• LIFE&STYLE

    Ποιά είναι τα συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στο αδυνάτισμα;

    • NewsRoom


    Ποια συμπληρώματα διατροφής είναι  καλύτερα για την απώλεια βάρους; Από το  πράσινο τσάι στο guarana, το τσίλι και την καφεΐνη, οι ειδικοί αποκαλύπτουν τα συστατικά που βοηθούν στη μείωση βάρους. Καθώς η κοιλιακή περιοχή επεκτείνεται και η αγάπη αρχίζει να ταλαντεύεται, προσευχόμαστε για ένα χάπι που θα απομακρύνει τα περιττά κιλά. Και κάθε βδομάδα, διαφορετικά συμπληρώματα παρουσιάζονται σαν καλύτερη λύση στην απώλεια βάρους. Όμως, βοηθούν πράγματι ή σπαταλούν το χρόνο και τη τσέπη μας;

    healthy green tea cup with tea leaves

    Παρ’ όλο που τα προϊόντα για την απώλεια βάρους είναι από τους πιο αναπτυσσόμενους τομείς, χρειάζεται ωστόσο να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητά τους, όπως μας εξηγούν επιστήμονες. Από το guarana στο πράσινο τσάι, σας αποκαλύπτουμε αυτά που αξίζουν και αυτά που είναι απλώς μια σπατάλη χρημάτων και τίποτα παραπάνω.

    Το guarana έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και προέρχεται από τους σπόρους ενός δέντρου της Νότιας Αμερικής.

    Μια βραχυπρόθεσμη μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός guarana και Ma Huang, που προέρχεται από το φυτό Ephedra sinica, φαίνεται να είναι αποτελεσματικός για την απώλεια βάρους και λίπους. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι αποδείχθηκε ως αποτελεσματική για την απώλεια βάρους, φαίνεται να μην είναι ασφαλής.

    Το 2004, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων απαγόρευσε την Ephedra. Από τότε, το συμπλήρωμα συνεχίζεται να πωλείται, αλλά χωρίς το ενεργό συστατικό του. Τα προϊόντα πωλούνται σήμερα με εκχύλισμα ephedra, το οποίο στερείται το ισχυρό συστατικό το οποίο θεωρείται ότι προκαλεί απώλεια βάρους.

    Προς απογοήτευση, η χρήση guarana και μόνο, χωρίς το συνοδευτικό Ephedra δεν έχει αποδειχθεί να προκαλεί απώλεια βάρους.

     

    Acai Berry

    acai berry

    Acai Berry είναι ένα φρούτο, το οποίο όπως και πολλά άλλα φρούτα είναι γεμάτο από βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χάσουν βάρος.

    Aloe Vera

    aloe-vera

    H Aloe Vera είναι ένα φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες, για πληγές και εγκαύματα. Έχει καθαρτικές ιδιότητες και σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες. Οι κατασκευαστές συχνά θεωρούν τη χρήση του ως θεραπεία για την απώλεια βάρους. Ώστόσο, το αποτέλεσμα μιας μελέτης, για οκτώ βδομάδες, έδειξε ότι η απώλεια βάρους δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντική.

    Καφεΐνη

    coffee

    Η καφεΐνη που βρίσκεται στα φύλλα και τους καρπούς των συγκεκριμένων φυτών. Είναι διεγερτική και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμες αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό. Η καφεΐνη αυξάνει την ενέργεια που καίμε σε ηρεμία. Επίσης, αυξάνει την βιοσύνθεση λιπαρών οξέων, τη μετατροπή του αποθηκευμένου λίπους στο σώμα σε ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Αλλά τα περισσότερα από τα λιπαρά οξέα που έχουν απελευθερωθεί στη συνέχεια αποθηκεύονται. Αυτό σημαίνει ότι η απώλεια βάρους δεν επιτυγχάνεται. Δυστυχώς, μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη από μόνη της δε βοηθά σημαντικά στην απώλεια βάρους.

     



    ΣΧΟΛΙΑ