• ΥΓΕΙΑ

    Πλήρης κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ

    • Έφη Τσιβίκα


    Τροπολογία με την οποία προβλέπεται η πλήρης απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη από 1/1/2020 μέχρι 31/12/2020, ως αντισταθμιστικό μέτρο για όσους στερήθηκαν οριστικά την παροχή του Ε.Κ.Α.Σ. με το Νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), κατέθεσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας.

    Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου με τίτλο «Κύρωση των επιμέρους συμβάσεων δωρεάς της από 06.09.2018 σύμβασης δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» και του ελληνικού Δημοσίου, για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της υγείας που κυρώθηκε με τον νόμο 4564/2018 (Α΄ 170), που εισέρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Δευτέρα 27 Ιανουαρίου.

    Υπενθυμίζεται ότι η κατάργηση από 31/12/19 του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) προκάλεσε αναστάτωση στους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς, οι περισσότεροι ανησυχούσαν και για την πιθανή αυτόματη κατάργηση της μειωμένης ή μηδενικής συμμετοχής τους σε φάρμακα.

    Από τις αρχές του χρόνου υπήρξε, όμως, και μεγάλη σύγχυση ανάμεσα στους γιατρούς που συνταγογραφούν τα φάρμακα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος της ΗΔΙΚΑ, στο οποίο είχε παραμείνει η επιλογή της “μηδενικής συμμετοχής” των ασφαλισμένων – πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ.

    Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ενημερώθηκε με καθυστέρηση για το πρόβλημα και στις 14/01 έδωσε εντολή στην ΗΔΙΚΑ και τον ΕΟΠΥΥ να διατηρήσουν το υφιστάμενο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 καθεστώς των ποσοστών συμμετοχής (ως ίσχυε στο πλαίσιο της παρ. 1 του νόμου 4411/2016 υπέρ των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ), το οποίο θα ίσχυε προκειμένου να μην απαιτηθούν αντιλογισμοί, μέχρι την τροποποίηση του νόμου, η οποία θα κοινοποιηθεί μετά την ψήφισή της.

     



    ΣΧΟΛΙΑ