• ΥΓΕΙΑ

    Στον “αέρα” η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού – Η διαδικασία, οι εναλλακτικές επιλογές και οι προσωπικοί κωδικοί

    • NewsRoom


    Διαθέσιμη στους πολίτες είναι από χθες (11/1) το απόγευμα η πλατφόρμα των ραντεβού εμβολιασμού κατά της covid-19, καθώς από τις 16 Ιανουαρίου ξεκινά η δεύτερη φάση με τον εμβολιασμό ατόμων άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

    Η πλατφόρμα βρίσκεται στη διεύθυνση emvolio.gov.gr και μέσω αυτής μπορούν οι πολίτες να ελέγξουν αν ανήκουν στην πληθυσμιακή ομάδα που δύναται να εμβολιαστεί την τρέχουσα χρονική περίοδο, να ελέγξουν αν υπάρχει δυνατότητα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους εισάγοντας ΑΜΚΑ και ΑΦΜ ή Επώνυμο και στη συνέχεια να προγραμματίσουν ραντεβού στη σελίδα emvolio.gov.gr/app.

    Σημειώνεται ότι η δυνατότητα ελέγχου του προγραμματισμού του εμβολιασμού μπορεί να γίνει και με την αποστολή γραπτού μηνύματος (SMS) με ΑΜΚΑ (κενό) Επώνυμο στο 13034.

    Την πλατφόρμα παρουσίασε κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιαστικής Κάλυψης κατά της Covid-19, o υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης (ολόκληρη η παρουσίαση εδώ).

    Πώς θα κλείσετε ραντεβού

    Το κλείσιμο του ραντεβού μπορεί να γίνει με τέσσερις τρόπους. Καταρχάς μέσω των φαρμακείων, όπου μπορεί κανείς να κλείσει τα δυο ραντεβού για το εμβόλιο. Το ίδιο ισχύει και για τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιών (ΚΕΠ), για τα οποία υπάρχει μια πρόσθετη μέριμνα: να μπορεί ένα τρίτο πρόσωπο, κάνοντας μια υπεύθυνη δήλωση, να κλείσει το ραντεβού για λογαριασμό κάποιου άλλου.  Επειδή αυτή την περίοδο τα ΚΕΠ λειτουργούν με προγραμματισμένα ραντεβού, ειδικά για αυτή την διαδικασία και μόνο, προβλέπεται η δυνατότητα μετακίνησης προς τα ΚΕΠ. Οι παραπάνω διαδικασίες ενδείκνυνται για τα άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία, όπως αυτά της τρίτης ηλικίας.

    Το ραντεβού μπορεί επιπλέον να καθοριστεί και μέσω της άυλης συνταγογράφησης, όπου υπάρχει η μέριμνα με βάση τις διευθύνσεις που έχουν καταχωρηθεί σε αυτήν, να μπορεί το σύστημα να προτείνει στοχευμένα ραντεβού στους  πολίτες.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός, τα μηνύματα της άυλης συνταγογράφησης έχουν ήδη ξεκινήσει να αποστέλλονται. Αφορούν σε πάνω από 50.000 πολίτες  άνω των 85 ετών και θα τα λαμβάνουν μέσα στις επόμενες ώρες, αν δεν έχουν ξεκινήσει να τα λαμβάνουν ήδη. Τα μηνύματα θα περιλαμβάνουν έναν κωδικό, ο οποίος θα πρέπει να δηλωθεί στο 13034 μέσα σε 72 ώρες από τη λήψη τους, εφόσον το προτεινόμενο ραντεβού είναι επιθυμητό για τον πολίτη.

    Ο τέταρτος τρόπος είναι μέσω της ίδιας της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Μπαίνοντας σε αυτήν, αρχικά μπορεί κανείς να ελέγξει εάν βρίσκεται στις πληθυσμιακές κατηγορίες που έχουν προτεραιοποιηθεί από την Επιτροπή και έπειτα, με χρήση των κωδικών Taxisnet και τον ΑΜΚΑ, μπορεί να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο, ημέρα και ένα χρονικό διάστημα ωρών, το οποίο είναι επιθυμητό, τόσο για το πρώτο όσο και για το δεύτερο ραντεβού και έπειτα να επιβεβαιώσει το ραντεβού του. Σημειώνεται ότι ειδικά για την πλατφόρμα, απαιτείται η χρήση των κωδικών του Taxisnet. Στα φαρμακεία και στα ΚΕΠ αρκεί η προσκόμιση του ΑΜΚΑ και του Αστυνομικού Δελτίου Ταυτότητας.

    Κοινός παρονομαστής είναι ότι στο τέλος κάθε μίας από αυτές τις διαδικασίες, ο πολίτης θα πρέπει να έχει έναν κωδικό. Στην άυλη συνταγογράφηση ο κωδικός αυτός είναι ένας αριθμός, με τον οποίο προσέρχεται στο κέντρο του εμβολιασμού. Στα φαρμακεία, στα ΚΕΠ και στην πλατφόρμα θα παράγεται ένας κωδικός που λέγεται QR code, κάτι σαν barcode, τον οποίο ο πολίτης θα πρέπει να εκτυπώσει, είτε να τον έχει στο κινητό του τηλέφωνο και να προσέλθει στο εμβολιαστικό κέντρο με την ταυτότητά του και με αυτόν τον κωδικό.

    Οι πολίτες μπορούν να ζητήσουν υπενθύμιση για τις λεπτομέρειες του ραντεβού τους αποστέλλοντας SMS στο 13034 με τον Κωδικό Ραντεβού ή το ΑΜΚΑ και το επώνυμό (ΑΜΚΑ κενό Επώνυμο).

    Επιπλέον, θα λάβουν τρία (3) αυτοματοποιημένα SMS υπενθύμισης του ραντεβού τους από το EMVOLIO ως εξής:
    • 3 ημέρες πριν από το ραντεβού
    • 1 ημέρα πριν από το ραντεβού
    • στις 7 π.μ. την ημέρα του ραντεβού

    Αλλαγή ραντεβού

    Το προκαθορισμένο ραντεβού μπορεί να αλλάξει εφόσον ο πολίτης το επιθυμεί, αλλά μόνο μία φορά και μέχρι 72 ώρες πριν το ραντεβού.

    “Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν πάρα πολύ αυξημένες ανάγκες σε σχέση με την εξυπηρέτηση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Δεν είναι τυχαίο ότι πάρα πολλοί έχουν περιγράψει τη διαδικασία του εμβολιασμού ως την δυσκολότερη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Είναι μία σφικτή διαδικασία, είναι μία απαιτητική διαδικασία. Ας μου επιτραπεί να πω ότι είναι δεδομένο ότι θα υπάρξουν αρρυθμίες, τις βλέπουμε σε πάρα πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

    Και η απόλυτη δέσμευσή μας είναι ότι αυτές τις αρρυθμίες θα τις εντοπίσουμε γρήγορα και θα τις διορθώσουμε ακόμη πιο γρήγορα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι μια απαιτητική διαδικασία, στην οποία θα χρειαστεί όλοι μας να δώσουμε το κάτι παραπάνω”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

    Σε περίπτωση μη εύρεσης ΑΜΚΑ 

    Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για την περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να μεταβούν στη σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων» (emvolio.gov.gr/aitisi). Κατόπιν συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή. Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

    Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, μετά  την ολοκλήρωση του εμβολιασμού  της ομάδας των πολιτών άνω των 85 ετών, ακολουθεί ο εμβολιασμός της ομάδας 80-85  ετών και κατεβαίνοντας την ηλικία μέχρι τα 70.

    “Είναι η ομάδα που επιδημιολογικά, οι ομάδες μάλλον των πολιτών, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα σε αυτή την επιδημία. Τώρα, το πόσο γρήγορα θα γίνει η κάλυψη αυτών των πολιτών και πόσο γρήγορα θα μεταπίπτει ο εμβολιασμός από τη μία ομάδα στην άλλη, εξαρτάται και από την ύπαρξη των εμβολίων που πιστεύουμε ότι είναι υπεραρκετά για την κάλυψη βαθμιαία της κάθε ηλικιακής αυτής ομάδα”, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

     



    ΣΧΟΛΙΑ