• ΥΓΕΙΑ

    Παιχνίδια μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψη της άνοιας


    Τα επιτραπέζια παιχνίδια,  όπως το σκάκι, το Bingo και το Scrabble καθώς και τα παιχνίδια με τράπουλα μπορεί να αποτελούν ένα είδος “νοητικής προπόνησης” που συμβάλλει στην διατήρηση των γνωστικών ικανοτήτων καθώς αυξάνεται η ηλικία, σύμφωνα με ερευνητές από τη Σκωτία.

    Οι άνθρωποι της δεκαετίας των ’70 που παίζουν τακτικά επιτραπέζια παιχνίδια παρουσιάζουν υψηλότερες βαθμολογίες σε τεστ μνήμης και δεξιοτήτων σκέψης από εκείνους που δεν ασχολούνται με τις δραστηριότητες αυτές, τονίζουν οι επιστήμονες.

    «Τα επιτραπέζια παιχνίδια, τα παιχνίδια με τράπουλα και τα παιχνίδια λέξεων μπορεί να προστατεύουν τους ανθρώπους από τη γνωστική έκπτωση. Παρόλο που αυτό δεν αποδεικνύεται στη συγκεκριμένη μελέτη, πρόκειται για δραστηριότητες διασκεδαστικές, φθηνές και σίγουρα δεν βλάπτουν κανέναν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Drew Altschul, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η προστασία στον εγκέφαλο δεν παρέχεται μέσω της κοινωνικής πτυχής των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, αλλά μάλλον μέσω της πρόκλησης των ίδιων των παιχνιδιών.

    Όπως εξηγεί, σε αντίθεση με την ανάγνωση, τη συγγραφή, τα διαφόρων ειδών μαθήματα, τις επισκέψεις σε μουσεία, βιβλιοθήκες ή φίλους και συγγενείς, τα παιχνίδια αυτά φαίνεται να συμμετέχουν πιο ενεργά σε ικανότητες όπως η μνήμη, η ταχύτητα σκέψης και η συλλογιστική.

    Για τη μελέτη, ο Altschul και οι συνεργάτες του εξέτασαν τη μνήμη, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, την ταχύτητα σκέψης και τη γενική ικανότητα σχεδόν 1.100 ατόμων ηλικίας 70 ετών. Τα τεστ επαναλαμβάνονταν κάθε τρία χρόνια έως ότου οι συμμετέχοντες έφτασαν στην ηλικία των 79 ετών. Οι εθελοντές ρωτήθηκαν, επίσης, πόσο συχνά έπαιζαν παιχνίδια όπως χαρτιά, σκάκι, μπίνγκο ή έλυναν σταυρόλεξα.

    Για να απομονώσουν την επίδραση των παιχνιδιών, οι ερευνητές, έλαβαν υπόψη τα αποτελέσματα των τεστ IQ στα οποία είχαν υποβληθεί οι συμμετέχοντες στην ηλικία των 11 ετών καθώς και τα επίπεδα εισοδήματος, εκπαίδευσης και σωματικής άσκησής τους.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο άνθρωποι που έπαιζαν περισσότερα παιχνίδια καθώς αυξανόταν η ηλικία τους παρουσίαζαν μικρότερη έκπτωση στις νοητικές ικανότητές τους στη δεκαετία των ’70, ιδιαίτερα στη λειτουργία της μνήμης και στην ταχύτητα σκέψης.

    «Ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος αλλάζει με αυτό το είδος δραστηριότητας είναι άγνωστος, εντούτοις οι ερευνητές εργάζονται προκειμένου να καλύψουν αυτό το κενό γνώσης», δήλωσε η Rebecca Edelmayer, από την Ένωση Αλτσχάιμερ.

    Σύμφωνα με την ίδια, πολλή έρευνα διεξάγεται στο συγκεκριμένο πεδίο, που επικεντρώνεται πλέον στη γνωστική πρόκληση, τη γνωστική εμπλοκή και στο πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος για γνωστική έκπτωση.

    «Ακριβώς όπως η δραστηριότητα του σώματος συμβάλλει στην πρόληψη της καρδιακής νόσου, η νοητική εξάσκηση μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα στην άνοια», σημειώνει η Edelmayer.

    Προβλέπει δε ότι η νόσος του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας μια μέρα θα αντιμετωπίζονται όπως οι καρδιακές παθήσεις. «Δεν θα εγκρίνονται μόνο φάρμακα για τη θεραπεία της άνοιας, αλλά θα υπάρχουν και τρόποι με τους οποίους θα μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, προκειμένου για να μειώσουμε τον κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης», αναφέρει.

    Στο πλαίσιο αυτό, μεγάλη μελέτη εξετάζει έναν συνδυασμό κοινωνικής και γνωστικής εμπλοκής, μαζί με την υγιεινή διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα και την αποτελεσματική διαχείριση της υγείας της καρδιάς.

    «Αυτοί οι παράγοντες συνδυαστικά, μπορούν δυνητικά να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα ποια θα είναι η συνταγή για μια ευεργετική παρέμβαση στον τρόπο ζωής», αναφέρει η Edelmayer.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην έκδοση Journals of Gerontology Series B: Psychological Sciences.



    ΣΧΟΛΙΑ