• ΥΓΕΙΑ

    Ποδηλασία: Είναι καλή για τα γόνατα;

    ποδήλατο γόνατα


    Η χρήση ποδηλάτου μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου από διάφορα προβλήματα υγείας, που σχετίζονται με την καθιστική ζωή.

    Ωστόσο, η ποδηλασία ως άσκηση έχει συνδεθεί με την πεποίθηση ότι μπορεί να προκαλέσει πόνο στα γόνατα ή τραυματισμούς, γι’ αυτό και άτομα που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από αυτήν δεν το κάνουν. Για όσους λοιπόν, αναρωτιούνται για την άσκηση με ποδήλατο ο κ. Στυλιανός Θεοχαράκης, Διευθυντής Ορθοπεδικός στο Metropolitan Hospital επισημαίνει τα οφέλη της ποδηλασίας και εξηγεί τι πρέπει να προσέχουμε.

    • Η ποδηλασία είναι μια πολύ καλή μορφή άσκησης που μπορεί να προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Επίσης είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση και τον έλεγχο του βάρους, καθώς αυξάνει τον μεταβολικό μας ρυθμό, βοηθώντας μας έτσι να κάψουμε λίπος.

    • Έχει αποδειχθεί από έρευνες, ότι η τακτική άσκηση με ποδήλατο βοηθάει και στη μείωση των ζητημάτων υγείας που σχετίζονται με την καθιστική ζωή αλλά και βελτιώνει τη φυσική μας κατάσταση καθώς και τη διάθεση.

    • Η ποδηλασία είναι μια άσκηση χαμηλού αντίκτυπου και μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα. Μάλιστα, η καθημερινή ποδηλασία βοηθά στην ενίσχυση των τετρακεφάλων των ποδιών.

    Ωστόσο:

    Στην κοινότητα των ποδηλατών κυκλοφορεί η αντίληψη ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα προκαλεί πόνο στα γόνατα, πόνο στην πλάτη, μούδιασμα στα χέρια και στους καρπούς, προκαλώντας ερωτήματα για την άσκηση. Επίσης, πολλοί ποδηλάτες, παρά την εμπειρία τους, καταλήγουν να νιώθουν πόνο στα γόνατα. Όμως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ευθύνεται η ποδηλασία, γιατί υπάρχουν αρκετοί άλλοι παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στον πόνο στο γόνατο κατά την ποδηλασία.

    Παράγοντες που επηρεάζουν τα γόνατα κατά την ποδηλασία

    Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης πόνου στο γόνατο αλλά και άλλων ζητημάτων όπως η οστεοαρθρίτιδα των γονάτων.

    Μερικοί από αυτούς είναι:

    • H απουσία σωστού εξοπλισμού ή η λανθασμένη ποδηλασία,

    • οι ξαφνικές αλλαγές στις συνήθειες ποδηλασίας,
    • γενετικοί παράγοντες.

    Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, η γενετική προδιάθεση μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει πόνους στο γόνατο και περισσότερα επιβλαβή προβλήματα στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της οστεοαρθρίτιδας των γονάτων. Η κληρονομικότητα μαζί με λανθασμένες πρακτικές ποδηλασίας μπορούν συνδυαστικά να αυξήσουν τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών. Χρησιμοποιώντας όμως τον σωστό εξοπλισμό και μετριάζοντας το χρόνο που αφιερώνουμε στην ποδηλασία, καθώς και το επίπεδο πίεσης που ασκούμε στα γόνατα, μπορούμε να μειώσουμε τόσο τον κινδύνου εμφάνισης πόνου στο γόνατο όσο και των διαφόρων τραυματισμών.

    Τι πρέπει να κάνουμε κατά την ποδηλασία

    • Φροντίζουμε για σωστή εφαρμογή: Ένα ποδήλατο που ταιριάζει στις αναλογίες μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για την αποφυγή του πόνου στο γόνατο. Για παράδειγμα, ένα κάθισμα που είναι πολύ ψηλό ή πολύ χαμηλό επηρεάζει το πόσο πρέπει να λυγίσει ή να επεκταθεί το γόνατό μας. Η σωστή τοποθέτηση πρέπει να κρατάει το γόνατο σε γωνία 45 μοιρών. Επίσης, ρυθμίζουμε τα πετάλια, έτσι ώστε να μην είναι ούτε πολύ κοντά ούτε πολύ μακριά από το πλαίσιο του ποδηλάτου.

    • Βάζουμε τη σωστή δύναμη ποδιών: Χωρίς την απαραίτητη αντοχή στα πόδια, η επαναλαμβανόμενη ποδηλασία μπορεί να προκαλέσει πόνο στο γόνατο και άλλους τραυματισμούς. Επομένως, η προπόνηση δύναμης είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη και τη μείωση του πόνου στο γόνατο κατά την ποδηλασία. Παρόλο που είναι καλό να δουλεύουμε όλους τους μυς του σώματος, θα πρέπει να επιμείνουμε σε μια σειρά ασκήσεων ποδιών στο γυμναστήριό μας, που μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των μυών που υποστηρίζουν και σταθεροποιούν τα γόνατά μας.

    • Κάνουμε πάντα προθέρμανση: Πριν από οποιαδήποτε άσκηση συνιστάται πάντα μια σωστή προθέρμανση. Η ποδηλασία είναι μια άσκηση, που απαιτεί να ζεσταθούν τόσο τα γόνατά μας όσο και το υπόλοιπο σώμα μας πριν ξεκινήσουμε την οδήγηση. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε ξεκινώντας τη διαδρομή μας με πιο αργό ρυθμό και στη συνέχεια να τον αυξάνουμε σταδιακά, μέχρι να «πιάσουμε» τον κανονικό μας ρυθμό.

    Συμπερασματικά, η ποδηλασία:

    Eίναι εύκολη και μπορεί να αποτελέσει μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας. Ως δραστηριότητα βοηθά στην πρόληψη καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, ορισμένων ειδών καρκίνου, διαβήτη, αρθρίτιδας, παχυσαρκίας και κατάθλιψης μεταξύ πολλών άλλων. Και μπορεί να είναι καλή για τα γόνατά μας εάν γίνεται σωστά. Ωστόσο θα πρέπει, πριν την ξεκινήσουμε, να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας, κίνηση που αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε μορφή άσκησης επιλέξουμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.

    Διαβάστε ακόμη:

    Παιδιατρικό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο σχετιζόμενο με τον SARS-CoV-2

    Χρήσιμες οδηγίες για προστασία από την έκθεση στον ήλιο

    Τροφικές αλλεργίες vs τροφικές δυσανεξίες

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ