• ΥΓΕΙΑ

    Παυλάκης: Φόβοι για έξαρση του κορονοϊού το καλοκαίρι

    Γιώργος Παυλάκης, ιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ

    Γιώργος Παυλάκης, ιατρός – ερευνητής στις ΗΠΑ


    Την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού εξέφρασε σήμερα ο γιατρός- ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

    «Ο μεγάλος φόβος είναι ότι θα έχουμε επανάληψη του περασμένου καλοκαιριού την περίοδο Ιουλίου- Αυγούστου. Τώρα, με τα αφρικανικά στελέχη, το 4.5, ο ιός μπορεί να φέρει ακόμα χειρότερες εκπλήξεις. Οι εν λόγω παραλλαγές της Όμικρον είναι αρκετά παθογόνες και πάρα πολύ μεταδοτικές. Ήδη, υπάρχουν ανησυχητικά φαινόμενα», επισήμανε ο επιστήμονας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

    Ο γιατρός-ερευνητής τόνισε ότι το καλοκαίρι θα καθορίσει και τον χειμώνα και αναφέρθηκε στους 3 μύθους γύρω από τον κορονοϊό:

    1. Η πανδημία τελείωσε
    2. Τα εμβόλια προστατεύουν απόλυτα
    3. Ο ιός θα γίνει γριπούλα.

    «Ο ιός δεν ήταν ποτέ γριπούλα και δε θα γίνει ποτέ και προκαλεί σοβαρές βλάβες», τόνισε ο κ. Παυλάκης.

    «Όλοι έχουμε κουραστεί, θέλουμε να κάνουμε πράγματα, αλλά πρέπει να κοιτάμε την προστασία μας. Το καλύτερο είναι να κάνουμε τεστ συχνά και αν βγαίνει θετικό, να μην κυκλοφορούμε. Αυτή είναι η πρώτη γραμμή άμυνας», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν πρέπει να γίνει τέταρτη δόση εμβολίου, ο γιατρός υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι που νόσησαν με κορονοϊό, δεν χρειάζονται επαναληπτική δόση για τους επόμενους 4-6 μήνες, ωστόσο είναι αναγκαία για τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες.

    Διαβάστε επίσης:

    Θέμα χρόνου να εντοπιστεί και στην Ελλάδα η ευλογιά των πιθήκων – Αλλάζει πίστα το επίπεδο συναγερμού παγκοσμίως

    Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη για τον ιό HPV στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ