• ΥΓΕΙΑ

    Τι έδειξε νέα μελέτη για την υδροξυχλωροκίνη

    • NewsRoom


    Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται από τη Γαλλία, όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της υδροξυχλωροκίνης για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλείται από το νέο κορονοϊό (COVID-19).

    Στη δεύτερη κατά σειρά μελέτη του διάσημου καθηγητή Didier Raoult προέκυψαν θετικά αποτελέσματα από δοκιμή του συνδυασμού υδροξυχλωροκίνης (ανάλογο της χλωροκίνης) και αζιθρομυκίνης.

    Η θεραπεία, η οποία δοκιμάστηκε σε 80 ασθενείς ήταν αποτελεσματική σε όλους, με εξαίρεση έναν 86χρονο που διακομίστηκε στο νοσοκομείο σε προχωρημένη κατάσταση και κατέληξε και έναν 74χρονο, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    Ειδικότερα, με τη χρήση του συνδυασμού, παρατηρήθηκε ταχεία πτώση του ρινοφαρυγγικού ιικού φορτίου που δοκιμάστηκε με μοριακό έλεγχο (PCR).

    Όπως διαπίστωσε η ομάδα, τo 83% των ασθενών ήταν αρνητικοί κατά την 7η ημέρα και το 93% κατά την 8η ημέρα, ενώ οι καλλιέργειες ιού από αναπνευστικά δείγματα των ασθενών ήταν αρνητικές στο 97,5% αυτών την 5η ημέρα.

    Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η χορήγηση του φαρμακευτικού συνδυασμού είναι σημαντική και στα αρχικά στάδια της λοίμωξης, προκειμένου να μειωθεί το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι ασθενείς εμφανίζουν υψηλή μεταδοτικότητα.

    Παράλληλα, καλούν και άλλες ερευνητικές ομάδες να αξιολογήσουν επειγόντως αυτήν την “οικονομικά αποδοτική θεραπευτική στρατηγική”, τόσο για την αποφυγή της εξάπλωσης της νόσου όσο και για τη θεραπεία των ασθενών το συντομότερο δυνατό, πριν ακόμα εμφανιστούν οι ανεπανόρθωτες αναπνευστικές επιπλοκές.

    Υπενθυμίζεται ότι θετικά ήταν τα αποτελέσματα και από την πρώτη μελέτη της συγκεκριμένης ερευνητικής ομάδας, ωστόσο, είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις από την επιστημονική κοινότητα, λόγω του μικρού αριθμού ασθενών (36) και του σχεδιασμού της.

    Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στο IHU Méditerranée Infection.

    Η θειική υδροξυχλωροκίνη χορηγείται στα ελληνικά νοσοκομεία ως εναλλακτική επιλογή έναντι της φωσφορικής χλωροκίνης.

    Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, σε έκτακτη σημερινή της συνεδρίαση, ενέκρινε τη χορήγηση φαρμάκων, με αυστηρές ενδείξεις και ανάλογα με τη σταδιοποίηση κινδύνου των ασθενών σε εξωτερικούς ασθενείς, μετά από τη συμπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου, ώστε να υπάρχει βάση δεδομένων για την παρακολούθηση των κρουσμάτων υπό θεραπεία στην κοινότητα.

    Έγκριση από τον FDA

    Στο μεταξύ, έγκριση να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού έδωσαν οι αμερικανικές Αρχές, στην υδροξυχλωροκίνη.

    Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Άλεξ Άζαρ, το υπουργείο του δέχθηκε 30 εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου, το οποίο, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, μπορεί «να αλλάξει το παιχνίδι», από τη Sandoz του ομίλου Novartis.

    Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει υποστηρίξει πως το φάρμακο είναι ασφαλές, η υδροχλωροκίνη έχει σημαντικές παρενέργειες και κάποιοι αρρώστησαν, ενώ έχει αναφερθεί και ένας θάνατος, μετά τη λήψη της για τον νέο κορονοϊό.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε έγκριση για την έκτακτη χρήση της υδροξυχλωροκίνης και της χλωροκίνης στη μάχη κατά του κορονοϊού. Η ειδική αυτή έγκριση δίνεται όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές και τα «γνωστά και δυνητικά» οφέλη είναι περισσότερα από τους γνωστούς και δυνητικούς κινδύνους.

    Την ίδια ώρα, σε όλο τον κόσμο δοκιμάζονται με κλινικές δοκιμές διάφορες θεραπείες, όπως η ρεμδεσιβίρη (remdesivir).



    ΣΧΟΛΙΑ