• ΥΓΕΙΑ

    Τεστ για Covid-19: Πρώτη η Ελλάδα σε ευρωπαϊκή λίστα

    • NewsRoom


    Πρώτη ανάμεσα σε 13 ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζεται η Ελλάδα, ως προς τον αριθμό τεστ ανίχνευσης του νέου κορονοϊού που διενεργούνται  ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα, σε πρόσφατη δημοσίευση του Our World in Dada.

    Ακολουθούν η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Πορτογαλία, ενώ στην 6η θέση βρίσκεται η Γερμανία και στην 9η η Ιταλία. Τελευταίο στην κατάταξη είναι το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η ταξινόμηση αυτή αφορά ουσιαστικά στην ιχνηλάτιση, δηλαδή στη διαδικασία ελέγχου των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

    «Η χώρα έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα μια επιτυχημένη στρατηγική σε ό,τι αφορά τον αριθμό των τεστ που έχουν διεξαχθεί και διεξάγονται. Νομίζω ότι τα νούμερα είναι αδιαμφισβήτητα και φαίνονται τόσο από τον αριθμό των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, όσο και από τον αριθμό των νοσηλευομένων στην Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τον αριθμό των διασωληνωμένων και τον αριθμό των θανάτων.

    Μάλιστα, πρόσφατα, σε μια επιστημονική δημοσίευση, ένας δείκτης έφερνε την Ελλάδα πρώτη στις χώρες που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό διενέργειας τεστ ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι η στρατηγική μας μέχρι στιγμής έχει πάει καλά», δήλωσε ο υπφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την τακτική ενημέρωση της Κυριακής (10/5/2020).

    Όπως ο ίδιος σημείωσε, η στρατηγική της χώρας παραμένει η διεξαγωγή του μοριακού ελέγχου του αίματος και προς αυτή την κατεύθυνση έχει αυξηθεί τόσο η παραγωγική δυνατότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όσο και ο αριθμός των διαθέσιμων τεστ.

    Παράλληλα, αναφέρθηκε στις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, οι οποίες έχουν ξεκινήσει στοχευμένες εξορμήσεις σε όλη την επικράτεια και με προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και σε κλειστές δομές. Ο υφυπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι ανάλογα με τις οδηγίες της Επιτροπής των ειδικών, η χώρα θα είναι σε θέση να διεξάγει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό τεστ στις ομάδες εκείνες που απαιτείται.

    «Θέλω να επαναλάβω για μία ακόμα φορά, ότι στο πλαίσιο της φάσης αυτής που έχουμε εισέλθει, στη δεύτερη φάση, είναι απαραίτητο να έχουμε μία επιδημιολογική επιτήρηση του κορονοϊού. Και προς αυτή την κατεύθυνση, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό, προκειμένου να δούμε επιδημιολογικά την πορεία του κορονοϊού».

     



    ΣΧΟΛΙΑ