• ΥΓΕΙΑ

    Red alert στα νοσοκομεία της Αττικής –«Ανοίγουν» άρον άρον κρεβάτια ΜΕΘ Covid

    • Έφη Τσιβίκα
    ΜΕΘ Covid

    ΜΕΘ Covid


    Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες στην περίθαλψη ασθενών με Covid-19.

    Η διαθεσιμότητα των ΜΕΘ κορονοϊού κινείται σε οριακά επίπεδα και οι υγειονομικές αρχές έχουν αποδυθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» για την ανάπτυξη νέων κλινών, έτσι ώστε να ανταποκριθούν στην πίεση που δημιουργείται από το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στο λεκανοπέδιο.

    Νοσοκομειακές πηγές εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες ημέρες οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid αναμένεται να καλυφθούν, ενώ σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες, με το συνολικό αριθμό των νοσηλευομένων με κορονοϊό να αγγίζει τους 910, σε σύνολο περίπου 1.100 διαθέσιμων κλινών.

    “Ζυγίζοντας” τις ανάγκες, διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕάρχες προβαίνουν σε «αλχημίες» εντός του ΕΣΥ, με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) να κάνουν λόγο για λύσεις της τελευταίας στιγμής.

    Επισημαίνοντας τις μεγάλες δυσκολίες της τρέχουσας συγκυρίας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, διαβεβαιώνει ότι η κατάσταση διαχειρίζεται βάσει του ειδικού σχεδιασμού που έχει αναπτυχθεί, ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν σε κάθε περιοχή και σύμφωνα με τα δικαιώματα που παρέχει ο νόμος.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, αυτή τη στιγμή στην Αττική λειτουργούν 240 κλίνες ΜΕΘ Covid, εκ των οποίων οι 204 είναι κατειλημμένες και οι 36 κενές. Όσον αφορά στο σύνολο των κλινών ΜΕΘ, από τις 599 λειτουργούσες στο λεκανοπέδιο, οι 489 είναι κατειλημμένες και οι 110 κενές.

    Μετατροπές κλινών και μετακινήσεις προσωπικού

    Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας την Τετάρτη (17/2), τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι στις μεγάλες Περιφέρειες -μεταξύ των οποίων και η Αττική- υπάρχει μια σταθεροποίηση στην επιδημιολογική εικόνα και φαίνεται ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί αποδίδουν, κάτι που -όπως χαρακτηριστικά σημείωσε- “είναι ιδιαίτερα παρήγορο και ενθαρρυντικό”. Εντούτοις, οι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι το επόμενο δίμηνο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, ενώ η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών και η ενδοοικογενειακή μετάδοση που ενδεχομένως έχει επιφέρει μπορεί να ανατρέψει τα επιδημιολογικά δεδομένα, τη στιγμή μάλιστα που η παρουσία του βρετανικού -πιο μεταδοτικού- στελέχους του ιού στην Αττική είναι ιδιαίτερα αισθητή.

    Στο πλαίσιο αυτό, η προληπτική ετοιμότητα του συστήματος Υγείας κρίνεται απαραίτητη, με τις υγειονομικές αρχές να προχωρούν σε ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ Covid, μετατρέποντας κλίνες Εντατικής Θεραπείας για γενικά περιστατικά και μετακινώντας προσωπικό από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για τη στελέχωσή τους.

    Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των νοσοκομείων «Αττικόν» και «Θριάσιο», το οποίο έφερε στο φως της δημοσιότητας η ΠΟΕΔΗΝ.

    Με έγγραφο της 2ης ΥΠΕ, που απεστάλη στις 16/2,  τα δύο νοσοκομεία εντέλλονται να ανοίξουν 10 και 5 νέες κλίνες ΜΕΘ Covid, αντίστοιχα, μέσα σε μία ημέρα. Μάλιστα, όπως αναφέρει το έγγραφο, επειδή δεν πρόλαβαν να γίνουν οι προσλήψειςέχουν ήδη μετακινηθεί εξειδικευμένοι γιατροί από άλλα Νοσοκομεία του Πειραιά, προκειμένου να τις στελεχώσουν. Εξαιτίας αυτού, εγγράφως  δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία «Νίκαιας», «Τζάνειο» και «Θριάσιο» να μειώσουν τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για γενικά περιστατικά, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο για την διασφάλιση της ασφαλούς λειτουργία τους.

    «Προσπαθούν να ανοίξουν ΜΕΘ κορονοϊού με μετακινήσεις γιατρών από το υστέρημα άλλων νοσοκομείων και την περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων γενικών ΜΕΘ, όταν είναι γεμάτες και διασωληνωμένοι ασθενείς,  γενικά  περιστατικά,  βρίσκονται  σε  κοινούς θαλάμους», δήλωσε σχολιάζοντας το περιστατικό, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννάκος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του mononews κατά τη συνέντευξη τύπου της Τετάρτης, ο κ. Κικίλιας δήλωσε:

    «Πάντα με βάση το σχεδιασμό μας, είναι στη διακριτική ευχέρεια  του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, του κυρίου Κωτσιόπουλου, των διοικητών των ΥΠΕ και των διοικητών των νοσοκομείων, να προσαρμόζουν τη λειτουργία των ΜΕΘ σε COVID ή σε non COVID,  ανάλογα με τις ανάγκες οι οποίες υπάρχουν. Ανάλογα με την επιδημιολογική πίεση και τις συνθήκες σε κάθε περιοχή.

    Και αυτό έρχεται να προσαρμοστεί πάντα με το προσωπικό, το οποίο έχουμε προσλάβει και το προσωπικό στο οποίο έχουν δικαίωμα με βάση το νόμο ο γενικός γραμματέας και οι ΥΠΕάρχες να μετακινούν προκειμένου να υπηρετούμε καλύτερα τους συμπολίτες μας.

    Αυτό έχει λειτουργήσει όλους αυτούς τους μήνες, έχει υπάρξει τεράστια υποστήριξη του υγειονομικού προσωπικού και του ΕΣΥ προς τους συμπολίτες μας. Το βλέπουμε αυτό καθημερινά. Και εισπράττουν και οι υγειονομικοί- οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, το λοιπό προσωπικό- την αγάπη και την ευγνωμοσύνη των συμπολιτών μας για αυτή την προσπάθεια η οποία γίνεται.

    Οπότε, νομίζω ότι όλα γίνονται βάσει ενός σχεδιασμού. Προφανώς είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση αυτή η πανδημία, αλλά είναι εντυπωσιακός και ο τρόπος με τον οποίο το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ανταποκριθεί».

    Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι, στο πλαίσιο της «εθνικής προσπάθειας», ανοίγουν και τίθενται σε λειτουργία νέες κλίνες ΜΕΘ σε μόνιμη βάση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όλα τα πράγματα -και μέσα σε μία κρίση- κρίνονται εκ του αποτελέσματος».

    «Με βάση τα δεδομένα από τον ιό της γρίπης, ο Φλεβάρης είναι ένας μήνας πολύ επιβαρυμένος από τις αναπνευστικές λοιμώξεις.  Άλλα χρόνια, αυτή την εποχή υπήρχαν 30 έως 50 αναμονές την ημέρα για ένα κρεβάτι Εντατικής Θεραπείας.  Και αυτό δείχνει την τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει η διακυβέρνηση μας, το υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να πολλαπλασιαστούν οι ΜΕΘ και να ενδυναμωθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να προσθέσουμε, όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, πάνω από  9.000 υγειονομικούς και αυτό μας έδωσε την δυνατότητα να λειτουργούμε υπερπολλαπλάσια, πιο ποιοτικά- και μάλιστα μέσα στην πανδημία- το Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ο κ. Κικίλιας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, αναμένεται άμεσα να αναπτυχθούν με μετατροπές 30 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ και 160 απλές κλίνες Covid, οι οποίες θα δεσμευτούν από άλλες κλινικές με μεγάλη διαθεσιμότητα. Παράλληλα, έχει συμφωνηθεί η διάθεση 300 απλών κλινών και 109 κλινών ΜΕΘ για γενικά περιστατικά από τον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναγκαίο.

    Αναλυτικά η κατάσταση κλινών ΜΕΘ Covid στην Αττική, έτσι όπως την καταγράφει η ΠΟΕΔΗΝ

    ΚΑΤ: 6 ασθενείς στις 7 κλίνες (ακόμη δεν άνοιξαν επιπλέον κλίνες)

    ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες

    ΣΩΤΗΡΙΑ: 80 ασθενείς στις 84 κλίνες

    ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 34 ασθενείς στις 44 κλίνες

    ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ:11 ασθενείς στις 11 κλίνες

    ΕΛΠΙΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες

    ΝΙΜΙΤΣ: 4 ασθενείς στις 4 κλίνες

    ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες

    ΑΤΤΙΚΟΝ: 16  ασθενείς στις 23 κλίνες (ετοιμάζεται η Καρδιοχειρουργική Μονάδ  να δοθεί ως ΜΕΘ κορονοϊού  10 κλινών  με μετακινήσεις ιατρών).

    ΘΡΙΑΣΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες ( σχεδιάζεται να μειωθούν αντίστοιχες  κλίνες της γενικής ΜΕΘ για να αναπτύξουν ακόμη έως 5 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού

    Συνολικά διαθέσιμες 217, καλυμμένες 195, κενές 22



    ΣΧΟΛΙΑ