ΥΓΕΙΑ

Τέταρτη δόση εμβολίου: Ανοίγει η πλατφόρμα και για τους άνω των 60 ετών

  • NewsRoom
Γιατρός πραγματοποιεί την τέταρτη δόση εμβολίου


Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για την τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού για τους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της εφαρμογής της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών όσον αφορά τη χορήγηση της 2ης αναμνηστικής δόσης (4η δόση), σήμερα Παρασκευή 15 Απριλίου  ανοίγει η πλατφόρμα, προκειμένου να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες ηλικίας 60-69.

Η αρχή για τη δεύτερη ενισχυτική δόση έγινε την περασμένη εβδομάδα, στις 7 Απριλίου, όταν ξεκίνησαν τα ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών, ενώ την Τετάρτη 13 Απριλίου η πλατφόρμα άρχισε να δέχεται ραντεβού από πολίτες 70-79 ετών.

Σχετικά με το σκεύασμα, με το οποίο θα χορηγείται στην τέταρτη δόση, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προτείνει να γίνεται με mRNA εμβόλιο Pfizer και Moderna, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών μετά τον εμβολιασμό με την πρώτη αναμνηστική δόση (τρίτη δόση).

Σημειώνεται δε ότι σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά τη χορήγηση της πρώτης αναμνηστικής δόσης (ή τρίτης δόσης), δεν προτείνεται τέταρτη δόση εμβολίου.

Σε ό,τι αφορά στη χορήγηση τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, αν και ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, εξετάζεται να γίνει από τον Σεπτέμβριο.

Τέλος το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους άνω των 60

Αναστέλλεται από σήμερα Παρασκευή 15/04/2012, η είσπραξη του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ για τους πολίτες άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί έναντι του κορονοϊού.

«Την αναστολή εφαρμογής του άρθρου 24 του ν. 4865/2021 (Α’ 238), περί του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19 όλων των φυσικών προσώπων που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της Ελληνικής Επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και την 31η.12.1961, για το χρονικό διάστημα από την 15η.4.2022 έως και την 30ή.9.2022», αναφέρεται στην υπουργική απόφαση.

Το μέτρο θα επανεξεταστεί από το Σεπτέμβριο και με βάση την τότε επιδημιολογική εικόνα στη χώρα.

Αυτή τη στιγμή ισχύει ότι το πρόστιμο έως το ποσό των 300 ευρώ που αντιστοιχεί μέχρι τις 15 Απριλίου θα εισπραχθεί κανονικά.

Διαβάστε επίσης:

«Όλες οι παραλλαγές του κορoνοϊού σκοτώνουν»: Ο καθηγητής Αριστείδης Ηλιόπουλος απαντά στα πιο συχνά ερωτήματα για την COVID-19

Covid-19: Έσπασαν το όριο των 500 εκατ. τα κρούσματα σε όλο τον κόσμοΣΧΟΛΙΑ