• ΥΓΕΙΑ

    Θάνατος από Covid-19: Τι δείχνει η μεγαλύτερη μέχρι τώρα μελέτη για τους παράγοντες κινδύνου


    Διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορονοϊός (Covid-19) έχουν οι άνδρες σε σύγκριση με τις  γυναίκες, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει γίνει μέχρι στιγμής, σχετικά με τη νόσο.

    Οι ηλικιωμένοι, οι παχύσαρκοι και οι εθνοτικές μειονότητες είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να πέσουν θύματα της ασθένειας, όπως καταδεικνύουν τα ευρήματα της ανάλυσης 17,4 εκατομμυρίων αρχείων ασθενών του Εθνικού  Συστήματος Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS).

    Η μεγάλη περίμετρος της μέσης φάνηκε, επίσης, να αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19.  Πιο συγκεκριμένα, όσοι ασθενείς ήταν παχύσαρκοι (με ΔΜΣ άνω των 40) είχαν 2,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τελικά τη ζωή τους.

    Ο αρρύθμιστος διαβήτης βρέθηκε να διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου, ενώ το σοβαρό άσθμα αύξησε τον κίνδυνο κατά περίπου 25%, εκπλήσσοντας τους ερευνητές, οι οποίοι περίμεναν υψηλότερο ποσοστό σε αυτήν την ομάδα ασθενών. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η θεραπεία κατά του άσθματος, μπορεί να έχει κάποια προστατευτική δράση, ενδεχόμενο το οποίο πρόκειται να διερευνήσουν, έπειτα από σχετικό αίτημα της κυβέρνησης και υψηλόβαθμων στελεχών του NHS.

    Τέλος, τα άτομα χαμηλού κοινωνικού επιπέδου βρέθηκαν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, εύρημα που δεν μπόρεσε να εξηγηθεί από την ύπαρξη άλλων παραγόντων κινδύνου.

    Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, διαπίστωσε επίσης ότι το κάπνισμα έχει προστατευτική δράση, ενισχύοντας τα στοιχεία που προέκυψαν από μια σειρά προγενέστερων μελετών. Ειδικότερα, έδειξε ότι όσοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από τον ιό, σε σύγκριση με τους τρέχοντες καπνιστές.

    Η πλειονότητα των ειδικών, πάντως, τονίζει ότι τα ευρήματα αυτά δεν αποτελούν λόγο για να ξεκινήσει κανείς το κάπνισμα, δεδομένου ότι είναι καλά τεκμηριωμένο πως η συνήθεια αυτή βλάπτει με πολλαπλούς τρόπους την υγεία, ενώ ως προς τη σχέση με την COVID-19 υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία. Με την άποψη αυτή “συντάχθηκε” πρόσφατα και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού στη χώρα μας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

    «Εν μέσω μιας παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης,  χρειαζόμαστε απαντήσεις γρήγορα και με ακρίβεια. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε πολύ μεγάλα, τρέχοντα σύνολα δεδομένων. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει εκπληκτική κάλυψη και ποιότητα δεδομένων», τόνισε ο  Δρ Ben Goldacre, διευθυντής του DataLab στο Τμήμα Επιστημών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας  Υγείας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, γιατρός του NHS και ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης.

    Η νέα μελέτη  είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί από οποιαδήποτε χώρα μέχρι σήμερα για την COVID-19 και ως εκ τούτου παρέχει τα ισχυρότερα στοιχεία για τους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το θάνατο από τη νόσο. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, ούτε έχει ελεγχθεί από ανεξάρτητους επιστήμονες.

     



    ΣΧΟΛΙΑ