• ΥΓΕΙΑ

    ΠΟΕΔΗΝ: Στη «μαύρη αγορά» οι χειρουργικές μάσκες, λόγω γρίπης και κοροναϊού


    Αισχροκέρδεια των εταιριών σε βάρος των νοσοκομείων και των πολιτών που προμηθεύονται μάσκες για την προστασία από τη γρίπη και τον κοροναϊό, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

    Όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση, η ανησυχία για εμφάνιση πιθανών κρουσμάτων κοροναϊού στη χώρα και η γρίπη που είναι σε έξαρση σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), έχουν προκαλέσει ελλείψεις στην αγορά, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε υπέρογκη αύξηση της τιμής τους.

    «Η τιμή για την αγορά απλών χειρουργικών και υψηλής προστασίας μασκών, λόγω αυξημένων αναγκών από τα νοσοκομεία ανέβηκε τις τελευταίες ημέρες 300%.

    Αναφερόμαστε στα νοσοκομεία που αγοράζουν μάσκες εκτός σύμβασης ή αυτά που δεν έχουν καθόλου συμβάσεις και είναι πολλά. Τα νοσοκομεία χρειάζεται να διαθέτουν μεγάλες ποσότητες μασκών αυτόν τον καιρό και έτσι θα αναγκαστούν να τις αγοράσουν στην ‘μαύρη αγορά’. Μάλιστα όλες οι εταιρίες για να δικαιολογήσουν την αισχροκέρδεια προφασίζονται ελλείψεις», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

    Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τις απλές χειρουργικές μάσκες, οι εταιρίες, τις χρέωναν 0,0116 λεπτά+ΦΠΑ, έκαστη. Εντούτοις, λόγω έξαρσης της γρίπης και της ανησυχίας για την εμφάνιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στη χώρα, τώρα θα αγοράζονται προς 0,032 λεπτά του ευρώ+ΦΠΑ.  Αντίστοιχα, οι μάσκες υψηλής προστασίας κοστολογούνταν 0,64 λεπτά του ευρώ +ΦΠΑ, έκαστη και τώρα η τιμή τους ανέρχεται στα 2 ευρώ+ΦΠΑ.

    Η ΠΟΕΔΗΝ καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει, καθώς –όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- «δεν θα αντέξουν οι αναιμικοί προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και αυτό που θα συμβεί είναι να ξεμείνουν από μάσκες».

    Τέλος, τονίζει ότι οι μάσκες είναι απαραίτητες στους πολίτες αν όχι για τον κοροναϊό, σίγουρα για την εποχική γρίπη. «Δεν μπορεί κανείς να κερδοσκοπεί σε βάρος τους, ούτε σε βάρος των Υγειονομικών Μονάδων», καταλήγει.

    Παρακάτω τα σχετικά τιμολόγια που κοινοποίησε η Ομοσπονδία.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ