• ΥΓΕΙΑ

    Παπαευαγγέλου: Κάτω από το 1 ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt σε όλη τη χώρα – Είναι σαφές πως κάποιοι δεν τηρούν τα μέτρα

    • NewsRoom

    Βάνα Παπαευαγγέλου


    Για πρώτη φορά μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt έπεσε κάτω από το 1 σε όλη την Ελλάδα, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια παιδιατρικής λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

    Ωστόσο, η κα Παπαευαγγέλου προειδοποίησε πως ακόμα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Εκτίμησε ωστόσο πως στο τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της επόμενης αναμένεται να μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα η πίεση στις ΜΕΘ συνεχίζεται.

    Σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου είναι σαφές ότι τα μέτρα που ξεκίνησαν από την αρχή του μήνα δεν τηρήθηκαν από όλους. Δεν χρειάζεται κάποια επιστημονική εξήγηση, καθώς το βλέπουμε στους δρόμους, ανέφερε.

    Μόνο η δραματική μείωση των επαφών και η χρήση μάσκας μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, προειδοποίησε η κα Παπαευαγγέλου. «Συγχρωτισμός και συνάθροιση δηλώνουν ασέβεια για τη δημόσια υγεία τους γιατρούς και τους νοσηλευτές αλλά και για την πλειονότητα των ανθρώπων που τηρούν τα μέτρα στη χώρα» τόνισε και συμπλήρωσε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας», ανέφερε.

    Η επιτροπή θα συζητήσει και θα εισηγηθεί για μερική άρση κάποιων μέτρων αλλά εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την συμπεριφορά μας τις επόμενες ημέρες, ανέφερε.

    Η κα. Παπαευαγγέλου απηύθυνε μια έκκληση προς τους ασθενείς με άλλα νοσήματα εκτός της Covid-19, οι οποίοι φοβούνται να πάνε στα νοσοκομεία προκειμένου να μην κολλήσουν, να εμπιστευτούν τα νοσοκομεία. Όπως ανέφερε άλλωστε έχουμε ελάχιστους για νοσήματα εκτός covid-19 στα νοσοκομεία «αλλά και κάποιους που έρχονται καθυστερημένα γιατί φοβούνται».

    Αναφορικά με τις ονομαστικές εορτές των επόμενων ημερών αλλά και τη σημερινή (σ.σ του Αγίου Ανδρέα), επεσήμανε ότι τα «”χρόνια πολλά” σήμερα στους εορτάζοντες αλλά και τις επόμενες μέρες, “στους Νικόλες, τις Άννες”, πρέπει να τα πούμε… τηλεφωνικά».



    ΣΧΟΛΙΑ