• ΥΓΕΙΑ

    Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής – Τι θα γίνει με τις αδιάθετες δόσεις

    • Έφη Τσιβίκα
    Αύριο δικάζονται οι τρεις γυναίκες για εικονικό εμβολιασμό- Η εισαγγελία ερευνά αν έχει επαναληφθεί

    Δικάζονται οι τρεις γυναίκες για εικονικό εμβολιασμό


    Περιορισμένο θα είναι σήμερα, Τετάρτη (17/2), το ωράριο λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων στην Αττική, εξαιτίας της κακοκαιρίας και του κινδύνου που εγκυμονούν οι μετακινήσεις κατά τις πρωινές ώρες.

    Ειδικότερα, το σημερινό εμβολιαστικό πρόγραμμα για το λεκανοπέδιο, θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι, αντί των 8 π.μ. και τα ραντεβού των πολιτών που θα πραγματοποιούνταν εντός αυτού του τετράωρου θα επαναπρογραμματιστούν.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και της δυσκολίας πρόσβασης στα εμβολιαστικά κέντρα, αναβλήθηκαν όλοι οι εμβολιασμοί στην Αττική. «Προτάσσοντας την ασφάλεια των πολιτών, οι σημερινοί προγραμματισμένοι εμβολιασμοί στον νομό Αττικής αναβάλλονται», δήλωσε λίγο  μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

    Όσον αφορά στις δόσεις των εμβολίων με τις οποίες είχαν εφοδιαστεί τα κέντρα για τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς, υπενθυμίζεται ότι στη χώρα λειτουργεί προληπτικός μηχανισμός αναπλήρωσης, που κινητοποιεί άμεσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρώτης γραμμής, προκειμένου να αξιοποιηθούν. Κριτήριο για την επιλογή της συγκεκριμένης ομάδας  αποτέλεσε η δεδομένη ετοιμότητα αυτών των στελεχών, ώστε να μεταβαίνουν χωρίς χρονοκαθυστέρηση στα σημεία εμβολιασμού.

    Από νωρίς το πρωί, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, εξέφρασε την ανησυχία του καθώς, όπως επεσήμανε, επρόκειτο να λήξουν εκατοντάδες δόσεις.

    «Οι υπεύθυνοι των εμβολιαστικών κέντρων αγωνιούν γιατί ούτε ο στρατός μπορεί να βρει ένστολους να εμβολιασθούν. Θα πρέπει επίσημα το υπουργείο να απευθυνθεί στους πολίτες, όποιος μπορεί να προσεγγίσει τα νοσοκομεία να προσέλθει να εμβολιαστεί», δήλωσε το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διαβεβαίωσε αργότερα ότι η Κυβέρνηση «όπως κάνει πάντα» θα φροντίσει να αξιοποιήσει τα εμβόλια που έμειναν αδιάθετα, μέσω του συστήματος που διαθέτει, έτσι ώστε να μην πάει καμία δόση χαμένη. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η διαδικασία του εμβολιασμού είναι πολύ καλά οργανωμένη και θα αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε δυσκολία.

    Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για την αξιοποίηση των δόσεων που έμειναν αδιάθετες λόγω της αναβολής των εμβολιασμών στην Αττική. Εντούτοις, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 1.100 δόσεις διατέθηκαν σε τρόφιμους και προσωπικό των φυλακών Κορυδαλλού (700) και στο κέντρο κράτησης μεταναστών της Αμυγδαλέζας (400), όπου οι εμβολιασμοί θα διενεργηθούν από Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας.

    Αναφορικά με τα χαμένα ραντεβού τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η διαδικασία μέσω της οποίας θα επαναπρογραμματιστούν. Προτεραιότητα αποτελεί να εμβολιαστούν όσοι ήταν να λάβουν τη δεύτερη δόση, πιθανότατα την ερχόμενη Κυριακή, έτσι ώστε να μην παρέλθει το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο πρέπει να χορηγηθούν οι δύο δόσεις.

    Χθες διενεργήθηκαν συνολικά 21.021 εμβολιασμοί, έναντι των 28.376 τη Δευτέρα (15/2), που ήταν και η πρώτη μέρα λειτουργίας των δύο μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων στις εγκαταστάσεις της HELEXPO και της ΔΕΘ. Οι 11.791 αφορούσαν στην πρώτη δόση και οι 9.230 στη δεύτερη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις αντίξοες συνθήκες, την Τρίτη διενεργήθηκαν το 40% των προγραμματισμένων εμβολιασμών στην Αττική και το 70% στην επικράτεια.

     



    ΣΧΟΛΙΑ