• ΥΓΕΙΑ

    Πρεμιέρα για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη – Δείτε τις πρώτες εικόνες

    • NewsRoom


    Ξεκίνησε σήμερα ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού για τους Ευρωπαίους πολίτες, μια ιστορική ημέρα που σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας του φονικού ιού.

    Λίγες ώρες πριν την έναρξη του προγράμματος «Ελευθερία» και στην Ελλάδα, εμβολιάστηκαν στη Ρώμη οι πρώτοι τρεις Ιταλοί πολίτες. Πρόκειται για μια γιατρό, μια νοσοκόμα και ένα μέλος του βοηθητικού προσωπικού του Νοσοκομείου Λάτζαρο Σπαλαντσάνι, οι οποίοι εμβολιάστηκαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, λίγο μετά τις 7 το πρωί (τοπική ώρα).

    «Εμβολιαστείτε όλοι, σας το λέω από καρδιάς», δήλωσε η 28χρονη νοσηλεύτρια Κλάουντια Αλιβερνίνι.

    «Αισθάνομαι πολύ καλά. Η απόφαση να εμβολιαστώ ήταν κάτι το αρκετά φυσικό. Προσφέρθηκα και επελέγην απ’ τους πρώτους, αλλά και ως σύμβολο, για να δείξουμε ότι πρέπει να εμπιστευθούμε και να πιστέψουμε αυτή την επιλογή», προσέθεσε η καθηγήτρια Μαρία Ροζάρια Καπομπιάνκι, υπεύθυνη του εργαστηρίου Ιολογίας του νοσοκομείου.

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, τέλος, υπογράμμισε μέσω Twitter ότι «Σήμερα η χώρα ξυπνά και πάλι. Η εκστρατεία αυτή ξεκινά από τους γιατρούς και το σύνολο του νοσηλευτικού προσωπικού, για να επεκταθεί, στη συνέχεια, σε όλον τον πληθυσμό και να μπορέσει να κερδίσει οριστικά, η Ιταλία, τη μάχη κατά του ιού».

    Και στην Ισπανία ξεκίνησαν από νωρίς οι πρώτοι εμβολιασμοί, με μια 96χρονη σε οίκο ευγηρίας να λαμβάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά της COVID-19 του νέου κορονοϊού, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

    Η Αρασέλι Ροσάριο Ιδάλγο Σάντσεθ ομολόγησε, χαμογελώντας, ότι δεν αισθάνθηκε «τίποτα» όταν της έκαναν το εμβόλιο.

    Η κυρία αυτή με τα λευκά κοντά μαλλιά, που φιλοξενείται στο γηροκομείο Λος Όλμος στη Γουαδαλαχάρα (κεντρική Ισπανία), στη συνέχεια σηκώθηκε αργά, φόρεσε τη ζακέτα της και απομακρύνθηκε με τη βοήθεια ενός τροχήλατου περιπατητήρα.

    Η Μόνικα Τάπιας, μία εκ των φροντιστών που εργάζονται στο ίδιο γηροκομείο ήταν ο δεύτερος άνθρωπος στη χώρα που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech.

    Το συγκεκριμένο γηροκομείο επελέγη για να ξεκινήσει από εκεί η εκστρατεία εμβολιασμού στην Ισπανία λόγω της εγγύτητάς του με τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Pfizer, όπου έφθασαν χθες τα εμβόλια από το Βέλγιο πριν διανεμηθούν σε όλη τη χώρα. Επελέγη επίσης διότι εκεί δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα Covid-19.

    «Είναι πολύ μεγάλη περηφάνεια και πολύ μεγάλη ικανοποίηση για εμάς: εκπροσωπούμε όλους τους οίκους ευγηρίας της Ισπανίας», είχε δηλώσει την Πέμπτη η επικεφαλής του γηροκομείου Μαρίνα Βαντίγιο. «Είναι τιμή για όλους εμάς», είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους.

    Την εκστρατεία του εμβολιασμού απέναντι στον κορονοϊό άρχισε σήμερα και η Τσεχία.

    Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις ήταν ο πρώτος που έλαβε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στο Κεντρικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο στην Πράγα, πριν αρχίσουν άλλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας και της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, του Μπρνο, να διανέμουν τις 9.750 δόσεις που έχει λάβει έως τώρα η Τσεχία.

    «Το εμβόλιο που έφθασε χθες από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια ελπίδα, μια ελπίδα ότι θα επιστρέψουμε στην κανονική ζωή», δήλωσε ο Μπάμπις, προτού εμβολιαστεί.

    Λίγο μετά τον πρωθυπουργό, εμβολιάστηκε η Εμίλιε Ρεπίκοβα, 95 ετών, βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η χώρα έκλεισε καταστήματα και υπηρεσίες που δεν θεωρείτο απολύτως απαραίτητο να συνεχίσουν να λειτουργούν και τα χιονοδρομικά κέντρα, ενώ επιβάλλει αυστηρότερους περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών από σήμερα, καθώς προσπαθεί να ανακόψει μια ακόμα αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 και του αριθμού των νοσηλευόμενων.

    Λίγο πριν τις 9 το πρωί της Κυριακής ξεκίνησαν στην Κύπρο οι πρώτοι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού.

    Ο πρώτος που εμβολιάστηκε ήταν ο Δρ. Τσιφτσής, ιδιώτης γιατρός στον οίκο ευγηρίας «Παναγία» στη Λεμεσό. Ο κ. Τσιφτσής έκανε λόγο για την αρχή του τέλους της πανδημίας, καλώντας, παράλληλα τους πολίτες να εμπιστευτούν την ιατρική κοινότητα και να εμβολιαστούν.

    «Νιώθω πολύ χαρούμενος, νιώθω αισιόδοξος. Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της πανδημίας. Εμπιστεύομαι την επιστήμη, την ιατρική και αυτός ήταν ο λόγος που με ώθησε να κάνω το εμβόλιο σήμερα» ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δρ. Τσιφτσής.

    «Θέλω να πω σε όλους μας τους συμπολίτες που έχουν τις αμφιβολίες τους, ότι το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές, συμμετείχαν δεκάδες άνθρωποι στις κλινικές έρευνες, τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί και όλοι συνηγορούμε στο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Και ελπίζω οι συμπολίτες μας να ακούσουν την έκκληση της ιατρικής κοινότητας να εμβολιαστούν, ώστε να βοηθήσουμε να τελειώσει η πανδημία μία ώρα γρηγορότερα» κατέληξε.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες στη Γερμανία, η πρώτη πολίτης που εμβολιάστηκε στη χώρα είναι μια υπεραιωνόβια γυναίκα, που φιλοξενείται σε οίκο ευγηρίας στη Σαξονία-Άνχαλτ.

    Πρόκειται για την Έντιτ Κβοϊτσάλα, 101 ετών, η οποία διαμένει σε οίκο ευγηρίας στην πόλη Χάλμπερτστατ.

    Συνολικά, 40 ένοικοι αυτού του ιδρύματος και 10 εργαζόμενοι έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, μία ημέρα πριν από την επίσημη έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Για μας, κάθε ημέρα μετράει», είπε ο Ίμο Κράμερ, υπεύθυνος του κέντρου εμβολιασμών της περιοχής, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση MDR.

    Παράλληλα, οι πρώτοι εμβολιασμοί σε Ουγγαρία και Σλοβακία πραγματοποιήθηκαν, επίσης, το Σάββατο.

    Στην Ουγγαρία, ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε είναι η Αριάν Κέρτετζ, γιατρός στο νοσοκομείο South Pest της πρωτεύουσας Βουδαπέστης που έκανε την αρχή. «Περίμενα εδώ και καιρό να κάνω το εμβόλιο, καθώς από αυτό εξαρτάται το να εργάζομαι ήρεμα και με ασφάλεια», δήλωσε.

    Στη Σλοβακία, ο πρώτος που εμβολιάστηκε ήταν ένας λοιμωξιολόγος, ο Βλαντίμιρ Κρτσμέρι, στην πόλη Νίτρα, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

    Διαβάστε επίσης:

    «Ελευθερία»: Με δέκα συμβολικά πρόσωπα ξεκινά σήμερα η μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην Ελλάδα

    Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα που θα εμβολιαστεί στην Ελλάδα

    Πιερρακάκης: Τι χαρτί θα επιδεικνύουν οι πολίτες για τον εμβολιασμό



    ΣΧΟΛΙΑ