• ΥΓΕΙΑ

    Σακχαρώδης Διαβήτης: Τι πρέπει να γνωρίζω για να προστατεύσω την καρδιά μου

    • NewsRoom


    Ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) η 14η Νοεμβρίου.

    Η εκστρατεία στοχεύει στην πρόληψη και την καλύτερη διαχείριση του διαβήτη αλλά και των επιπλοκών που προκαλεί, όπως τα καρδιαγγειακά συμβάντα, μέσω της ενημέρωσης του κοινού όσον αφορά τα αίτια, τα συμπτώματα και τη θεραπεία. Ειδικότερα φέτος ο στόχος της εκστρατείας είναι η ισοδύναμη και επαρκής πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας των ασθενών με Σακχαρώδη Διαβήτη.

    Η μη ικανοποιητική ρύθμιση του ΣΔ οδηγεί σε μακροχρόνιες επιπλοκές, με σοβαρότερες αυτές από το καρδιαγγειακό, οι οποίες είναι:

    – Καρδιαγγειακά συμβάματα όπως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια και ισχαιμικά αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια.

    – Η διαβητική νεφροπάθεια που δύναται να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια και αιμοκάθαρση.

    – Η περιφερική αγγειοπάθεια και νευροπάθεια που δύναται να οδηγήσουν σε έλκη-λοιμώξεις στα κάτω άκρα (διαβητικό πόδι) και σε ακρωτηριασμό.

    – Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια που δύναται να οδηγήσει σε τύφλωση.

    Με απλούς αριθμούς, 537 εκατομμύρια ασθενείς σε όλον τον κόσμο πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη και ένας στους 11 διαγιγνώσκεται με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.

    – Στη χώρα μας νοσούν περισσότεροι από 1.000.000 άτομα.

    – Το 50% των ασθενών δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από διαβήτη

    – Τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη έχουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

    – Το 84% των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω με ΣΔ πεθαίνουν από καρδιαγγειακά αίτια (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, ισχαιμικό αγγειακό επεισόδιο).

    – Όσοι ζουν με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή νόσο ή ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό σε σύγκριση με ασθενείς χωρίς διαβήτη.

    – Περίπου 212.400.000 συνάνθρωποί μας ή το ½ από το σύνολο των ατόμων ηλικίας 20-79 ετών με διαβήτη δεν γνωρίζουν την ασθένειά τους και όλοι αυτοί οι άνθρωποι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

    Ειδικά Ιατρεία από την Ελληνική Καρδιολογική Εταρεία

    Η Ομάδα Εργασίας για την Καρδιά και τον Διαβήτη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας έχει οργανώσει ειδικά ιατρεία, με τη στενή συνεργασία καρδιολόγων, ενδοκρινολόγων και παθολόγων με εξειδίκευση στον διαβήτη ανά την ελληνική επικράτεια για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή προ-διαβήτη. Επίσης, μέσα από διάφορες δράσεις και σε συνεργασία με δημοτικούς και κρατικούς φορείς, προσπαθεί να ενημερώσει το κοινό για την πρόληψη του διαβήτη αλλά και της καρδιαγγειακής νόσου σε ασθενείς που ήδη νοσούν από σακχαρώδη διαβήτη ή εμφανίζουν προδιάθεση για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη. Τα Ιατρεία Καρδιάς και Διαβήτη, εκτός από τη βέλτιστη ρύθμιση της γλυκαιμίας και των μεταβολικών διαταραχών, έχουν ως στόχο τη διάγνωση και αντιμετώπιση των συνοσηροτήτων που προδιαθέτουν σε εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου αλλά και την καλύτερη διαχείριση μετά την εκδήλωσή της. Επίσης, συμβάλλουν ουσιαστικά στον έλεγχο των ατόμων για την ύπαρξη σακχαρώδη διαβήτη και παρέχουν τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε διεπιστημονικές ομάδες ιατρών παρέχοντας την ευκολία της αντιμετώπισης συνολικά των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη.

    «Οι μισοί ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη έχουν ήδη εγκαταστήσει υποκλινική καρδιαγγειακή νόσο. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη και η πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου, καθώς το 75% των ατόμων με διαβήτη πεθαίνουν από καρδιαγγειακή νόσο», αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την Καρδιά και τον Διαβήτη της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Γεράσιμος Σιάσος.

    Ποιοι πρέπει να ελεγχθούν

    1. Είναι άτομο υπέρβαρο ή παχύσαρκο (ΔΜΣ ≥25 kg/m2) και αν επιπρόσθετα έχει τουλάχιστον έναν από τους παρακάτω παράγοντες:

    – Οικογενειακό ιστορικό ΣΔ σε συγγενείς α’ βαθμού (γονείς, αδέλφια, παιδιά).

    – Ιστορικό υπέρτασης ή καρδιαγγειακής νόσου.

    – Ιστορικό δυσλιπιδαιμίας (υψηλά τριγλυκερίδια [>250 mg/dL], χαμηλή HDL <35 mg/dL]).

    – Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

    – Καταστάσεις που σχετίζονται με αντίσταση στην ινσουλίνη (π.χ. μελανίζουσα ακάνθωση).

    2. Έχει ιστορικό προδιαβήτη

    3. Εμφάνισε Σακχαρώδη Διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

    4. Είναι άνω των 45 ετών

    5. Έχει λοίμωξη από HIV

    Εάν τα αποτελέσματα του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι φυσιολογικά, θα πρέπει να επαναλαμβάνονται τουλάχιστον ανά τριετία, με πιθανό πιο συχνό έλεγχο ανάλογα με τα αρχικά ευρήματα και τους παράγοντες κινδύνου.

    Η θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη

    Η θεραπεία του Σακχαρώδους Διαβήτη στηρίζεται αφενός σε αλλαγή του τρόπου ζωής αφετέρου σε κατάλληλα φάρμακα. Έχει ως στόχο τη ρύθμιση του μεταβολισμού και του σακχάρου αίματος ώστε να αποφευχθούν οι επιπλοκές και κυρίως οι καρδιαγγειακές εκδηλώσεις. Η σωστή ρύθμιση του σακχάρου αίματος μειώνει σημαντικά τις επιπλοκές. Η υγεία της καρδιάς και ο σωστός έλεγχος για την πρώιμη ανίχνευση καρδιαγγειακών επιπλοκών είναι απαραίτητος.

    Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, για να ζήσεις καλά με τον Σακχαρώδη Διαβήτη και να αποφύγεις τις επιπλοκές πρέπει να επισκεφθείς τον θεράποντα ιατρό και τον καρδιολόγο με στόχο να:

    – Ρυθμίσεις το σάκχαρό σου.

    – Μειώσεις το σωματικό βάρος σου εάν είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος.

    – Διακόψεις το κάπνισμα.

    – Ακολουθήσεις μία υγιεινή και θρεπτική δίαιτα.

    – Ασκηθείς και περπατάς καθημερινά για τουλάχιστον 30 λεπτά.

    – Ελέγχεις την αρτηριακή πίεσή σου και να τη ρυθμίσεις φαρμακευτικά εάν χρειάζεται.

    – Ελέγχεις τα λιπίδια αίματος και τη χοληστερόλη σου.

    – Λαμβάνεις τα συνταγογραφούμενα φάρμακα σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες.

    Διαβάστε επίσης:

    Διαβήτης: Η μάστιγα της εποχής

    Απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών: Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από την ΕΕ

    Συναγερμός για το κοξάκι στην Ελλάδα: Τα συμπτώματα και τι πρέπει να κάνουν οι γονείς



    ΣΧΟΛΙΑ