• ΥΓΕΙΑ

    Σ. Τσιόδρας: Τι αποκαλύπτει ο δείκτης «R0» για την Ελλάδα

    Αιμοδοσία

    Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής Παθολογίας – λοιμωξιολόγος


    Στο δείκτη «R0» και τη σημασία του για την πορεία της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας,  κατά την τακτική ενημέρωση της Τρίτης.

    Ο συγκεκριμένος δείκτης, ο οποίος αποτελεί βασικό εργαλείο των επιστημόνων, αντιπροσωπεύει το μέσο αριθμό ανθρώπων που θα κολλήσουν τη νόσο από ένα άτομο θετικό στον ιό. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ο «R0» είναι κάτω του ενός (δηλαδή ένα κρούσμα μεταδίδει τον ιό σε λιγότερο από έναν άνθρωπο), που σημαίνει ότι η νόσος φθίνει και σταδιακά μπορεί να εξαφανιστεί.

    Η μείωση αυτή αποδίδεται στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και εάν αυτός ο ρυθμός μετάδοσης διατηρηθεί, τότε οι Αρχές αναμένεται να προχωρήσουν στην επόμενη φάση, δηλαδή την σταδιακή άρση τους.

    «Ελπίζουμε στη διατήρηση αυτών των μεγεθών. Δε μπορούμε να κάνουμε κάποια πρόβλεψη. Αυτή η διατήρηση θα μας επιτρέψει τις επόμενες ημέρες να δούμε με προσοχή, σαν επιστημονική ομάδα, ένα πλάνο για το άμεσο μέλλον, ένα συστηματικό σχεδιασμό για την επόμενη φάση”, τόνισε ο κος Τσιόδρας.

    Όπως ο ίδιος εξήγησε, εάν τα μέτρα δεν είχαν εφαρμοστεί εγκαίρως και δεν είχαν τηρηθεί, η τιμή του «R0» στη χώρα θα ήταν 2, δηλαδή ένας πολίτης θα μετέδιδε τον ιό σε τουλάχιστον δύο ακόμη ανθρώπους.

    Ο κος Τσιόδρας κατέστησε σαφές ότι ακόμη και αν διατηρηθεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σε χαμηλά επίπεδα και αρθούν ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα, σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκθετική αύξηση, η επαναφορά των μέτρων είναι αναπόφευκτη. Αυτή θα είναι μία διαδικασία η οποία θα επαναλαμβάνεται μέχρι να διατεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ