• ΥΓΕΙΑ

    Πιο θανατηφόρος ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες

    • NewsRoom


    Οι άνδρες με καρκίνο του μαστού παρουσιάζουν μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με τις γυναίκες, σε όλα τα στάδια της νόσου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Vanderbilt.

    Όπως δείχνουν τα ευρήματά της, το πενταετές ποσοστό θνησιμότητας για τους άνδρες ήταν 19% υψηλότερο από ό,τι για τις γυναίκες, με τη διαφορά να υφίσταται ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη κλινικά χαρακτηριστικά, όπως οι τύποι του καρκίνου, η θεραπεία και η πρόσβαση στην περίθαλψη.

    Τα χαμηλότερα συνολικά ποσοστά επιβίωσης των ανδρών, ενδέχεται να οφείλονται στη διακριτή βιολογία του καρκίνου, στη λιγότερο αποτελεσματική θεραπεία ή σε θέματα συμμόρφωσης και ίσως στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής μεταξύ των ανδρών, εξηγούν οι ερευνητές.

    Σύμφωνα με την συντάκτρια της μελέτης, Xiao-Ou Shu, MD, PhD, MPH, επιπρόσθετες μελέτες είναι απαραίτητες για τον εντοπισμό των αιτιών, ωστόσο, θα απαιτούσαν πιθανώς διεθνείς κοινοπραξίες δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι πολύ σπάνιος, αντιπροσωπεύοντας λιγότερο από το 1% των περιπτώσεων.

    Η μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα 11 ετών (1η Ιανουαρίου 2004 έως την 31η Δεκεμβρίου 2014) από την Βάση Δεδομένων για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, στα οποία συμμετείχαν 1,8 εκατομμύρια γυναίκες ασθενείς, αλλά μόνο 16,025 άνδρες.

    Περίπου το 85% του καρκίνου του μαστού στους άνδρες είναι ER-θετικό, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις γυναίκες είναι 75%.

    «Πρόκειται για έναν τύπο καρκίνου όπου οι ασθενείς συνήθως πηγαίνουν καλύτερα επειδή έχουμε ορμονική θεραπεία», δήλωσε η Shu. «Έχουμε πολλές θεραπευτικές επιλογές για αυτόν τον τύπο καρκίνου του μαστού. Θεωρητικά, οι άνδρες θα πρέπει να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και να έχουν χαμηλότερη θνησιμότητα, απ’ ό,τι οι γυναίκες, εάν η θεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματική. Το ερώτημα είναι εάν υπάρχουν κάποιες άλλες βιολογικές διαφορές μεταξύ του ER-θετικού καρκίνου του μαστού στους άνδρες και στις γυναίκες».

    Όπως εξηγούν οι συντάκτες της μελέτης, προηγούμενες εργασίες έχουν δείξει ότι οι άνδρες μπορεί να μην είναι τόσο συμβατοί με τις ορμονικές θεραπείες, όσο οι γυναίκες. Άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα ποσοστά επιβίωσης αφορούν στον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση οινοπνεύματος, η σωματική αδράνεια και η παχυσαρκία.

    Τα κλινικά χαρακτηριστικά και η ανεπαρκής θεραπεία συνδέθηκαν με το 63% της διαφοράς στη θνησιμότητα μεταξύ των δύο φύλων.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA Oncology.



    ΣΧΟΛΙΑ