• ΥΓΕΙΑ

    Συναγερμός και στην Κύπρο: Λουκέτο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, θετικός στο κορονοϊό ο διευθυντής της καρδιοχειρουργικής

    • NewsRoom


    Σε γενικά καραντίνα μπήκε το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού εντός του νοσοκομείου, τον διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας. Το νοσοκομείο θα παραμείνει κλειστό για 48 ώρες.

    Το κυπριακό υπουργείο Υγείας έθεσε το νοσοκομείο σε καραντίνα από το βράδυ της Δευτέρας και από νωρίς το πρωί της Τρίτης γίνονται απολυμάνσεις χώρων.

    Σύμφωνα με το ΣΙΓΜΑ, στο νοσοκομείο φτάνει κόσμος για να επισκεφθεί ασθενείς ή να εξεταστεί και εκεί ενημερώνεται ότι δεν μπορεί να εισέλθει στο κτήριο.

    Όλο το ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, πλην αυτού της καρδιοχειρουργικής κλινικής, βρίσκεται στις θέσεις του.

    Εξετάζονται εξάλλου από τα ξημερώματα 152 δείγματα συναδέλφων του γιατρού. Πρόκειται για την πρώτη «παρτίδα» ιχνηλάτησης.

    Επίσης, ανεστάλη για 48 ώρες η λειτουργία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου ώστε να εξεταστούν μέλη της Ιατρικής Σχολής που ενδεχομένως να ήρθαν σε επαφή με ένα από τα κρούσματα.

    «Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Με ψυχραιμία, ανάληψη προσωπικής ευθύνης και τήρηση των κανόνων υγιεινής μπορούμε να προστατευτούμε και να προστατέψουμε τους γύρω μας» αναφέρει σε tweet ο πρύτανης.

    Μιλώντας στο SigmaLive ο διευθυντής της καρδιοχειρουργικής μονάδας είπε ότι ο ίδιος επικοινώνησε με λοιμωξιολόγο, προκειμένου να ζητήσει να υποβληθεί σε σχετική εξέταση για τον ιό. Όπως είπε, δεν είχε συμπτωματολογία πλην πλην κάποιων μυαλγιών τις οποίες απέδωσε στην κούραση, αφού μόλις είχε επιστρέψει στην Κύπρο στις 3 Μαρτίου από επαγγελματικό ταξίδι στην Βρετανία.

    Αφότου επιβιβάστηκε σε τρένο από το Σαουθάμπτον με προορισμό το Γκάτγουικ και ακολούθως την Λάρνακα, ο γιατρός ενημερώθηκε για ασθενή του, του οποίου η κατάσταση της υγείας έχρηζε περαιτέρω παρακολούθησης.

    Ο ίδιος με το που έφτασε στην Κύπρο έσπευσε στο νοσοκομείο, προκειμένου να δει από κοντά το περιστατικό και την επόμενη μέρα  η ασθενής ξαναχειρουργήθηκε. Ο ίδιος, παρά το φορτωμένο πρόγραμμα, δεν ένιωσε οτιδήποτε, όπως δηλώνει, αφού στο ταξίδι του φρόντιζε να φοράει μάσκες και να πλένει συχνά τα χέρια του.

    Την Πέμπτη πήγε κανονικά στην δουλειά του, και χειρίστηκε ζητήματα της καθημερινότητας, ενώ την επόμενη μέρα παρευρέθηκε σε σύσκεψη υπό τον Εκτελεστικό Διευθυντή για ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα για τον ιό.

    Το Σάββατο, και παρά το ότι δεν εργαζόταν, ο γιατρός ανέφερε ότι επισκέφθηκε τους ασθενείς του.

    Ενημερώθηκε χθες το απόγευμα ότι ήταν θετικό το δείγμα του.



    ΣΧΟΛΙΑ