• ΥΓΕΙΑ

    Πώς μπαίνουν οι τουρίστες στην Ελλάδα, τι γίνεται αν νοσήσουν, ποιος πληρώνει


    Με τα σύνορα να έχουν ανοίξει για την συντριπτική πλειονότητα των ξένων χωρών από την 1η Ιουλίου, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή τον σχεδιασμό που αναπτύχθηκε προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς ταξιδιώτες και πολίτες, καθ ‘όλη τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

    Σημείο αναφοράς αυτού του προγραμματισμού αποτελεί η φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF), την οποία όλοι οι ταξιδιώτες υποχρεούνται να συμπληρώσουν τουλάχιστον 48 ώρες πριν εισέλθουν στη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό παρέχουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το σημείο αναχώρησής τους, τη διάρκεια προηγούμενης παραμονής σε άλλες χώρες και τη διεύθυνση της διαμονής τους ενώ θα βρίσκονται στην Ελλάδα.

    Τα στοιχεία εισάγονται σε ένα πρόγραμμα ανάλυσης και εκτίμησης επιδημιολογικών δεδομένων, βάσει του οποίου οι επισκέπτες υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο (τεστ Covid-19) κατά την είσοδό τους.

    Ειδικότερα, πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό αλγόριθμο, ο οποίος αναπτύχθηκε προκειμένου να “φιλτράρει” τους τουρίστες, υποδεικνύοντας τα πιθανά κρούσματα.

    Επειδή δεν είναι δυνατόν να υποβάλλονται σε τεστ τα εκατομμύρια ταξιδιωτών που περνούν τα σύνορα, με βάση τον αλγόριθμο, το τεστ θα διενεργείται μόνο σε όσους έχουν αυξημένες πιθανότητες να φέρουν τον SARS-Cov-2, με στόχο να  εντοπιστούν έγκαιρα οι ασθενείς, πριν διασπείρουν τον ιό στην χώρα.

    Το σύστημα αυτό αναπτύχθηκε από Έλληνες γιατρούς και μηχανικούς και εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

    Έλεγχος στα αεροδρόμια

    Οι ταξιδιώτες που εισέρχονται αεροπορικώς, μετά την άφιξή τους στην πύλη μεταφέρονται στο σημείο όπου βρίσκεται το προσωπικό ελέγχου και «τσεκάρει» το ειδικό barcode που λαμβάνουν με τη  συμπλήρωση της φόρμας PLF (QR). Το barcode το έχει κάθε επιβάτης στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου του ή στην έντυπη φόρμα QR.

    Ανάλογα με τον κωδικό QR, το προσωπικό ελέγχου κατευθύνει τους επιβάτες, είτε στην περιοχή ελέγχου προκειμένου να υποβληθούν στο τεστ, είτε στην έξοδο (περιοχή παραλαβής αποσκευών ή έλεγχος διαβατηρίου). Με την ολοκλήρωση του ελέγχου, οι επιβάτες κατευθύνονται προς την έξοδο.

    Κατά παρόμοιο τρόπο ελέγχονται και όσοι ταξιδιώτες εισέρχονται στη χώρα με ακτοπλοϊκά μέσα.

    Αφίξεις στα χερσαία σύνορα

    Κατά την άφιξη στο σημείο ελέγχου, οι επιβάτες υποβάλλουν τη συμπληρωμένη φόρμα εντοπισμού επιβατών (PLF). Πραγματοποιείται έλεγχος διαβατηρίου και τελωνείου καθώς και του ειδικού barcode. Ανάλογα με τον κωδικό τους, τα εισερχόμενα άτομα κατευθύνονται είτε για έλεγχο, είτε τους επιτρέπεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τον τελικό προορισμό τους.

    Εάν σκοπεύουν να κάνουν πολλαπλές στάσεις στην Ελλάδα, πρέπει να το δηλώσουν και να αναφέρουν τον αρχικό προορισμό τους και το δρομολόγιο ταξιδιού τους για τις επόμενες 7 ημέρες. Σημειώνεται ότι οι κινητές ομάδες υγείας του EOΔY (KOMY) λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο στα σημεία ελέγχου των χερσαίων συνόρων.

    Αφού περάσουν τον έλεγχο, οι ταξιδιώτες μπαίνουν στη χώρα. Οι επιβάτες που υποβάλλονται σε τεστ, λαμβάνουν οδηγίες σχετικά με την αυτο-απομόνωσή τους, έως ότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου τους.

    Τα δεδομένα τους εισάγονται στο σύστημα πληροφοριών του EOΔY, το οποίο συνδέεται με το μητρώο COVID για να διευκολύνει τον εντοπισμό επαφών (ιχνηλάτηση) σε περίπτωση που κάποιος βρεθεί θετικός στον ιό.

    Όλοι οι επιβάτες, με οποιοδήποτε μέσο και αν ταξιδεύουν, επιβάλλεται να ακολουθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα (χρήση μάσκας και φυσική / κοινωνική απόσταση).

    Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα

    Μέχρι να καταστούν διαθέσιμα τα αποτελέσματα της εξέτασης, τα άτομα υποχρεούνται να αυτο-απομονωθούν σε κατάλυμα της επιλογής τους, που έχουν δηλώσει στη φόρμα PLF. Το κατάλυμα ενημερώνεται για την αυτό-απομόνωση και το κόστος καλύπτεται από τους ταξιδιώτες.

    Εάν το τεστ βγει θετικό

    Σε περίπτωση θετικής διάγνωσης, επιβάλλεται στον ταξιδιώτη 14ήμερη καραντίνα. Η μεταφορά στο ξενοδοχείο καραντίνας οργανώνεται από τις υγειονομικές αρχές της χώρας, ακολουθώντας όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας. Σε αυτήν την περίπτωση, το κόστος (διαμονή, γεύματα, μεταφορά και ιατρική περίθαλψη) το καλύπτει το ελληνικό κράτος.

    Εάν ένας ταξιδιώτης διαγνωστεί με Covid-19 κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, ακολουθείται η εξής διαδικασία:

    Σε περίπτωση που δεν χρειάζεται νοσηλεία (χωρίς ή με ήπια συμπτώματα), κατά την κρίση του γιατρού που τον έχει εξετάσει (γιατρός ξενοδοχείου, ιδιωτικός γιατρός, γιατρός νοσοκομείου ή ιατρικού κέντρου), παραμένει στο ξενοδοχείο καραντίνας για 14 ημέρες.

    Εάν χρειάζεται νοσηλεία του παρέχεται πλήρης ιατρική περίθαλψη σε ένα από τα νοσοκομεία της χώρας.

    Η πρόσβαση σε όλες τις ιατρικές υπηρεσίες παρέχεται δωρεάν στον ταξιδιώτη με Covid-19  σε περίπτωση που δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη. Στην περίπτωση ταξιδιωτών από κράτη μέλη της ΕΕ, όλα τα σχετικά έξοδα καλύπτονται σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες της ΕΕ.

    Αναπόφευκτη η εισαγωγή κρουσμάτων

    Παρά τους αυστηρούς ελέγχους, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι θα «ξεφύγουν» κρούσματα και θα εισαχθούν στη χώρα.  Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει ανησυχία, ωστόσο, επειδή πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση, η οποία δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

    Η κατάσταση παρακολουθείται στενά, σε καθημερινή βάση, από τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι εάν το κρίνουν απαραίτητο θα εισηγηθούν νέα μέτρα.

    Οι τοπικές αναζωπυρώσεις είναι το επικρατέστερο σενάριο γι’ αυτό το καλοκαίρι, εντούτοις, δεν εμπνέουν ανησυχία, καθώς είναι ελεγχόμενες. Αυτό που θα σημάνει συναγερμό είναι τα διάσπαρτα κρούσματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, κυρίως όταν αυτά δεν έχουν γνωστή πηγή μετάδοσης.

    Τα πρώτα αποτελέσματα για την επίδραση της επανεκκίνησης του τουρισμού στο δείκτη R0 θα είναι εμφανή σε 15 ημέρες, εντούτοις ειδικοί εκτιμούν  ότι μια πιο σαφή εικόνα θα έχουμε στο τέλος του μήνα.

     



    ΣΧΟΛΙΑ