• ΥΓΕΙΑ

    Πλεύρης: Από την επόμενη εβδομάδα η επίταξη γιατρών

    • NewsRoom
    Πλεύρης: Από την επόμενη εβδομάδα η επίταξη γιατρών

    Θάνος Πλεύρης


    Η επίταξη θα ισχύσει σε ειδικές κατηγορίες και θα ξεκινήσει από τη Βόρεια Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

    Μιλώντας στην ΕΡΤ,  ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι εντός των ημερών θα συνεδριάσει η Επιτροπή «προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσουμε στην λήψη περαιτέρω μέτρων». Ωστόσο,  επεσήμανε ότι οποιοδήποτε μέτρο ληφθεί δεν θα αφορά την κανονικότητα των εμβολιασμένων.

    Όσον αφορά τις πιέσεις που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά το προσωπικό που απαιτείται εκεί», ενώ τόνισε ότι «κρίσιμη είναι η ενίσχυση στις εφημερίες, από τις ιδιωτικές κλινικές».

    Εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα πρέπει να βρεθεί λύση, αλλιώς «από την επόμενη εβδομάδα ενεργοποιείται το σχέδιο επιστράτευσης». Ωστόσο ο υπουργός έκρινε πως «οι θέσεις δεν θα καλυφθούν οικειοθελώς».

    Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι το μέτρο θα αφορά ειδικές κατηγορίες, δηλαδή αρχικά θα δοθεί έμφαση στην Βόρεια Ελλάδα, όπου η κατάσταση είναι πολύ επιβαρυμένη. Ενώ, ανέφερε ότι «το σχέδιο θα επεκταθεί και όπου χρειαστεί».

    Παραδέχθηκε το «το μέτρο δεν είναι αρεστό» αλλά έκανε λόγο για αναγκαιότητα. «Τα μέτρα επιτάξεων δεν είναι αρεστά, αλλά τα κίνητρα συμπεριλαμβάνουν υπερδιπλάσια χρήματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι για 2-3 μήνες θα πάει πίσω η ιδιωτική τους δουλειά, αλλά καλούμε ιδιώτες έστω και για μερική απασχόληση», είπε ο κ. Πλεύρης.

    «Δεν θέλουνε να εξαντλήσουμε τον ιατρικό κόσμο» είπε, αναφέροντας πως το υπουργείο ζητά να ενταχθούν στην προσπάθεια έστω και part time για να μπορούν να λειτουργούν παράλληλα και τα ιατρεία τους.

    «Ενεργοποιείται πλήρως η συμφωνία σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα, ενώ υπάρχει σχεδιασμός και για Αθήνα» σημείωσε.

    Ο κ. Πλεύρης είπε ότι τη Δευτέρα θα υπάρχει πλήρης κατάλογος κλινών που πιθανών χρειαστούμε στην Ελλάδα. «Ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία έχουμε βοήθεια με 400 κλίνες και στο συνολικό σχεδιασμό υπάρχει πρόβλεψη για απευθείας νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική για όποιον το επιθυμεί. Πάνω από 50 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κενές στην Αττική και μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε πλήρη κατάλογο κλινών που τυχόν θα χρειαστούμε στην Αθήνα», ανέφερε.

    Όποια κενή κλίνη έχει ο ιδιωτικός τομέας και την χρειάζεται το ΕΣΥ την παραλαμβάνει μέσω του ΕΚΑΒ που συνεχίζει να διαχειρίζεται το θέμα.

    Όσον αφορά στις διασωληνώσεις ασθενών εκτός ΜΕΘ, είπε πως σε τέτοιες περιπτώσεις ενημερώνεται το ΕΚΑΒ και μεταφέρει τους ασθενείς «σε άλλη πόλη ή και άλλη υγειονομική περιφέρεια».

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα

    «Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μέτρα» είπε και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξουν «ούτε γενικά μέτρα, ούτε τοπικά lockdown. Μιλάμε για κανονικότητα σε όσους έχουνε εμβολιαστεί, γιατί δεν νοσούν βαριά, και παραπάνω περιορισμούς της κανονικότητας στους ανεμβολίαστους, όχι τιμωρητικά».

    Σε ερώτηση για το εάν βρίσκονται υπό συζήτηση ειδικά μέτρα για τα σουπερμάρκετ, διευκρίνισε πως η συζήτηση είναι ακόμα γενική και δεν έχει υπάρξει εξειδίκευση.

    Το σύστημα υγείας πιέζεται γιατί η οικονομία είναι ανοιχτή είπε ο υπουργός, τονίζοντας πως το επόμενο δίμηνο θα είναι δύσκολο.

    Ο κ. Πλεύρης στάθηκε στην αναγκαιότητα του εμβολιασμού, τονίζοντας ότι εάνν δεν υπήρχε το εμβόλιο, οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό θα ήταν 4πλασίες ή 5πλασίες.

    Πλεύρης: Σημαντικό στην Ελλάδα να παράγουμε φάρμακα υψηλής τεχνολογίας

    «Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία κατάφερε να στηρίξει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και μεγάλα νοσοκομεία στη Γαλλία και τη Γερμανία γιατί είχαν απουσία πρώτων υλών επειδή είχαν μεταφέρει τα δικά τους εργοστάσια στην Ασία», είπε ο υπουργός Υγείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Εμβόλια Covid-19: Nέος πρωτεϊνικός στόχος ανοίγει τον δρόμο για αποτελεσματικότερη ανοσία

    Κορονοϊός-ΕΚΠΑ: 15 πρακτικές συμβουλές για τις ευπαθείς ομάδες



    ΣΧΟΛΙΑ