• ΥΓΕΙΑ

    ΠΟΕΔΗΝ: Στη «μαύρη αγορά» οι προστατευτικές μάσκες- Αύξηση έως 5.000%

    • NewsRoom


    Αισχροκέρδεια στην αγορά μασκών εν μέσω πανδημίας καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

    Όπως αναφέρει, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με τις μάσκες υψηλής προστασίας που τα νοσοκομεία προμηθεύονταν σε τιμές από 0,40 έως 0,80 λεπτά του ευρώ, τώρα να τις αγοράζουν προς 21 ευρώ (5.000% -52 φορές πάνω).

    Παράλληλα, τονίζει ότι λόγω των ελλείψεων οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν αυτοσχέδιες μάσκες και στολές υψηλής προστασίας, οι οποίες ωστόσο είναι άγνωστο εάν καλύπτουν τις προδιαγραφές ασφαλείας.

    «Τα Νοσοκομεία αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα με το υγειονομικό υλικό. Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε μάσκες, γάντια, προστατευτικές στολές.

    Συχνά οι νοσηλευτές και οι γιατροί είναι αναγκασμένοι να προσφέρουν νοσηλευτική και ιατρική φροντίδα στους ασθενείς με κορονοϊό χωρίς μάσκες υψηλής προστασίας. Αναγκάζεται το προσωπικό να μπαίνει σε θαλάμους περιστατικών με τον ιό με απλές μάσκες που και αυτές είναι πια είδος πολυτελείας.

    Οι εταιρείες εκμεταλλευόμενες την ανάγκη αισχροκερδούν σε βάρος του ελληνικού δημοσίου. Τα Νοσοκομεία αναγκάζονται πια να αγοράζουν τις μάσκες μέχρι και 52 φορές πιο ακριβά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Ζακύνθου προμηθεύτηκε μάσκες υψηλές προστασίας προς 21 ευρώ τη μία από 0,40 λεπτά του ευρώ που πωλούνταν πριν τρεις μήνες», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ (δείτε τη σχετική σύμβαση εδώ), καλώντας τα Υπουργεία Υγείας και Ανάπτυξης καθώς και τον Εισαγγελέα να παρέμβουν άμεσα προκειμένου  να σταματήσει αυτή η αισχροκέρδεια.

     

    Αυτοσχέδια μέσα ατομικής προστασίας

    Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι εργαζόμενοι, λόγω της μεγάλης έλλειψης σε προστατευτικό υλικό κινούνται προς άλλες κατευθύνσεις προκειμένου να προστατευθούν. Κινητοποιούν τα ραφεία και ευαισθητοποιούν τις τοπικές βιοτεχνίες ραπτικής να ράβουν μάσκες και στολές προστασίας (Ξάνθη, Δρομοκαϊτειο κ.α.).

    «Σχεδόν πια όλα τα Νοσοκομεία ετοιμάζονται να ράψουν μάσκες. Στο νοσοκομείο της Καρδίτσας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι να διαθέσουν 5.000 ευρώ από το ταμείο του Συλλόγου και αγόρασαν μάσκες για τη προστασία των εργαζομένων.

    Είναι θετικές προσπάθειες αλλά κανείς δεν ξέρει εάν το εν λόγω υλικό καλύπτει τις προδιαγραφές ασφαλείας.

    Άμεσα λοιπόν τα Νοσοκομεία θα πρέπει να προμηθευτούν υγειονομικό υλικό, ειδικά μάσκες και στολές υψηλής προστασίας που είναι είδη πολυτελείας πια στα Νοσοκομεία. Για να σταματήσει η αισχροκέρδεια θα πρέπει να επιταχθούν», καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ.



    ΣΧΟΛΙΑ