• ΥΓΕΙΑ

    Συγκίνηση στα πρώτα απογευματινά χειρουργεία – Δηλώσεις με σημασία από τον Ά. Γεωργιάδη

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης μετά το πρώτο απογευματινό χειρουργείο


    Έκδηλη ήταν η συγκίνηση χθες στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, όπου έγιναν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία. Η «πρεμιέρα» της πολλά υποσχόμενης μεταρρύθμισης, που αναμένεται να αποσυμφορήσεις τις μεγάλες λίστες αναμονής ασθενών για τακτικές – ψυχρές – επεμβάσεις.

    Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης συνοδευόταν από τους Υφυπουργούς Μάριο Θεμιστοκλέους και Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Όλοι τους είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με τους ασθενείς και με τους οικείους τους, με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, που πρωτοστάτησαν στα απογευματινά χειρουργεία.

    «Συνομιλήσαμε με τον πρώτο ασθενή, ο οποίος μπαίνει πλέον στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ως ο πρώτος ασθενής και η πρώτη χειρουργική ομάδα που εγκαινίασαν τα απογευματινά χειρουργεία. Αισθάνομαι πραγματικά πολύ μεγάλη χαρά, που κάτι που το συζητούσαμε στην Ελλάδα 32 ολόκληρα χρόνια, τώρα γίνεται πραγματικότητα», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

    Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τους συνεργάτες του στο Υπουργείο και όλο ανεξαιρέτως το προσωπικό των νοσοκομείων, που συμμετέχουν στην προσπάθεια.

    Αναφερόμενος στη συζήτηση, που είχε με τον πρώτο ασθενή, πριν μπει στο απογευματινό χειρουργείο, είπε: «Ο πρώτος ασθενής έκανε την τιμή να μιλήσει. Ήταν πολύ συγκινητικό, γιατί ο ίδιος είπε ότι περίμενε να χειρουργηθεί από το 2019, δεν μπορούσε να βρει τρόπο να χειρουργηθεί και όταν έμαθε ότι γίνονται απογευματινά χειρουργεία, ήταν ο πρώτος που πήρε τηλέφωνο και ζήτησε να έρθει να χειρουργηθεί. Είναι μια συγκινητική στιγμή, ότι με μια πρωτοβουλία που έλαβες, ένας έστω συμπολίτης σου βρήκε μία λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα που είχε. Μας εξιστόρησε όλη του την περιπέτεια μέχρι τη σημερινή μέρα, που έφτασε να χειρουργηθεί».

    Χαρά και συγκίνηση στα πρώτα απογευματινά χειρουργεία

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε για άλλη μια φορά τη βεβαιότητα ότι σε λίγες εβδομάδες η κοινή γνώμη θα συνειδητοποιήσει ότι αυτή είναι μια μεταρρύθμιση υπέρ του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά κυρίως υπέρ των ασθενών.

    Επεσήμανε, δε, ότι οι πρώτοι ασθενείς, οι οποίοι χειρουργήθηκαν χθες, πληρώνοντας για τα απογευματινά χειρουργεία, θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

    «Κατόπιν αποφάσεως του κυρίου πρωθυπουργού, καίτοι οι ασθενείς θα είχαν πληρώσει, όπως λέει η υπουργική απόφαση, γιατί αδημονούσαν να χειρουργηθούν, θα τους επιστρέψουμε τα χρήματά τους. Θα τα πληρώσει το Υπουργείο Υγείας, ως μια συμβολική κίνηση για την έναρξη αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης, που αλλάζει την ιστορία του ΕΣΥ», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας.

    Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» πραγματοποιήθηκαν τρία απογευματινά χειρουργεία και αφορούσαν στα εξής περιστατικά: 1) άνδρα 54 ετών, ο οποίος υπεβλήθη σε εγχείρηση κήλης, 2) άνδρα 67 ετών, ο οποίος υπεβλήθη σε εγχείρηση αρθροπλαστικής και 3) γυναίκα 73 ετών, η οποία, επίσης, υπεβλήθη σε εγχείρηση αρθροπλαστικής.

    Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ» πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη απογευματινό χειρουργείο και αφορούσε σε γυναίκα ασθενή 67 ετών, η οποία υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση κήλης.

    Απάντηση στους επικριτές

    Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε και σε όλους όσοι επέκριναν όλο αυτό το διάστημα τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω ότι, εάν δώσουμε λίγο χρόνο στη μεταρρύθμιση καλόπιστα και χωρίς τις συνήθεις συγκρούσεις, που δεν έχουν λόγο ύπαρξης, αλλά δουλέψουμε για να πετύχουν, θα έχουμε δώσει στους ασθενείς μας μία επιπλέον επιλογή για να λύνουν τα προβλήματά τους και θα έχουμε δώσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εφόδια, για να συνεχίσει πολλές δεκαετίες ακόμα, για να είναι ισχυρό».

    Υπενθυμίζεται ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα της συνολικής μεταρρύθμισης του ΕΣΥ. Στο σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση, υπάρχει το άρθρο για τη δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ, που αποτελεί το δεύτερο βήμα της μεταρρύθμισης. Το τρίτο θα είναι, όταν θα επιτραπεί και στους ιδιώτες γιατρούς, υπό όρους και προϋποθέσεις,  και τηρώντας τις υποχρεώσεις που έχουν οι γιατροί του ΕΣΥ στο σύστημα, να μπορούν και αυτοί να εργάζονται μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

    Διαβάστε επίσης

    Θεσσαλονίκη: Στο πρώτο απογευματινό χειρουργείο ο Άδωνις Γεωργιάδης

    Νοσ. Παπαγεωργίου: Πρωτοστατεί στα απογευματινά χειρουργεία – Όλα έτοιμα λέει ο Άδωνις, θα τα καταργήσουμε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

    Καβάλα: Το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας



    ΣΧΟΛΙΑ