• ΥΓΕΙΑ

    Προβληματισμός για το αντιγριπικό εμβόλιο, εξαιτίας του κορονοϊού


    Ανησυχία εκφράζει η φαρμακοβιομηχανία για την επάρκεια εμβολίων κατά της γρίπης, ενόψει της αυξημένης ζήτησης που αναμένεται την επόμενη σεζόν, εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

    Ήδη αρκετοί ειδικοί έχουν προτείνει μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού κατά της γρίπης, ώστε να μετριαστούν οι επιπτώσεις κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, που εκτιμάται ότι θα κυκλοφορούν και οι δυο ιοί ταυτόχρονα.

    «Ο εμβολιασμός για τη γρίπη θα βοηθήσει πάρα πολύ και στην αντιμετώπιση ενός τυχόν δεύτερου κύματος του κορονοϊού τον επόμενο χειμώνα», είχε δηλώσει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η στρατηγική προσέγγισης στο συγκεκριμένο θέμα.

    Με τις εκτιμήσεις ότι από τα 3 εκατ. δόσεις της προηγούμενης σεζόν, εφέτος ενδέχεται να χρειαστούν 5 εκατ., δηλαδήμία αύξηση άνω του  50% , ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την έγκαιρη εξασφάλιση των απαιτούμενων δόσεων.

    «Η διαθεσιμότητα των εμβολίων έχει διάφορα προβλήματα εκ των οποίων ένα βασικό είναι και το οικονομικό, δηλαδή οι οικονομικοί όροι με τους οποίους τα εμβόλια έρχονται στη χώρα. Αυτό συμβαίνει γιατί οι παραγωγές σε παγκόσμιο επίπεδο είναι περιορισμένες. Τα εμβόλια δεν παράγονται με την ίδια ευκολία που παράγονται άλλα φάρμακα με αποτέλεσμα οι παραγωγές, σε σχέση και με τη χρονική περίοδο που πρέπει να διατεθούν να είναι περιορισμένες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σε διαδικτυακή παρουσίαση των προτάσεων της φαρμακοβιομηχανίας για ένα ισχυρό, βιώσιμο και αποδοτικό Εθνικό Σύστημα Υγείας και μια Φαρμακευτική πολιτική, προς  όφελος του ασθενή και της ελληνικής οικονομίας.

    Ο ΣΦΕΕ έχει ήδη προτείνει η ετήσια δαπάνη για εμβόλια να εξαιρεθεί από τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα. Παράλληλα, εκτιμά πως ένα πρόσθετο κονδύλι της τάξης των 200 εκατ., ετησίως, για τον εμβολιασμό είναι αυτό που θα μπορούσε να εξασφαλίσει και την απαραίτητη επάρκεια σε εμβόλια τη φετινή χρονιά, αλλά και να αποφορτίσει την κατάσταση, όσον αφορά την ανεπαρκή δαπάνη που οδηγεί στα υπέρογκα ποσά των αυτόματων επιστροφών (clawback).

    Υπενθυμίζεται ότι η άνοδος της ζήτησης του αντιγριπικού εμβολίου κατά την περίοδο του 2019, που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οφειλόταν στην καλύτερη ενημέρωση του κοινού για τον εμβολιασμό, οδήγησε σε σημαντικές ελλείψεις στην αγορά, κατά το μήνα Νοέμβριο.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, η ανταπόκριση στην πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης που αναμένεται αποτελεί πρόκληση για τις εταιρείες παραγωγούς, ενώ η έμφαση στη χρηματοδότηση του εμβολιασμού είναι μείζονος σημασίας για την καλύτερη αντιμετώπιση ενός ενδεχόμενου δεύτερου κύματος της πανδημίας.

    «Αν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες δεν ληφθούν κάποιες αποφάσεις γι’ αυτό το θέμα, η εξασφάλιση ποσοτήτων για τους μήνες του φθινοπώρου που έρχονται θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Η προμήθεια εμβολίων απαιτεί χρόνο σε επίπεδο παραγωγής. Αυτή είναι η περίοδος που εκτιμώνται οι κατά τόπους ποσότητες που θα διατεθούν και πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες παραγγελίες. Τα εμβόλια και η σωστή χρηματοδότησή τους είναι ένα μέτρο άμεσο και μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγεία», υπογράμμισε ο κος Παπαδημητρίου.

     



    ΣΧΟΛΙΑ