των κλιματιστικών εν καιρώ πανδημίας

    • NewsRoom
    Αιμοδοσία

    Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος


    Θέματα ασφάλειας σχετικά με τη χρήση κλιματιστικών ανακύπτουν, καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού εξελίσσεται και ολοένα και περισσότερες παράμετροι τίθενται στο μικροσκόπιο των ερευνητών.

    Η χρήση του κλιματιστικού και ειδικά με ανακύκλωση του αέρα πρέπει να αποφεύγεται κατά την περίοδο της επιδημίας, κυρίως όταν υπάρχει περιστατικό κορονοϊού μέσα στο σπίτι. Η ροή του αέρα πρέπει να γίνεται με τα ανοιχτά παράθυρα, έτσι ώστε να αερίζεται καλά ο χώρος, πρακτική που ούτως ή άλλως εντάσσεται στους κανόνες υγιεινής.

    Τα παραπάνω τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του νέου κορονοϊού, Σωτήρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η χρήση κλιματιστικού αλλά και η κατεύθυνση ροής του αέρα ενδεχομένως να διευρύνουν την ακτίνα διασποράς σωματιδίων του ιού γύρω από έναν άνθρωπο που νοσεί.

    Το δημοσίευμα αναφέρεται στη μετάδοση του ιού σε ανθρώπους που έφαγαν σε εστιατόριο στην Κίνα, η οποία αποδόθηκε στη ροή του αέρα και των αεροσταγονιδίων μέσω του κλιματιστικού

    «Είναι σημαντικό. Μας απασχολεί, όπως μας απασχολεί και το γεγονός ότι παραμένουν αυτά τα αεροσταγονίδια στον αέρα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. Αύριο θα συζητηθεί στην Επιτροπή το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για τέτοιου είδους κλειστούς χώρους, πέραν της φυσικής απομάκρυνσης των δύο μέτρων τουλάχιστον”, σημείωσε ο κος Τσιόδρας, αναφερόμενος στην περίοδο αποκλιμάκωσης των μέτρων.

    Ο ίδιος τόνισε ότι κύρια οδός μετάδοσης παραμένουν τα αεροσταγονίδια, τα ο ποία όταν δεν υπάρχει κάτι που να επηρεάζει τη φορά και τη ροή του αέρα, όπως το κλιματιστικό, πέφτουν στα δύο μέτρα και ο ιός εξαφανίζεται.

    Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσο περνάει ο καιρός θα είναι καλύτερα τα δεδομένα για την επιβίωση του ιού στις ζεστές θερμοκρασίες, όπως τουλάχιστον φαίνεται από τις περισσότερες μελέτες που αφορούν κορονοϊούς.

    «Παρακολουθούμε τις επιστημονικές εξελίξεις. Ίσως αυτό να σημαίνει ότι όσο λιγότερο χρησιμοποιείται το κλιματιστικό όταν υπάρχει θετικό κρούσμα στο περιβάλλον, τόσο καλύτερα είναι και ιδιαίτερα να μην χρησιμοποιείται στην ανακύκλωση», σχολίασε ο κος Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι επιστημονικές ομάδες στην Ελλάδα έχουν βρει σε κλιματιστικά παρουσία του ιού όταν υπήρχε θετικό κρούσμα στο χώρο.

    «Θέλει προσοχή. Προτιμώ τον καλό αερισμό του δωματίου με το άνοιγμα του παραθύρου και αν χρησιμοποιείται κλιματιστικό, ο αέρας να φεύγει προς τα έξω και να μην ανακυκλώνεται στο δωμάτιο», τόνισε ο καθηγητής.



    ΣΧΟΛΙΑ