• ΥΓΕΙΑ

    Πόλεμος Γκάγκα – Παγώνη για τα χειρουργεία

    Πόλεμος Γκάγκα - Παγώνη για τα χειρουργεία

    Μίνα Γκάγκα – Ματίνα Παγώνη


    Σκληρό ροκ για τα προγραμματισμένα χειρουργεία. Ανακοίνωση της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα για αναβολή των προγραμματισμένων χειρουργείων πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ Ματίνας Παγώνη, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει… πόλεμος.

    Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, με οδηγίες στους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, καλεί τα νοσοκομεία, δημόσια και ιδιωτικά, να προβούν σε μείωση των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων έως 80%.

    Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι επείγουσες όσο και οι έκτακτες περιπτώσεις, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

    Στο έγγραφο τονίζεται ότι θα διενεργούνται κανονικά οι διαγνωστικές εξετάσεις και οι θεραπείες των ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας.

    Η εν λόγω ανακοίνωση πυροδότησε την έντονη αντίδραση της Ματίνας Παγώνη.

    «Ενημερώσαμε στη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθούν τα τακτικά χειρουργεία και να αναβληθούν, γιατί θα εκτεθούμε απέναντι στον κόσμο με non covid παθήσεις, που περιμένει να χειρουργηθεί και έχει πάρει τα ραντεβού του. Θα κάνουμε έκτακτο συμβούλιο ως ΕΙΝΑΠ. Θεωρώ απαράδεκτο να γίνει αυτό. Εμείς θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια τα χειρουργεία να πραγματοποιηθούν», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΟΡΕΝ η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών.

    «Ξαναγυρίζουμε πίσω, όπως πριν από έναν χρόνο. Αυτά τα χειρουργεία πρέπει να γίνουν. Οι άνθρωποι έχουν ζητήσει τα ραντεβού τους, ξέρουν ότι θα χειρουργηθούν. Καταλαβαίνετε την αγωνία του καθενός, που είναι non covid, να θέλει να χειρουργηθεί, να λύσει το πρόβλημά του, δεν πρόκειται να το δεχθούμε αυτό. Έχουμε ενημερώσει τον Υπουργό, τα χειρουργεία θα γίνουν κανονικά», δήλωσε έξω φρενών η κα Παγώνη.

    Πόλεμος για το… νυστέρι

    Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ επεσήμανε ότι την προηγούμενη φορά αναβλήθηκαν τα προγραμματισμένα χειρουργεία για 6-7 μήνες και ότι το καλοκαίρι δεν πήραν άδεια ορισμένοι γιατροί και νοσηλευτές, για να «βγάλουν» μερικά χειρουργεία τον Αύγουστο, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η λίστα.

    «Δεν θα το δεχθούμε, έχουμε ξεκάθαρη θέση σε αυτό το θέμα. Είμαστε γιατροί», είπε μαινόμενη.

    Αυτή η οργισμένη αντίδραση ανάγκασε την κα Μίνα Γκάγκα να επανέλθει στο θέμα και να δώσει εξηγήσεις για το τι εννοούσε.

    Μιλώντας νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα η κα Γκάγκα είπε: «Δεν καλούμε τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργείων, απλώς δίνουμε την άδεια στις διοικήσεις, εφόσον έχουν πολύ μεγάλο φόρτο λόγω της επιδημίας, να μειώσουν – εάν μπορούν – τα χειρουργεία τους, όσο χρειαστεί για αυτό το διάστημα, που έχουμε πάρα πολλά περιστατικά, ώστε να έχουν όλοι καλή περίθαλψη», υπογραμμίζοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν μένει πίσω κανένα σοβαρό περιστατικό, δεν μένει πίσω καμία χημειοθεραπεία.

    Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας: «Μπορούμε να πάμε 20 ή 30 ημέρες αργότερα ένα τακτικό χειρουργείο, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νοσοκομείου, ώστε σε αυτό το διάστημα να έχουν καλή περίθαλψη όλοι οι άλλοι ασθενείς. Μια αντικατάσταση κεφαλής μηριαίου ή μια ορθοπεδική επέμβαση για ένα χρόνιο νόσημα, μπορεί να μεταφερθεί για κάποιες ημέρες, χωρίς να αλλάζει κάτι σημαντικά, αφού δεν κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς. Δεν σταματάμε ένα χειρουργείο για έναν όγκο ή για ένα τροχαίο. Θέλουμε και οι γιατροί να ασκήσουν τα καθήκοντά τους με ηρεμία, να μην πιέζονται πάρα πολύ, να είναι καλοί στις υπηρεσίες υγείας που προσφέρουν και οι ασθενείς να έχουν καλή αντιμετώπιση».

    Η κα Παγώνη από την πλευρά της τόνισε: «Οι διοικήσεις των νοσοκομείων είναι υποχρεωμένες, σε συνεργασία με την ΥΠΕ, να κάνουν κανονικά τον καταμερισμό των κρεβατιών και να βρουν λύσεις, ώστε μαζί με εμάς – το τονίζω – τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που είμαστε στην πρώτη γραμμή και ξέρουμε τι γίνεται στα νοσοκομεία, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Αν ετοιμάζουν το έγγραφο να φτάσει στο νοσοκομείο, τους ενημερώνουμε ότι δεν θα το δεχτούμε».

    Διαβάστε επίσης:

    Γκάγκα: Αναβάλλονται αορίστως τα τακτικά χειρουργεία σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία

    ΠΟΥ: Δραματική πρόβλεψη για 700.000 επιπλέον νεκρούς στην Ευρώπη έως την άνοιξη



    ΣΧΟΛΙΑ