• ΥΓΕΙΑ

    Τα 140 φάρμακα που λείπουν από τα φαρμακεία – Δείτε την αναλυτική λίστα

    • NewsRoom


    Στα 140 ανέρχονται πλέον τα φάρμακα που λείπουν για μεγάλο διάστημα από τα ελληνικά φαρμακεία, σύμφωνα με τη λίστα του ΕΟΦ.

    Παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί και την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, ο αριθμός των ελλείψεων φαρμάκων αυξάνεται, αντί να μειώνεται.

    Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, αν σκεφθεί κανείς ότι η Διεύθυνση Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προιόντων του ΕΟΦ παραμένει ακέφαλη από το 2021, μετά τη συνταξιοδότηση της Διευθύντριας, όπως αποκαλύπτει σήμερα το Healthstories.

    140 φάρμακα λείπουν από τα φαρμακεία

    Είναι χαρακτηριστικό ότι τώρα λείπουν 140 φάρμακα από τα φαρμακεία, όταν στις αρχές του καλοκαιριού, τα σκευάσματα που αδυνατούσαν να βρουν οι ασθενείς ήταν 127.

    Συγκεκριμένα, από τα 140 φάρμακα που λείπουν από τα φαρμακεία, τα 73 είναι ευρείας χρήσης για όλες τις παθήσεις, τα 66 είναι σκευάσματα που εισάγονται στη χώρα μας από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ενώ σε έλλειψη είναι και 1 εμβόλιο για την ιλαρά, την ερυθρά, την παρωτίτιδα και την ανεμοβλογιά.

    Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι σε ένα μήνα θα είναι έτοιμη μία νέα εφαρμογή, με την οποία γιατροί και ασθενείς θα βλέπουν αν ένα φάρμακο λείπει από την ελληνική αγορά.

    Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρεί ότι το μέτρο αυτό μαζί με την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά ζητά από τον ΕΟΦ να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για τις εξαγωγές. Επίσης, ο ΠΦΣ καλεί τις φαρμακευτικές εταιρείες να διαθέτουν μεγαλύτερες ποσότητες φαρμάκων στην ελληνική αγορά και γι αυτό το λόγο ξεκίνησε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχανιών.

    Δείτε ΕΔΩ τη λίστα φαρμάκων που λείπουν από τα φαρμακεία



    ΣΧΟΛΙΑ