• ΥΓΕΙΑ

    Pfizer: Επιτρέπει την παραγωγή γενόσημων του χαπιού της κατά του κορονοϊού

    • NewsRoom
    Pfizer/BioNTech: Μελέτη για την νέα παραλλαγή της Covid-19-Τα αποτελέσματα σε 2 εβδομάδες

    pfizer


    Η Pfizer κατέληξε σε συμφωνία δικαιωμάτων χρήσης η οποία θα επιτρέψει την παραγωγή γενοσήμων του νέου φαρμάκου – χαπιού της κατά της Covid-19 για 95 χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, σε μια κίνηση ανάλογη εκείνης της Merck για το δικό της φάρμακο.

    Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, η Pfizer αναφέρει ότι υπέγραψε συμφωνία με την υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη Δεξαμενή Πατεντών Φαρμάκων (Medicines Patent Pool) προκειμένου να επιτρέψει το πειραματικό χάπι της, όταν πλέον θα έχει εγκριθεί από τις εθνικές και περιφερειακές αρχές φαρμάκων, να μπορεί να παραχθεί από εταιρείες γενοσήμων και να διανεμηθεί σε χώρες που αντιπροσωπεύουν το 53% του παγκόσμιου πληθυσμού. Η μετοχή της Pfizer, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, υποχωρούσε 1% στις ηλεκτρονικές προσυνεδριακές συναλλαγές μετά την ανακοίνωση της είδησης.

    Η Pfizer δεν θα εισπράττει δικαιώματα από πωλήσεις σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, ενώ για εκείνες μεσαίου εισοδήματος δεν θα εισπράττει για όσο διάστημα η Covid-19 θα θεωρείται εκεί κίνδυνος δημόσιας υγείας.

    Η πολυαναμενόμενη συμφωνία θα μπορούσε να αυξήσει κατακόρυφα την πρόσβαση σε ένα νέο όπλο για τη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού. Σε αντίθεση με την πρωτοπόρα και “εξωτική” τεχνολογία mRNA του εμβολίου της Pfizer και της BioNTech κατά της Covid-19, οι τεχνικές παραγωγής του χαπιού είναι ώριμες και από χρόνια δοκιμασμένες, με πολλές εταιρείες παραγωγής γενοσήμων να μπορούν να παράγουν με μικρό κόστος “αντίγραφα” του φαρμάκου.

    Το ιδιαίτερα αποτελεσματικό, σύμφωνα με τις μελέτες, χάπι μπορεί να ληφθεί με τα πρώτα συμπτώματα Covid και να μειώσει τις πιθανότητες νοσηλείας ή θανάτου κατά 89%. Ήδη η Pfizer έχει υποβάλει αίτημα χορήγησης καθεστώτος επείγουσας χρήσης του φαρμάκου στις ΗΠΑ και σκοπεύει να πράξει το ίδιο σύντομα και σε άλλες περιφέρειες ή χώρες.

    Η Merck διαθέτει ένα επίσης πολλά υποσχόμενο πειραματικό χάπι-φάρμακο κατά της Covid-19, ονόματι molnupiravir. Τον Οκτώβριο, ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός προχώρησε σε ανάλογη συμφωνία με τη Δεξαμενή Πατεντών Φαρμάκων η οποία καλύπτει 100 χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

    Η Merck η εταίρος της, Ridgeback Biotherapeutics, έχουν ήδη υποβάλει αίτημα έγκρισης του φαρμάκου τους στην  Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, με τη σχετική συνεδρίαση να αναμένεται εντός Νοεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης

    Σαρηγιάννης: Κορύφωση του κύματος στις αρχές Δεκεμβρίου με πάνω από 7.000 κρούσματα

    Γκάγκα: Ανοιχτό το ενδεχόμενο διενέργειας rapid test για τα σούπερ μάρκετ-Όχι στην διπλή μάσκα

    Πρόταση βόμβα της Κομισιόν: Ταξίδια εντός ΕΕ μόνο για όσους έχουν κάνει την 3η δόση



    ΣΧΟΛΙΑ