• ΥΓΕΙΑ

    Πλαστική Χειρουργική: «Καμπανάκι κινδύνου» για την πιο θανατηφόρα επέμβαση


    Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί μία ολοένα και πιο δημοφιλής μέθοδος αυξητικής και ανόρθωσης γλουτών κρούει η Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικών Χειρουργών (ASPS).

    Όπως επισημαίνει, η αυξητική-ανόρθωση γλουτών με λιποαναρρόφηση-λιπομεταφορά, γνωστή και ως “Brazilian butt lift”, έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ όλων των αισθητικών διαδικασιών, τη στιγμή που η ζήτησή της έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 5 χρόνια.

    Με σκοπό να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους η μέθοδος παρουσιάζει τόσο υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και να εκδοθούν νέες οδηγίες ασφαλείας, συστάθηκε  ειδική ομάδα εργασίας πλαστικών χειρουργών, με την ονομασία MultiSociety Gluteal Fat Grafting Task Force (MSGFGTF).

    Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της  ASPS, το 2017, πραγματοποιήθηκαν περίπου 20.300 Brazilian butt lifts. Οι επιπλοκές από την εφαρμογή της μεθόδου οφείλονται πιθανότατα σε έναν συνδυασμό πολλών παραγόντων, όπως η τεχνικά δύσκολη φύση της επέμβασης, και η αύξηση της ζήτησης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τη διενέργεια της επέμβασης από μη ειδικούς και μη πιστοποιημένους χειρουργούς.

    Ο μεγαλύτερος κίνδυνος φαίνεται ότι είναι μία επιπλοκή η οποία ονομάζεται «λιπώδης εμβολή», προκαλείται από λάθος χειρισμό του χειρουργού και μπορεί να αποβεί μοιραία. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους θανάτους που έχουν σημειωθεί φαίνεται να έχουν προκληθεί από μη ειδικευμένους επαγγελματίες που εργάζονται σε μη εγκεκριμένες εγκαταστάσεις.

    Η MSGFGTF, η οποία εκπροσωπεί τους πλαστικούς χειρουργούς που  έχουν πιστοποιηθεί από το Αμερικανικό Συμβούλιο Πλαστικής Χειρουργικής (ABPS)  παγκοσμίως, εξέδωσε οδηγία προς τους χειρουργούς, προτρέποντας τη συζήτηση των κινδύνων με τους ασθενείς, ενώ παράλληλα παρείχε πρόσθετες συστάσεις για την ασφαλή διενέργεια της διαδικασίας.

    Τι δείχνουν οι μελέτες

    Μια έρευνα του 2017, που διεξήχθη με τη συμμετοχή 692 χειρουργών από όλο τον κόσμο διερεύνησε το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών που υποβλήθηκαν στην επέμβαση. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, οι χειρουργοί ανέφεραν 32 περιπτώσεις θανάτου από λιπώδη εμβολή και 103 μη θανατηφόρες περιπτώσεις, αλλά εκτιμάται ότι πιθανότατα υπάρχουν πολλά ακόμη περιστατικά που δεν έχουν αναφερθεί.

    Η λιπώδης εμβολή αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως η κύρια αιτία θανάτου στην Αισθητική Χειρουργική. Το εκτιμώμενο ποσοστό θνησιμότητας από την συγκεκριμένη επιπλοκή στο πλαίσιο  ενός Brazilian butt lift είναι 1: 3.000.

    Μια σχετική μελέτη του 2015 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα οι θάνατοι οφείλονται στην καταστροφή των γλουτιαίων αιμοφόρων αγγείων, επιτρέποντας στο λίπος να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος. Οι συντάκτες συνέστησαν στους χειρουργούς “η λιποέγχυση στους γλουτούς να εκτελείται πολύ προσεκτικά, αποφεύγοντας τις ενέσεις σε βαθιά μυϊκά επίπεδα” και στους ενδιαφερόμενους να αποφεύγουν τις υπερβολές καθώς και να επιλέγουν τον γιατρό τους με μεγάλη προσοχή και με την προϋπόθεση ότι διαθέτει πιστοποίηση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αισθητική χειρουργική: Έτσι θα παρατείνετε τη διάρκεια του αποτελέσματος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λείο δέρμα στην παραλία: Πώς μπορείτε να το αποκτήσετε στο παρά 5΄

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πλαστική Χειρουργική: Τι γίνεται όταν το αποτέλεσμα δεν ικανοποιεί



    ΣΧΟΛΙΑ