ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κίνα: Επιμένει πως η covid-19 ίσως προήλθε από τις ΗΠΑ – Στη δημοσιότητα η «Λευκή Βίβλος» της πανδημίας
Αντικρουόμενες είναι οι μελέτες που έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με το ρόλο της νικοτίνης στη σοβαρή νόσο και ενδεχομένως το θάνατο από Covid -19. Oι πληροφορίες αυτές προκαλούν σύγχυση στο ευρύ κοινό αλλά και δεν επιτρέπουν επί του παρόντος στους επιστήμονες να δώσουν σαφείς απαντήσεις.
Ερωτώμενος σχετικά με τα αποτελέσματα επιδημιολογικής μελέτης από τη Γαλλία, σύμφωνα με τα οποία οι καπνιστές είχαν μικρότερα ποσοστά σοβαρής λοίμωξης και θνησιμότητας από τους μη καπνιστές, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορονοϊού, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, προέκρινε τα πιο ισχυρά επιστημονικά δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και τόνισε ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εικόνα.
Σύμφωνα με τους Γάλλους ερευνητές, μεταξύ των ασθενών που νοσούν σοβαρά δεν υπάρχουν παρά 5% καπνιστές, δηλαδή, 80% λιγότεροι καπνιστές μεταξύ των ασθενών της Covid-19 σε σχέση με το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό, ίδιου φύλου και ηλικίας.
Όπως τόνισε ο καθηγητής, σε αντίθεση με αυτά τα ευρήματα υπάρχουν άλλα από τη μεγάλη μελέτη των ΗΠΑ, όπου το κάπνισμα αναδείχθηκε ως παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο και θάνατο από τη λοίμωξη.
«Έχουμε δύο αντικρουόμενες μελέτες: μία από τις ΗΠΑ και μία από τη Γαλλία. Οι Γάλλοι πρόκειται να κάνουν και μία μελέτη για την νικοτίνη αυτό καθαυτό, με διαδερμικό αυτοκόλλητο, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν έχει κάποιο αποτέλεσμα στην πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό και αναμένονται τα δεδομένα. Για μένα αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι σαφώς υπέρ του ότι το κάπνισμα λειτουργεί επιβαρυντικά για ανάπτυξη Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), η οποία συνδέεται με σοβαρή νόσηση και αυξημένο κίνδυνο θανάτου από Covid-19», τόνισε ο καθηγητής
Στη νέα γαλλική μελέτη τα διαδερμικά αυτοκόλλητα νικοτίνης θα χορηγηθούν με διαφορετικές δοσολογίες σε τρεις δοκιμές: προληπτικά σε υγειονομικό προσωπικό, για να διαπιστωθεί εάν έχουν προστατευτική δράση, θεραπευτικά σε νοσηλευόμενους ασθενείς, για την άμβλυνση των συμπτωμάτων τους και τέλος σε βαριά περιστατικά που βρίσκονται στην εντατική, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή Zahir Amoura.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η νικοτίνη είναι μια ουσία βλαβερή για τον οργανισμό, για τον πνεύμονα και για τα στεφανιαία αγγεία. Επιπλέον, οι καπνιστές πάσχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό από ΧΑΠ, η οποία είναι η Νο 1 κατάσταση υγείας που συνδέεται με αυξημένο θάνατο από τον κορονοϊό», τόνισε ο κος Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να περιμένουμε και άλλα ευρήματα προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συνομιλίες μεταξύ Χαμάς και ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
- Ζελένσκι: Θα περιμένω τον Πούτιν την Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη για συνομιλίες
- Παπασταύρου: Συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της υποεπιτροπής Ενέργειας της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ
- Αμπάς Αραγτσί: «Πιο σοβαρός από τους προηγούμενους» ο τέταρτος γύρος συνομιλιών με τις ΗΠΑ
